«

»

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Οι Καρυάτιδες

 

29a-3-thumb-large

 

 

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια οι Καρυάτιδες κοιτάζουν τον Παρθενώνα και την πόλη της Αθήνας στηρίζοντας τη νότια πρόσταση του Ερεχθείου. Ποιες ήταν όμως αυτές οι κοπέλες και γιατί τις τοποθέτησαν εκεί;

 

 

 

 

Από: http://daphnechronopoulou.blogspot.gr/2011/08/blog-post_26.html

Έργο του Αλκαμένη ή του Καλλίμαχου, πήρε 25 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί διότι ξεκίνησε σε εποχή ειρήνης και μεσολάβησε ένας πόλεμος ώσπου να τελειώσει στο τέλος του κι από τον 5ου αιώνα π.Χ.. και από τότε οι Κόρες στέκουν στο μπαλκόνι τους και σα Μαρματωμένες βασιλοπούλες (όπως τις έλεγαν οι Αθηναίοι της Τουρκοκρατίας) μοιράζονται τη μοίρα της πατρίδας τους.

Το σπίτι τους έγινε εκκλησία, παλάτι, φράγκικο, χαρέμι οθωμανικό και βομβαρδίστηκε και κάηκε και λεηλατήθηκε. Η μιά τους διαμελίστηκε σε βομβαρδισμό, την άλλη την αγόρασε ο Ελγίνος εξοργίζοντας το Βύρωνα που αναφερόμενος στο περιστατικό και στη σύφιλη του Λόρδου σατίρισε πως ‘δίχως μύτη εκείνος, άγαλμα δίχως μύτη φέρνει’.

Γνωστή όμως είναι η ιστορία τους και δε θα επαναλάβω περισσότερα, όποιος θέλει θα τα βρει αλλού.

Μόνο ετούτο το καινούργιο που ίσως να μην ξέρετε.

Διότι από τη ρωμαϊκή εποχή υπήρχε η απορία ποιες ήταν οι κοπέλες που απαθανατίστηκαν ως Κόρες. Ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος έγραψε ότι ήταν εγγονές γυναικών από τις Καρυές της Λακωνίας που μετανάστευσαν κατά τους περσικούς Πολέμους, άλλοι υποστήριξαν πως ήταν κορίτσια από τη Λακωνία που ήταν ιέρειες της Καρυάτιδας Αρτέμιδος.

Υπήρξαν δηλαδή;

Ένα από τα στοιχεία που προβληματίζει τους ιστορικούς που το μελετούν είναι τα μαλλιά τους διότι κάθε Κόρη έχει άλλο χτένισμα. Γι αυτό και μία καθηγήτρια Ιστορία Τέχνης του Φαίρφιλντ των ΗΠΑ σκέφτηκε πέρσι να δοκιμάσει με τις μαθήτριές της αν τα χτενίσματα αυτά γίνεται να αναπαραχθούν σε αληθινές γυναίκες ή αν είναι φανταστικά, αποκυήματα φαντασίας του καλλιτέχνη.

Η Δρ, Σουάμπ (που ταξιδεύει συχνά στην Αθήνα και σχετίζεται με το Μουσείο της Ακρόπολης) χρησιμοποίησε φωτογραφίες του Goesta Hellner, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αθήνας και της Alison Frantz της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών.

      

Περισσότερα απόhttp://www.fairfield.edu/cas/ah_caryatid.html

Διευθύντρια του πειράματος η Dr. Katherine Schwab

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην Ελληνική Πρεσβεία της Washington DC

Το dvd (νομίζω) πωλείται

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://athriskos.gr/385/

1 σχόλιο

  1. 1
    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    Φοβερά κορίστια. Κάποια άλλα φοβερά κορίτσια από την αρχαία Ελλάδα είναι οι λεγόμενες Ταναγραίες.

    http://theancientweb.wordpress.com/2011/09/24/%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CF%81%CE%B5%CF%82/

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

:bye: 
more...