«

»

Εκτύπωσέ το Άρθρο

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Του Γιάννη Θεοδωρόπουλου.
«Είναι η δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου»
Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει και απασχολεί συνεχώς τους πολίτες διότι κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να κάνει μια σοβαρή μελέτη

Είμαι Ηλεκτρονικός και για περισσότερα από 32 χρόνια εργάσθηκα στην Υπηρεσία Ραδιοηλεκτρικών Εγκαταστάσεων του Ο.Τ.Ε. Έτσι πιστεύω ότι έχω ένα λόγο παραπάνω να εκφράσω τις απόψεις μου για το θέμα αυτό. Οι μέχρι τώρα προσεγγίσεις του θέματος όσων προσπάθησαν να ασχοληθούν, ξεκίνησαν από λάθος αφετηρία. Π. χ. αν βλάπτει τα έντομα που κάνουν φωλιές κοντά στην Κεραία εκπομπής, η άλλα παρεμφερή. Εγώ θα ασχοληθώ κατ’ ευθείαν με την επίδραση της στον άνθρωπο.

Κατ’ αρχάς εγώ εργαζόμουν επί 7 ώρες ημερησίως και για 32 χρόνια, στις Αίθουσες όπου ήταν εγκατεστημένοι 6 έως 15 πομποδέκτες του Ο.Τ.Ε. με συχνότητες λειτουργίας 400 έως 7.000 Μc/ς, και η ισχύ τους 5 έως 10 WΑΤΤ.

Στην ίδια υπηρεσία πανελλαδικά υπηρετούσαν περίπου 1000 συνάδελφοι μου. Μερικοί εξ’ αυτών εργάζονταν στα Κέντρα Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων όπου λειτουργούσαν μονίμως 10 έως 15 πομποί μεγάλης ισχύος έως και 5.000 WΑΤΤ. Άλλοι εργάζονταν στους Δορυφορικούς σταθμούς όπου και εκεί η ισχύς είναι αρκετά υψηλή. Εγώ επειδή έτυχε να υπηρετήσω σε πολλούς σταθμούς Ασυρμάτων, της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας, της Κερκύρας, της Αιτωλοακαρνανίας, και της Κορινθίας γνώρισα και γνωρίζω αρκετούς συναδέλφους μου. Στο δείγμα αυτό δεν παρατήρησα τίποτα το ανησυχητικό.

Αν λοιπόν θέλει κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα αυτό, στα αρχεία του Ο.Τ.Ε. υπάρχουν όλα τα ονόματα αυτών που υπηρέτησαν και αυτών που υπηρετούν ακόμα στην υπηρεσία Ασυρμάτων, και με στατιστική προσέγγιση σε ένα δείγμα 1000 και άνω ατόμων, που για 7 ώρες κάθε ημέρα, και επί 32 χρόνια δέχονταν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, μπορεί να βγάλει σίγουρα αποτελέσματα.

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τις Κεραίες της κινητής Τηλεφωνίας ας μιλήσουμε για το θέμα και με αριθμούς, παραθέτοντας δύο τύπους της Φυσικής.
1) Ρλ=Ρε :4π.R². και 2) Ρλ=Ρε.G:4π.R². Όπου Ρλ είναι η ισχύς που δεχόμαστε. Ρε είναι η εκπεμπόμενη ισχύς από τη Κεραία. R είναι η απόσταση μας από την Κεραία. G είναι η απολαβή της κεραίας και τέλος το π είναι ο σταθερός αριθμός 3,14. Ο πρώτος τύπος αναφέρεται σε Κεραία που εκπέμπει ισότροπα δηλαδή προς όλες τις κατευθύνσεις «σφαιρικά». Επειδή όμως καμία Κεραία δεν εκπέμπει ισότροπα, διότι δεν μας συμφέρει να σπαταλάμε ισχύ προς τα εκεί που δεν μας χρειάζεται. Οπότε χρησιμοποιούμε τον δεύτερο τύπο ο οποίος αναφέρεται σε κατευθυνόμενη εκπομπή.

Π.χ. μια Κεραία τηλεοπτικού σταθμού που εκπέμπει με ισχύ 500 WΑΤΤ. Και από απόσταση 1000 μέτρων, τότε ισχύ που φθάνει σε μας θα είναι περίπου: Ρλ=Ρε.G:4πR² =500 . 6 : 4.3,14 . 1000000=0,0002388. Δηλαδή 0,24 χιλιοστά τουWΑΤΤ.

Aν τώρα πάρουμε μια κεραία κινητής Τηλεφωνίας που εκπέμπει με ισχύ 20 WΑΤΤ. Επειδή το μέγιστο της ισχύος το εκπέμπει οριζόντια τότε δεχόμαστε τη μεγαλύτερη ισχύ στα 200 περίπου μέτρα και θα είναι: Ρλ=Ρε.G:4.3,14.R² =20 . 6 :4 .3,14 .40000=0,0002388. Δηλαδή 0,24 χιλιοστά του WΑΤΤ.

Τι γίνετε όμως στα 30 μέτρα από την κεραία. Επειδή η κεραία είναι τοποθετημένη σε κάποιο ψηλό κτίριο, οπότε εκπέμπει μόλις το 1 WΑΤΤ περίπου προς τα κάτω τότε η ισχύς που θα δεχόμαστε θα είναι περίπου: Ρλ=Ρε:4.3,14.R² =1:4.3,14.900=0,0000884. Δηλαδή 0,088 χιλιοστά του WΑΤΤ.

Τώρα θα μου πείτε και τι ξέρουμε εμείς από WΑΤΤ και χιλιοστά του WΑΤΤ. Σας έβγαλα αυτά τα νούμερα για να τα συγκρίνεται με την ισχύ που εκπέμπει ένα κινητό τηλέφωνο που το ακουμπάμε στο κεφάλι μας, και η ισχύς του είναι 500 χιλιοστά του WΑΤΤ. Η ένα ασύρματο τηλέφωνο σταθεράς σύνδεσης που είναι 200 χιλιοστά του WΑΤΤ. Τα νούμερα που χρησιμοποίησα είναι περίπου σε πραγματικά πλαίσια.

Η μόνη αποδεδειγμένη επίδραση στον άνθρωπο είναι η Θερμική, η οποία πολλές φορές είναι και ευεργετική. Είναι οι γνωστές μας Διαθερμίες.

Η άποψη μου είναι ότι: Ούτε αποδείξεις, ούτε καν ενδείξεις υπάρχουν ότι η Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία βλάπτει την υγεία του ανθρώπου σε ένα βάθος χρόνου 20 έως 30 ετών. Η μόνη ακτινοβολία που βλάπτει τον άνθρωπο και πιο πολύ τις μικρές ηλικίες είναι η Ραδιενεργός η οποία δεν έχει καμία σχέση με την Ηλεκτρομαγνητική. Το θέμα όμως τίθεται μόνον υποθετικά, και σε ένα μεγάλο βάθος χρόνου μήπως βλάπτει την υγεία του ανθρώπου.

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει κίνδυνος από τις κεραίες εκπομπής διότι και αυτή η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που δεχόμεθα είναι πολύ μικρή. Αν πρέπει προληπτικά και μόνο να φυλαγόμαστε, να μην κάνουμε κατάχρηση του κινητού μας και ειδικά οι μικρές ηλικίες. «Μέτρον άριστον», όπως έλεγαν και οι προγονοί μας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://athriskos.gr/464/

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

:bye: 
more...