«

»

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Έρωτες Γαλαξιών

Στην αρχαιοελληνική μυθολογία υπάρχουν δύο βασικές υποστάσεις του Έρωτα: η παλιότερη θεότητα είναι αυτή που ενσαρκώνει όχι μόνο τη δύναμη της ερωτικής αγάπης αλλά και τη δημιουργική δύναμη της αεικίνητης φύσης, αποτελούσε το πρωτότοκο Φως που ευθύνεται για την ύπαρξη και την τάξη όλων των πραγμάτων στον Σύμπαν.

Από: http://sfrang.blogspot.com/2011/02/blog-post_17.html:

Ουράνιο δακτυλίδι με μαύρες τρύπες

Η αμερικάνικη NASA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός δακτυλιοειδούς γαλαξία, ο οποίος είναι διακοσμημένος με μαύρες τρύπες, σαν διαμάντια σε δακτυλίδι!Πρόκειται για την ακρίβεια για ένα ζεύγος γαλαξιών, γνωστό με το όνομα Arp 147, το οποίο φωτογραφήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Μετά τη σύγκρουση των δύο γαλαξιών που έχει συμβεί σε απόσταση 430 ετών φωτός, ο ένας γαλαξίας έχασε το κεντρικό υλικό του και παρέμεινε ως δακτυλίδι.

Αυτό το δακτυλίδι ακτινοβολεί λόγω της δημιουργίας νέων αστρικών συστημάτων, τα οποία φαίνεται να έχουν περιορισμένη διάρκειας ζωής μερικών εκατομμυρίων ετών, αλλά ακτινοβολούν πολύ έντονα. Μετά την έκρηξή τους, όταν τελειώσουν τα καύσιμα υλικά, παραμένουν στη θέση τους ως άστρα νετρονίων και μαύρες τρύπες.

Ενώ λοιπόν το Χάμπλ φωτογράφησε το γυαλιστερό γαλάζιο δακτυλίδι στο ορατό φάσμα τους φωτός, ένα άλλο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Chandra, έπαιρνε εικόνες ακτίνων Röntgen κι εκεί φάνηκε ότι στο Arp 147 υπάρχουν εννέα πηγές τέτοιων ακτίνων. Λόγω της έντασης αυτής της ακτινοβολίας συμπεραίνουν οι αστροφυσικοί ότι αυτές οι περιοχές είναι μαύρες τρύπες.

Με συμπληρωματικές φωτογραφίες στο φάσμα του υπέρυθρου φωτός από τα διαστημικά τηλεσκόπια Spitzer und Galaxy Evolution Explorer, μπορούν οι ερευνητές της NASA να συμπεράνουν ότι η δημιουργία νέων άστρων πρέπει να κορυφώθηκε πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια.

 

Σύγκρουση γαλαξιών  (http://sfrang.blogspot.com/2008/10/blog-post_27.html)

 

Δύο θηριώδεις γαλαξίες (φωτογραφία Hubble) βρίσκονται «λίγο» πριν από την οριστική σύγκρουση και ανάμειξή τους. Οι βραχίονες έχουν ήδη ανακατευτεί και ουδείς μπορεί να περιγράψει σήμερα πώς εξελίχθηκε η σύγκρουση στα δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια που ακολούθησαν αυτή την εικόνα. Η απόσταση του ζεύγους από το δικό μας γαλαξία είναι περί τα 450 εκατομμ. έτη φωτός, δηλ. αυτή η συγκυρία που βλέπουμε τώρα ήταν επίκαιρη πριν από 450 εκατομμ. έτη. Η διάμετρος του συστήματος είναι περί τα 150.000 έτη φωτός.

Η εικόνα αυτή μας δίνει μια ιδέα, πώς θα εξελιχθεί περίπου η σύγκρουση μεταξύ της Ανδρομέδας και του δικού μας Γαλαξία, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβεί σε κάπου 3 δισεκ. χρόνια, όταν η Γη θα έχει πάψει να υπάρχει. Δεν θα ζήσουμε όλη αυτή τη βαβούρα δηλαδή!

Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει σε εξομοίωση, πώς περίπου εξελίσσονται οι συγκρούσεις γαλαξιών. Αυτό που διαρκεί στο βίντεο σε 2-3 λεπτά, στην πραγματικότητα εκτείνεται σε 1-2 δισεκ. γήινα έτη.

 

Κοσμική σύγκρουση και συνέπειες  (http://sfrang.blogspot.com/2008/10/blog-post_22.html)

 


Ο γαλαξίας Arp 188 που βρίσκεται σε απόσταση 420 εκατομμ. ετών φωτός από το δικό μας γαλαξία, φαίνεται να έχει κοπεί κάθετα στον άξονα περιστροφής του, σαν ένα ψωμάκι πριν το γεμίσουμε με μαρμελάδα. Ταυτόχρονα «σέρνει» από πίσω του μια εντυπωσιακή ουρά με μήκος περί τα 280 χιλιάδες έτη φωτός.Ο λόγος γι’ αυτές τις ιδιομορφίες του Arp 188 είναι ότι κάποια εποχή πέρασε μέσα από αυτόν ένας άλλος γαλαξίας και τον «έκοψε». Στην ουρά, η οποία ήταν παλαιότερα ενσωματωμένη στον γαλαξία, αλλά τώρα ακολουθεί από μακριά, υπάρχουν περιοχές αστρογενέσεως. Αργά ή γρήγορα, κάποιες χιλιάδες ή μερικά εκατομμύρια ηλιακά συστήματα της ουράς θα ανεξαρτοποιηθούν από το γαλαξία και θα συγκροτήσουν ένα αυτοτελές νεφέλωμα.Η φωτογραφία είναι από το Hubble Space Telescope.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://athriskos.gr/708/

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

:bye: 
more...