«

»

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Η Ιατρική τού Γαληνού

 

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ, ΑΝΤΙΣΗΨΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το παρακάτω κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα απομαγνητοφώνησης της εκπομπής «Welt der Wunder» («Ο Κόσμος των Θαυμάτων») του γερμανικού καναλιού ΝΤV.]

Οι ρωμαίοι γιατροί επικαλούνταν στην αρχαιότητα πάντα τους θεούς∙ για το λόγο αυτό μερικά χειρουργικά εργαλεία είχαν το σχήμα κεφαλής φιδιού. Ο Γαληνός (β΄ αι. μ.Χ.) δεν δεχόταν την θεία ίαση∙ πρέσβευε, ότι οι άνθρωποι θεραπεύονται από ανθρώπους κι έτσι στράφηκε στην έρευνα της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού.

Ο Γαληνός επενέβαινε στα μάτια όχι με προσευχές, αλλά με χειρουργικά εργαλεία. Έφτιαξε μιά εξαιρετικά λεπτή βελόνα, με την οποία έσπρωχνε τους πάσχοντες από καταρράκτη φακούς των ματιών στους πυθμένες των οφθαλμών θεραπεύοντας τους ανθρώπους από την τύφλωση. Μέχρι πρίν από 50 χρόνια εφαρμοζόταν η ίδια μέθοδος για τη θεραπεία του καταρράκτη.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε μιά ακόμα πιό λεπτή βελόνα με τρύπα, από την οποία απορροφούνταν το περιεχόμενο των φακών, που προκαλεί τον καταρράκτη. Με αυτή τη μέθοδο ο καταρράκτης μπορεί να θεραπευθεί σε πρωιμώτερο στάδιο απ’ ότι με την απλή βελόνα. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται και σήμερα. Η σύγχρονη ηλεκτρική βελόνα διαφέρει ελάχιστα από την αρχαία.

Αναπαράσταση της -ίδιας με τη σημερινή- μεθόδου θεραπείας του καταρράκτη από τον Γαληνό: Με μιά λεπτή βελόνα με τρύπα απορροφούσε το περιεχόμενο των φακών, που προκαλεί τον καταρράκτη.

Όταν ο Γαληνός επέστρεψε από την Αλεξάνδρεια στην Πέργαμο, μπόρεσε να μελετήσει τους αθλητές και τη φυσική τους αποκατάσταση, ειδικά τη θραύση των οστών. Βάσει της ιπποκρατικής μεθόδου τα σπασμένα μέλη τραβούνταν με τροχαλία, ώστε τα οστά τους να αποκατασταθούν ευθέως. Η σημερινή μέθοδος διαφέρει ελάχιστα.


Εξ αιτίας της φήμης του τον κάλεσαν στη Ρώμη, όπου έγινε γιατρός των μονομάχων. Επάλειφε τα τραύματά τους με κρασί, πράγμα που συνιστούσε μιά πρώιμη μέθοδο αντισηψίας. Με μασσάζ, χειρουργική και άλλες μεθόδους αφ” ενός αποκαθιστούσε τους μονομάχους κι αφ” ετέρου από τους φοβερούς τραυματισμούς τους μάθαινε ακόμα περισσότερο το ανθρώπινο σώμα, το οποίο το έβλεπε ως μιά μηχανή.

Ψηφιακή αναπαράσταση μιάς αρχαίας «γέφυρας» κατασκευασμένης σύμφωνα με τις μεθόδους του Γαληνού.

Ο Γαληνός έγινε γιατρός του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου. Μέχρι και επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής έκανε στους πλούσιους της εποχής. Αποκαθιστούσε τις οδοντοστοιχίες τους με τεχνητά δόντια και εφηύρε αυτό που σήμερα ονομάζουμε «γέφυρα». Έγινε επίσης γιατρός των ρωμαϊκών λεγεώνων. Kαθαρίζοντας και δένοντας τα τραύματα των στρατιωτών επιτύγχανε τη σχεδόν πλήρη αποφυγή της μόλυνσής τους.


Αριστερά: Κεφαλοτρύπανα της Αρχαιότητας.  Δεξιά: Σύγχρονο κεφαλοτρύπανο (φωτ. δρ. Στέφανου Γερουλάνου.).

Ο Γαληνός οργάνωσε στην Αλεσία (βόρεια της σημερινής Ρούρ) το πρώτο νοσοκομείο της Ευρώπης (στην Ελλάδα τεράστια νοσοκομεία (Ασκληπιεία) λειτουργούσαν από τον στ΄ αι. π.Χ.), το οποίο ήταν κτισμένο όπως ακριβώς τα σύγχρονα νοσοκομεία. Τα δωμάτιά του είχαν μόνο τέσσερα κρεβάτια. Στο κέντρο υπήρχε η αίθουσα εγχειρήσεων με θέα στην εσωτερική αυλή, ώστε την ημέρα οι χειρουργοί να βλέπουν καλά. Στην μία του πτέρυγα βρίσκονταν τα λουτρά, που είχαν και τουαλέτες, γιατί ο Γαληνός γνώριζε πόσο σημαντική είναι η υγιεινή. Μόλις τον ιθ΄ αιώνα ξαναεμφανίστηκε αυτή η ιδέα. Στην άλλη πτέρυγα λειτουργούσε μιά εξαιρετικά μοντέρνα κουζίνα.

Yπήρξε ιδιαίτερα πρωτοποριακός στην αντιμετώπιση τραυματισμών του εγκεφάλου. Αφαιρώντας τα τραυματισμένα μέρη του κρανίου των λεγεωναρίων με ειδικό εργαλείο αποκαθιστούσε τα οιδήματα του εγκεφάλου τους.

Αναπαράσταση της μεθόδου, με την οποία ο Γαληνός προέβαινε σε κρανιοανατρήσεις.

Kρανίο του γ΄ αι. π.Χ., που βρέθηκε στη Χίο, στο οποίο έχει εκτελεσθεί κρανιοανάτρηση. Κρίνοντας από την επούλωση της πληγής συμπεραίνεται, ότι ο ασθενής επέζησε της εγχείρησης κι επί πλέον έζησε και αρκετά χρόνια μετά.

Στη συλλογή του Πανεπιστημίου της Ρώμης υπάρχουν στοιχεία για κάτι ακόμα πιό εκπληκτικό. Υπάρχει ένα κρανίο πενταετούς αγοριού της εποχής του Γαληνού, που έχει μιά τρύπα διαμέτρου έξη εκατοστών. Φαίνεται, ότι το αγόρι ήταν υδροκέφαλο και ότι το κρανίο του ανοίχτηκε από τον Γαληνό, ώστε να εξέλθουν τα υγρά. Ο Γαληνός λοιπόν θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής και ως τον ιστ΄ αι. μ.Χ., οπότε ξανάρχισε η έρευνα, τα έργα του Γαληνού αποτελούσαν τον κανόνα της επιστήμης αυτής.

Από:  http://freeinquiry.gr/pro.php?id=366&PHPSESSID=274412b531019676726540f911386da6

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://athriskos.gr/17025/

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

:bye: 
more...