«

»

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Υπέρ της συνεννόησης και της συνεργασίας των λαών της Χερσονήσου του Αίμου-Βαλκάνια

Το όραμα του Ρήγα Φεραίου παραμένει ανεκπλήρωτο (βλ. Ρήγας Φεραίος. Ακόμη (κατά την Εκκλησία) Επικίνδυνος)

Έχοντας αγγίξει τα όρια της προπαγάνδας, επί τρία συναπτά έτη μέσω της παρούσης ιστοσελίδας, προσπαθώ, μεταξύ των άλλων, με κάθε τρόπο να υποστηρίξω την θέση ότι οι εν λόγω λαοί διαθέτουν περισσότερα κοινά πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία απ’ ότι διαφορές. Επίσης ότι πρέπει να προβάλλουν τα κοινά αυτά στοιχεία παρά τις διαφορές, οι οποίες δεν ενοχλούν καθόλου την συνεργασία τους.

Ο λόγος της επιμονής μου αυτής πηγάζει από το αδιαμφισβήτητο δεδομένο των κοινών συμφερόντων των λαών της χερσονήσου. Ο ύψιστος στόχος θα ήταν μια ομοσπονδία των βαλκανικών λαών. Κάτι όπως Ενωμένες Πολιτείες των Βαλκανίων.

Ας βγει κάποιος να μας πει τις αδυναμίες ενός τέτοιου στόχου. Να το συζητήσουμε το θέμα. Να διαπιστώσουμε τις τυχόν αδυναμίες του. Να δούμε αν υφίστανται σοβαρά εμπόδια προς αυτή την κατεύθυνση. Κυρίως όμως να διαπιστώσουμε σε ποιους και γιατί δεν συμφέρει μια τέτοια προοπτική.

Η χερσόνησος διαθέτει μεγάλο πλούτο από πάσης απόψεως και αυτάρκεια, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Η αλληλοσυμπλήρωση αναγκών είναι εφικτή. Η γειτνίαση άμεση και οι δυνατότητες διακίνησης ανθρώπων και αγαθών παντός είδους σχετικά αδάπανη λόγω ύπαρξης όλων των τρόπων μεταφοράς.

Παρ’ όλα αυτά καμμιά σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας βαλκανικής ομοσπονδίας. Από κάποιο πρόσωπο το οποίο να διαθέτει το ανάλογο κύρος. Από την ηγεσία ενός ή περισσοτέρων κρατών.

Αντιθέτως, τα φαινόμενα της περιχαράκωσης στις εθνικής φύσεως ανασφάλειες, η τόνωση και διόγκωση των διαφορών και τα αναμοχλεύματα των οδυνηρών περιπετειών του παρελθόντος, δίνουν και παίρνουν μέσα στον χώρο των Βαλκανίων.

Επί πλέον θερμοκέφαλοι όλων των πλευρών, ρίχνουν συνεχώς καύσιμα κάτω από το καζάνι της εθνικιστικής  σούπας τους, την οποία καταβροχθίζουν μετά μανίας. Φοβούνται λένε ότι θα χάσουν την εθνική τους ταυτότητα («Των αγίων πατέρων η ημών Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ»), για την οποία έχουν μαύρα μεσάνυχτα. Ταυτότητα την οποία χρειάζονται περισσότερο για να δικαιολογούν την ασυνεννοησία με τους γειτονικούς τους λαούς  και την καθυστέρησή τους απέναντι στις εξελίξεις που τρέχουν και τις οποίες είναι αδύναμοι να προφτάσουν. Ταυτότητα, που όποια και να είναι, δεν εμποδίζει σε τίποτε την αλληλοκατανόηση και την συνεργασία.

Έχουν δε οι περισσότεροι και την ορθοδοξία τους, η οποία καλλιεργεί τις ανεπάρκειές τους αυτές, για να μπορεί να τους αρμέγει δίχως να κλωτσάνε. Δεν έφταναν μάλιστα όλα αυτά έχουμε τώρα και την ενίσχυσή της από την μαφιόζικη Εκκλησία της Ρωσίας του Πούτιν, η οποία ξανά μανά επιχειρεί να εξαπλώσει την επιρροή στους λαούς και τις εκκλησίες των Βαλκανίων.

Καμμιά λοιπόν προοπτική για συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των Βαλκανικών λαών. Διαίρει και βασίλευε και στο μέλλον. Πλην των λαών της χερσονήσου σε κανέναν δεν συμφέρει μια Βαλκανική ομοσπονδία. Ούτε στους Ευρωπαίους, ούτε στους Ρώσους ούτε στους Αμερικάνους ούτε στο διεθνές χρήμα.  Για όλους αυτούς η αυτάρκεια μια ευρύτερης περιοχής, όπως αυτή των Βαλκανίων, σημαίνει σοβαρό χάσιμο χρήματος. Ύπαρξη κακού παραδείγματος για άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που ελέγχουν τους «ηγέτες» όλων των κρατών, με τις χρηματοδοτήσεις που τους παρέχουν και με τις παρανομίες στις οποίες τους εξωθούν για να τους έχουν στο χέρι.

Το κυριότερο δε είναι ότι ελέγχουν και τις παιδείες των λαών αυτών, οι οποίες καλλιεργούν τις διαφορές και τα μίση του παρελθόντος, αποτρέποντας τις προοπτικές σύγκλησης προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης των διαφορών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την χάραξη ενός κοινού πεπρωμένου.

Σταύρος Βασδέκης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://athriskos.gr/924/

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

:bye: 
more...