«

»

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Μου έσπασε τ’ αρχίδια (βλέπεις παπά; πιάσε τ’ αρχίδια σου)

Όσο και να έψαξα για την ιστορία των φράσεων αυτών, την μόνη εξήγηση που βρήκα είναι αυτή που ακολουθεί. Αν και δεν αναφέρονται πηγές φαίνεται, από τα ευρήματα, ότι ιστορικώς έχει ακλόνητη βάση. Η εξήγηση αυτή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο ΘΑΜΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ (2000) του Γιάννη Λάζαρη.

Από: http://www.pare-dose.net/?p=2920#ixzz1MX4kkAnG, διαβάζουμε:

Παρ’ ότι αυτή η έκφραση -που στις μέρες μας έχει την έννοια της φορτικότητας- σήμερα κατατάσσεται στο λεξιλόγιο της ελληνικής αργκό γλώσσας, εντούτοις η προέλευσή της ανάγεται σε αρκετούς αιώνες πριν.

Όπως είναι γνωστό, κατά την διάρκεια της επιβολής του Χριστιανισμού, το ελληνικό πνεύμα κυνηγήθηκε ανελέητα, ενώ τα περίτεχνα ελληνικά μνημεία, ναοί (όσοι δεν μετατράπηκαν σε χριστιανικούς ναούς), αγάλματα και λοιπά έργα τέχνης, έγιναν στόχος βανδαλισμών απ’ τους χριστιανούς (τα υλικά όλων αυτών, χρησιμοποιήθηκαν για την ανοικοδόμηση εκκλησιών).

Όπως πιστεύεται, η έκφραση «του έσπασε τ’ αρχίδια», προέρχεται από μια παράξενη συνήθεια -φυσική απόρροια των σκοταδιστικών αντιλήψεων- που οι είχαν οι χριστιανοί βάνδαλοι όταν πραγματοποιούσαν τις καταστροφές. Καθώς θεωρούσαν τα αρχαιοελληνικά γυμνά αγάλματα, ως μορφή χυδαίας τέχνης, έσπαγαν και κατέστρεφαν με καλέμι τα…γεννητικά όργανα των -ανδρικών- ειδώλων!

Απ’ αυτή την συνήθεια, προέρχεται και η έκφραση «βλέπεις παπά; πιάσε τ’ αρχίδια σου».

*******************************************************

Ο Γιάννης Λάζαρης μου απόστειλε την επόμενη φωτογραφία από το βιβλίο του ΘΑΜΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ (2000) το οποίο ανακτάται δωρεάν από : http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=147

 

***************************************************

Επομένως προκύπτει από μόνο του το ερώτημα:  για ποιόν λόγο το καλογερο-παπαδαριό απεχθάνεται τους όρχεις; Απάντηση: διότι όποιος έχει αρχίδια δεν μαντρώνεται σε θρησκευτικά μαντριά. Τα αρχίδια δεν αρμέγονται. Παρεκτός κι αν είναι μελάτα.

Φανταστείτε έναν αρσενικό που ψέλνει μέσα σε μια εκκλησία εκατοντάδες φορές το κυριελέησον, με καρυδάτα αρχίδια! Ε, δεν γίνεται αυτό το πράμμα. Φανταστείτε αρσενικό που να προσκυνά ξύλα μπογιατισμένα και να διαθέτει αρχίδια της προκοπής. Που να φυλά βρώμικα χέρια ιερέων του Γιαχβέ και να μη ντρέπονται τα αρχίδια του.


Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://athriskos.gr/945/

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

:bye: 
Περισσότερα...