Σύμφωνα με το ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ του Σταύρου Βασδέκη,
το οποίο παρέχεται δωρεάν από http://athriskos.gr/
Από το λέξ-ω, μέλλοντα του ρήματος λέγω ή από τον αόριστό του έ-λεξ-α. Ώστε η λέξις περιέχει αυτό που ειπώθηκε έτσι; Αυτό που θα ειπωθεί έτσι; Ίσως να θέλει να πει ότι η λέξις είναι κάτι το ζωντανό; Ποιος να ξέρει άραγε με βεβαιότητα;
Αλλά μισό λεπτό: πρώτος λέει το είπε έτσι το ρήμα λέγω (= ομιλώ) ο Ηρόδοτος!
Δηλαδή ο Όμηρος με ποια σημασία το έλεγε; Το έλεγε με την σημασία του πλαγιάζω, θέλω να πλαγιάσω (λόχος = ενέδρα, λεχώνα), βάζω στην κλίνη και αποκοιμίζω (παρά κοιμούμαι ή πλαγιάζω), καταλύω, στρατοπεδεύω!
Επίσης με την σημασία του συλλέγω, συναθροίζω, εκλέγω, συγκαταριθμώ (λόχος στρατεύματος)!
Αυτά τα ερωτήματα κι αν αποζητάνε τώρα τις έρευνές τους. Για το λέγω να λέμε και να μην ξέρουμε τι να πούμε!
Ποιος ξέρει εάν οι σημασίες του αποκοιμίζω, βάζω στην κλίνη, έχουν σχέση με τα νανουρίσματα των μανάδων ή εάν οι σημασίες καταλύω, στρατοπεδεύω, έχουν να κάνουν με το θέλω να πλαγιάσω επειδή είμαι κουρασμένος από την πορεία ή ότι θέλω να συζητήσω, τώρα που βρίσκω την ευκαιρία. Ή αν είναι και όλα μαζί!
Ας πούμε ότι το λέγω προέκυψε από το λάλη, λαλιά, λα-λέω, λέω, λέ-γ-ω (φα-ΐ – φαγί). Τρα-λα-λα, λέμε όταν ξεχνάμε τα λόγια του τραγουδιού.
Διότι το λά-βδα, λά-μδα, το υγρό, είναι το κατ’ εξοχήν γλωσσόφωνο. Ολισθηρώς εξέρχεται εκ του στόματος και άνευ τριβής εισέρχεται εις το ους και επομένως είναι φυσικό να δηλώνει τα της ομιλίας (γλώσσας).
Σταύρος Βασδέκης
Σχετικά με τη δημοσίευση σχολίων:
1. Δεν δεχόμαστε σχόλια χρηστών με «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
Με βάση τους παραπάνω κανόνες, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, χωρίς την παραμικρή υποχρέωση εξηγήσεων.2. Αποφεύγετε να δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
3. Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
4. Ο σχολιαστής υποχρεούται να διατηρεί ένα και μοναδικό όνομα ή ψευδώνυμο.
5. Έχετε δυνατότητα να διορθώσετε το σχόλιό σας, σε διάστημα εντός 20 λεπτών.
6. Την ευθύνη της εγκυρότητας κάθε αναφοράς, την έχουν αποκλειστικά και μόνο οι σχολιαστές.