«

»

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Να χρεοκοπήσουμε εδώ και τώρα. Γιάννης Βαρουφάκης

 

1288Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε…

Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν….πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο (βλ. το προηγούμενο άρθρο μου, Το πρώτο τανγκό στην ευρωζώνη;) αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας.

Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει. Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο. Πως αυτό; Επειδή οι έλληνες, ως άτομα αλλά και ως ιδιωτικός τομέας, χρωστάμε πολύ λιγότερα εκείνων. Ακόμα και οι αντιπαθέστατες τράπεζές μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων!

Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος. Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που…
βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).

Ως πολίτες είμαστε ελάχιστα χρεωμένοι σε σχέση με πολλούς από τους επικριτές μας στις Λόνδρες, στα Παρίσια και στις Νέες Υόρκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε λευκές περιστερές. Για δεκαετίες φορτώναμε το δημόσιο με τόσο μεγάλο χρέος που το βλέπουμε πλέον να βουλιάζει μπροστά στα μάτια μας.

Εδώ όμως που φτάσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμα και να αποφασίσουμε σύσσωμοι (ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, γιάπηδες και στελέχη του ΠΑΜΕ, αστοί των βορείων προαστίων και αναρχικοί της Πλατείας Εξαρχείων) να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στο κράτος, δεν αρκεί. Αν μάλιστα το παρακάνουμε στην αλληλεγγύη προς το δημόσιο, η ‘γενναιοδωρία’ μας αυτή θα στεγνώσει την κυκλική ροή του πλούτου από το οποίο εξαρτάται το δημόσιο για τα έσοδά του το 2011, το 2012 κ.ο.κ.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα; Ότι μια πτώχευση θα αποδειχθεί σχετικά ανώδυνη. Ο λόγος διττός: Πρώτον, δεν είμαστε κατά μέσον όρο ούτε οι φτωχότεροι ούτε οι πιο υπερχρεωμένοι. Δεύτερον, όσον αφορά τα χρέη του δημοσίου, αυτά βαραίνουν εμάς, ως άτομα, πολύ λιγότερο από όσο βαραίνουν τους ξένους.

Κάντε την σύγκριση με την Ιαπωνία, το χρέος της οποίας ανήκει σε Ιάπωνες σε ποσοστό 95%. Αν το Ιαπωνικό κράτος αναγκαστεί στην πτώχευση, η καταστροφή της χώρας θα είναι ολική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εμάς, καθώς μας ανήκει (δηλαδή στις δικές μας τράπεζες) μόνο το 25% του δημόσιου χρέους μας. Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι η πτώχευση του δημοσίου διαγράφεται ως αναπόφευκτη (εκτός αν πανικοβληθούν οι εταίροι μας αρκετά και το συνδράμουν για χρόνια πολλά, οπότε έχει καλώς), το κόστος της στάσης πληρωμών δεν θα το υποστούμε μόνοι μας.

Μα αν το δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Πως θα ξανα-δανειστεί; Πράγματι, το κράτος θα στριμωχθεί. Για κάμποσο καιρό το δημόσιο θα πρέπει απλώς να ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους. Και γιατί είναι κακό αυτό; Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ. να καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (τον δικό μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ.

Οι τράπεζές μας; Θα υποφέρουν, είναι αλήθεια – δεδομένου ότι ακόμα και το 25% του δημόσιου χρέους που διαθέτουν θα παγώσει. Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το έχουν ήδη διαθέσει στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για ζεστό χρήμα που έχουν ήδη πάρει. Και ότι έχουν πρόσβαση στις τεράστιες, κατά κεφαλήν, αποταμιεύσεις μας. Για να μην προσθέσω ότι απολαμβάνουν εγκληματικά υψηλά ποσοστά κέρδους τόσα χρόνια. Όπως το κράτος μας, έτσι κι αυτές να μάθουν να ζουν λιτά και με σύνεση όπως κάνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ.

Επί πλέον, ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν!

Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο – όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.

Σε τελική ανάλυση, είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. Αλλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς:

• η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών
• η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση
• οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την ‘επιτυχημένη’ επίθεση στο χρέος της Ελλάδας)
• οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%)
• όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής.

Στάση πληρωμών λοιπόν!

Τώρα!
Με χαμόγελο και αισιοδοξία! (Και ξέρετε ποιο είναι το ωραίο; Ότι αν πειθόμασταν να απελευθερωθούμε από τον φόβο της πτώχευσης, οι φίλοι μας οι Γερμανοί θα έσπευδαν την ίδια στιγμή να την αποσοβήσουν…)

tromaktiko

Από:  http://www.planetnews.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://athriskos.gr/16500/

25 σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

 1. 1
  vomolloxius
 2. 2
  Politropos Dionisis

  Δεν ακούστηκε ποτέ σε πολίτικη συγκέντρωση να φωνάζουνε οι συγκεντρωμένοι «Εδώ και τώρα χρεοκοπία!!» γιατί άραγε ένα τέτοιο σύνθημα δεν το φωνάζουνε, όπως ο Βαρουφάκης οι πολιτικοί της άποψης υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας?
  Αν τα πράγματα είναι τόσο απλά όπως τα λέει ο Βαρουφάκης για ποιον λόγο δεν προχώρα η πολίτικη ηγεσία του τόπου σε μια τέτοια κατεύθυνση?
  Πάντως δεν μπορώ να δεχθώ πως οι πολιτικοί μας, ακόμη και οι χειρότεροι εξ αυτών, πως είναι τόσο μα τόσο μαλάκες που τους νοιάζει μόνο το προσωπικό οικονομικό όφελος τους και αδιαφορούνε για την Υστεροφημία τους!
  Χρειάζεται ποιο ισχυρό κίνητρο για να μην κάνουνε αυτό που φαίνεται σωστό.
  Και νομίζω πως αυτό ήτανε και είναι, η απειλή!!! δίπλα στις τράπεζες και γενικότερα το σύστημα τοκογλυφίας, είναι οι μπράβοι τους, αυτοί που με την δύναμη των όπλων μπορούνε να επιβάλουνε την όποια θέληση τους…. αυτός είναι ο καπιταλισμός μαλακά μου….. γιατί αν αφήσουνε έστω και έναν δανειζόμενο να μην πληρώσει το χρέος του, χωρίς να υποστεί σοβαρότατες συνέπειες, τότε είναι σαν μας λένε ότι, όλοι είναι ελεύθεροι να μην πληρώσουνε> και αυτά δεν γίνονται στον καπιταλισμό!!!
  Προς το παρόν όταν είσαι μικρός και αδύνατος, περιμένεις και κάθεσαι και να την τρως είτε με σάλιο όπως γίνεται τώρα, είτε χωρίς σάλιο, όπως διαχρονικά επαναλαμβάνεται στην Ιστορία, το πάθημα των Μήλιων στην Πλαστίνη Λίβανο Λιβύη Γιουγκοσλαβία Ιράκ……
  Παράλληλα προσπαθείς να έχεις τέτοιους ηγέτες που να είναι σε θέση να αξιολογήσουνε σωστά τις ενέργειες και τις πιθανότητες για το αν υπάρχει η ευκαιρία γα αντιδράσεις, όχι μόνο για να τις αντιδράσεις, αλλά και για να υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα.
  Θα ήθελα την άποψη στον Βαρουφάκη η οποιουδήποτε άλλου πάνω σε αυτές τις σκέψεις!

  1. stauros

   Διονύση, όταν αναρτάμε εδώ κάποιο άρθρο, σε καμμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι ντε και καλά συμφωνούμε με τα λεγόμενά του.

   Προσωπικά, ας πούμε, δεν είμαι σε θέση να έχω γνώμη περί της χρεοκοπίας. Κάποιοι όμως μπορεί να ξέρουν παραπάνω και να κάνουν τις προτάσεις και την κριτική τους, όπως εσύ τώρα έκανες αλλά και έθεσες ερωτήσεις.

   Επειδή ο Βαρουφάκης εκθέτει κάποια επιχειρήματα, καλό είναι αν μπορεί κανείς να τα επιρρώσει ή να τα ανατρέψει, μια που το θέμα είναι τόσο σοβαρό και καυτό.

   Με τις παρατηρήσεις σου συμφωνώ. Από την άλλη όμως γνωρίζω ότι η ιστορία με τους συνεχείς δανεισμούς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο και μακάρι να κάνω λάθος.

   Όσο για τους πολιτικούς μας, δεν τους εμπιστεύομαι. Τους φοβάμαι ως ανεπαρκείς και δίχως θάρρος και τόλμη. Μακάρι κι εδώ να πέφτω έξω.

   Περιμένω και την γνώμη του Μιχάλη, ο οποίος έχει ασχοληθεί αρκετά με το εν λόγω πρόβλημα.

  2. stauros

   Και νομίζω πως αυτό ήτανε και είναι, η απειλή!!! δίπλα στις τράπεζες και γενικότερα το σύστημα τοκογλυφίας, είναι οι μπράβοι τους, αυτοί που με την δύναμη των όπλων μπορούνε να επιβάλουνε την όποια θέληση τους…. αυτός είναι ο καπιταλισμός μαλακά μου….. γιατί αν αφήσουνε έστω και έναν δανειζόμενο να μην πληρώσει το χρέος του, χωρίς να υποστεί σοβαρότατες συνέπειες, τότε είναι σαν μας λένε ότι, όλοι είναι ελεύθεροι να μην πληρώσουνε> και αυτά δεν γίνονται στον καπιταλισμό!!!

   Διονύση, πες ότι την κάνουμε την αποκοτιά. Μπορείς σε παρακαλώ να περιγράψεις το βίντεο που θα ακολουθήσει;

   Μετά, το βλέπω αυτό και ως μια επαναστατική απόπειρα, μ’ όλο το ρίσκο που σέρνει.

   Έπειτα, μου κάνει τρομερή εντύπωση πώς γίνεται ένα χαρακτήρας επαναστατικής φύσεως όπως η αφεντιά σου, σχεδόν προτείνει να κάτσουμε να κλωσσάμε τα καπιταλιστικά αυγά!

   Αν δεν σε κατάλαβα καλώς ζητώ προκαταβολικά συγνώμη.

   *********

   Αλλά ίσως είναι ευκαιρία να αποδειχτεί αν τελικά μας έχει μείνει άθικτο και κανένα αρχαίο ελληνικό γονίδιο.

   Διότι αυτοί που κατοικούσαν εδώ πριν δυο χιλιετίες και κάτι, κατόρθωσαν να τα βάλουν με τον Μεγάλο βασιλέα, τον «πλανητάρχη» της εποχής εκείνης και να του αλλάξουν τα φώτα. Θα μου πεις άλλες συνθήκες επικρατούσαν τότε. Εντάξει.
   Αλλά και πολλές παραμένουν σχετικά αναλλοίωτες.

   Ποιο πιθανόν θα είναι το πρόσχημα για μια επέμβαση των αδηφάγων καπιταλιστών, σε περίπτωση που τους φερθούμε με τσαμπουκά, μη πληρώνοντας τα τοκογλυφικά μας χρέη;

 3. 3
  omni
 4. 4
  Politropos Dionisis

  Διονύση, όταν αναρτάμε εδώ κάποιο άρθρο, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι ντε και καλά συμφωνούμε με τα λεγόμενά του.

  Μα δεν είναι εκεί το θέμα άλλωστε εγώ σου πρότεινα το άρθρο.

  Ωστόσο ενώ θέλω να συμφωνήσω με τον Βαρουφάκη, έχω την αίσθηση ότι περά από το καθαρά οικονομικό θέμα, υπάρχει η διεθνής πολιτική, την όποια αν μπορούσαμε να επηρεάσουμε ώστε να γλιτώσουμε από όλα αυτά που μας συμβαίνουνε, είμαι βέβαιος πως αυτό θα το έκανε για την χώρα ακόμη και ο ποιο άχρηστος πολίτικος….

  Με λίγα λόγια ούτε και εγώ τους εμπιστεύομαι αλλά δεν είναι εκεί το θέμα και αυτή η αίσθηση μου είναι πως ούτε ο Βαρουφάκης αλλά και τα πολιτικά μορφώματα –κόματα κλπ δεν είναι σε θέσ η δεν θέλουνε, να μας δώσουνε μια συνολική εικόνα….
  Αν με επιχειρήματα κάποιος έδειχνε ότι είναι έτσι οι διεθνείς συγκυρίες, που να μπορούμε να ρισκάρουμε την πτώχευση μας….. περιοριζόμενοι μόνο στις συνέπειες που περιγράφει ο Βαρουφάκης!!! θα ήμουνα μέσα με τα τέσσερα!!!

  Αλλά και κανένας σχεδόν δεν βγαίνει να μας πει εφ όλης τησ ύλης, πως ακριβώς έχουνε τα πράγματα, είτε γιατί δεν είναι σε θέση να κάνει συνολική εκτίμηση, είτε γιατί φοβάται το πολίτικο κόστος της όποιας εκτημησης!! Ό κάθε πολίτικος χώρος σπεκουλάρει και καιροσκοπεί προκειμένου να διαχειρίζεται στο μεριδιο που του αναλογεί τους Έλληνες (και όχι μόνο…..) εντός τον ορίων που θέτουνε τα μεγάλα συμφέροντα!!

  Έτσι νομίζω ότι μονάχα στον βαθμό που η σύγκρουση, (μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και οικονομικών συμφερόντων), φτάσει στο σημείο μιας ποιο αποφασιστικής ρήξης, στον ανάλογο βαθμό θα έχουμε και την δυνατότητα, της υποστήριξης από μια η περισσότερες πλευρές των συγκρουόμενων αυτών, μεγάλων δυνάμεων και συμφερόντων.

  Και τότες (όπως και κατά το πρόσφατο ιστορικό μας παρελθόν…) θα τεθούνε υπ όψιν του ελληνικού λαού, εκ νέου τα δεδομένα, Και θα αποκαλυφθούνε και θα εκδηλωθούνε έντονα, εντός της ελληνικής κοινωνίας, συμφέροντα που θα ταυτίζονται προς την μια ή την άλλη μεγάλη δύναμη…. Γερμάνια και συμμαχίες, της όμοιος Αγγλία Αμερική Κίνα κλπ
  Για όσο ισχύει ο καπιταλισμός – ιμπεριαλισμός το ζητούμενο θα εξακολουθεί να είναι να διαλέγεις την σωστή πλευρά και να διαπραγματεύεσαι από πριν τους όρους που θα εξασφαλίζουνε τα συμφέροντα του λαού σου.
  Για όσο δεν βρίσκεται εναλλακτικός τρόπος οργάνωσης των κοινωνιών απέναντι στον μονίμως καταρρέοντα καπιταλισμό!! Αυτή θα είναι η κατάσταση……

  Όλα αυτά θα τα ειδαμε και θα τα ξαναδούμε.
  Προς το παρόν δεν βλέπω να έχουμε τέτοια δεδομένα, δεν έχουμε εναλλακτικές, τον χρόνο ροκανίζουμε, προσπαθώντας (όποιοι προσπαθούνε…) να κάνουμε υποφερτή την μιζέρια στην όποια μας έχουνε επιβάλει….

  (Αυτός είναι ο παγκομιοποιημενος καπιταλισμός….. ιμπεριαλισμός, κι όποιος δεν το παίρνει υπ όψη του αυτό τίποτα από όσα συμβαίνουνε στην χώρα και τον κόσμο δεν μπορεί να το εξήγησει…..)

 5. 5
  Αιτωλός

  Δεν γνωρίζω εάν η χρεωκοπία θα οδηγούσε σε κάτι καλύτερο ή κάτι χειρότερο. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι εάν αυριανή ημέρα έβρισκε την Ελλάδα να μην χρωστά πουθενά, με τον τρόπο λειτουργίας που έχει, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχανε πάλι τον οικονομικό έλεγχο.

  Ποια είναι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα; Ότι μια πτώχευση θα αποδειχθεί σχετικά ανώδυνη.

  Το «σχετικά ανώδυνη» είναι μια μεγάλη συζήτηση.
  Για παράδειγμα, πόσο είναι το «σχετικά ανώδυνη» για το πολιτικό μας σύστημα όταν υπάρχει ο κίνδυνος η χρυσή αυγή να εκμεταλλευτή την ευκαιρία (και θα το κάνει) για να έρθει στην εξουσία;
  Πόσο «σχετικά ανώδυνη» θα είναι για το σύστημα υγείας;
  Πόσο «σχετικά ανώδυνη» θα είναι για το κλείσιμο των επιχειρήσεων (και ίσως και νέες αυτοκτονίες);
  Πόσο τελικά και ως προς τι είναι το «σχετικά ανώδυνη»;

  Επίσης η σύγκριση με τα άλλα κράτη νομίζω ότι είναι παραπλανητική, γράφει για παράδειγμα:

  Αν το Ιαπωνικό κράτος αναγκαστεί στην πτώχευση, η καταστροφή της χώρας θα είναι ολική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εμάς, καθώς μας ανήκει (δηλαδή στις δικές μας τράπεζες) μόνο το 25% του δημόσιου χρέους μας.

  Μόνο που το Ιαπωνικό κράτος μέσα σε μερικές δεκαετίες θα είναι πάλι δυνατό ενώ η Ελλάδα όχι. Το Ιαπωνικό κράτος έχει μηχανισμούς που η Ελλάδα δεν έχει, ίσως γιατί πότε δεν θέλησε να έχει.
  Το τι χρωστάει ένα κράτος είναι σημαντικός παράγοντας αλλά δεν είναι ο μόνος που χαρακτηρίζει την οικονομία του αλλά και το μέλλον του.

  1. omni

   Η Ιαπωνία για να το πούμε απλά έχει τεράστιο εξαγωγικό τομέα και είναι αυτό που λέμε ανταγωνιστική.
   Η Ελλάδα δεν έχει σημαντικό εξαγωγικό τομέα και ούτε είναι αυτό που λέμε ανταγωνιστική.
   Η μόνη περίπτωση να καταρρεύσει η ιαπωνική οικονομία είναι να καταρρεύσει πρώτα η παγκόσμια οικονομία.

 6. 6
  vomolloxius
  :good:

  1. stauros

   Vomolloxiε, μεταξύ μας φιλαράκο, οι κουκουέδες δεν αισθάνονται δικαιωμένοι με την χρεωκοπία;

   Δεν μας τα έλεγαν οι άνθρωποι πολύ πριν συμβούν τα μη χειρότερα; Μας τα έλεγαν. Βάζαμε μυαλό; Δεν βάζαμε. Δεν μας πρότειναν να μην ψηφίζουμε κόμματα που έπαιζαν και πόνταραν υπέρ των εκμεταλλευτών της εργατικής τάξης; Μας το πρότειναν. Δεν επέμεναν ότι ένα είναι το κόμμα; Επέμεναν. Δεν δικαιώθηκαν σ’ όλες τις προφητείες τους; Δικαιώθηκαν.

   Και τώρα τι κάνουμε; Θα ψοφήσουμε όλοι μας από την πείνα. Εξ αιτίας της εργατικής τάξης που ψηφίζει κόμματα της αστικής.

   Αλλά κι αυτό το ΚΚΕ! Να προσπαθεί να βασίζεται σε μια τόσο αλλοπρόσαλλη τάξη!

 7. 7
  vomolloxius

  Σταύρο εχεις δίκαιο! Οι εργάτες στο Αιλάντα δεν εχουν εργατική συνείδηση.
  Και δω εχουμε το οξύμορο ,τα κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη να εχουν αστικοποιηθεί με συνέπεια να εξαφανιστούν, και οι εργατες να εχουν πολύ περισσότερο εργατική συνείδηση απο τους δικούς μας τους ρεμπεσκέδες,
  Αυτό που βλέπω ειναι,οτι την ανατροπή στο Αιλάντα θα την κανει η αστική τάξη, αυτοί που εχουν ομόλογα,καταθέσεις,μετοχες,περιουσία, αυτοί που τέλος παντων εχουν να χάσουν πολύ περισσότερα απο το μεροκάματο.
  Δυστυχώς αυτή η εργατική ταξη διέβει τον Ρουβίκωνα

  1. stauros

   Vomolloxiε, αν δεν κάνεις πλάκα (να σου πω ότι δεν βάζω στοίχημα γι’ αυτό), τότε φόρεσε κράνος, παλάσκες… – εγώ ήδη το έχω κάνει – γιατί προβλέπω να φάμε γερό ξύλο από τον σύντροφο Διονύση. Και πρόσεξε, μη χαλαρώσεις καθόλου, διότι δέρνει πολύ άγρια. Και μη τολμήσεις να διαμαρτυρηθείς εκ των υστέρων κακομοίρη μου, διότι σε προειδοποίησα με το παραπάνω.

 8. 8
  Politropos Dionisis

  Ποιο πιθανόν θα είναι το πρόσχημα για μια επέμβαση των αδηφάγων καπιταλιστών, σε περίπτωση που τους φερθούμε με τσαμπουκά, μη πληρώνοντας τα τοκογλυφικά μας χρέη;

  Σταυρε, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτούνε είναι το πρόσχημα….. εδώ γαμήσανε το ΙΡΑΚ με το πρόσχημα των πυρηνικών και τι έγινε μετά που όλος ο κόσμος έμαθε ότι δεν υπήρχε τίποτα απολύτως?

  Έπειτα, μου κάνει τρομερή εντύπωση πώς γίνεται ένα χαρακτήρας επαναστατικής φύσεως όπως η αφεντιά σου, σχεδόν προτείνει να κάτσουμε να κλωσσάμε τα καπιταλιστικά αυγά!

  Τα αυγά που ήδη κλώσαμε είναι διαπίστωση όχι πρόταση!!!!
  Μπορώ να παραδεχτώ πως είμαι, χαρακτήρας επαναστατικής φύσεως υπό τις προϋποθέσεις, να έχουμε και κάποια πιθανότητα να καταφέρουμε έστω κάτι ελάχιστα θετικό
  Αλλά και περά από αυτό, αν με φέρουνε στα όρια μου, θα πουλήσω πολύ ακριβά το τομάρι μου, δεν θα κάτσω σαν αναξιοπρεπής μαλάκας να αυτοκτονήσω όπως κάνουνε οι χριστιανόπληκτοι!!

  Στον προηγούμενο πόλεμο και θέση πήραμε και τίποτα δεν ζητήσαμε και στο τέλος, αν και με τους νικητές….. οι σύμμαχοι μας, για ευχαριστώ, μας διπλό- τριπλογαμισανε …. κι ακόμη τακιμιάσανε με τότε αντίπαλους και τωρα μας γαμούνε μαζί ….
  Επομένως όπως θα καταλαβαίνεις προτείνω να προσπαθούμε να μην μπλέκουμε σε καταστάσεις χωρίς όφελος. κι αν δεν καταλάβουμε καλά τι συμβαίνει με την ιδιωτεία πάνω στην οποία συγκροτείται το καπιταλιστικό σύστημα, θα κλωσάμε αυγά και μάλιστα όπως λέει ο Αιτωλός και χρυσαυγουλα…

  Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι εάν αυριανή ημέρα έβρισκε την Ελλάδα να μην χρωστά πουθενά, με τον τρόπο λειτουργίας που έχει, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχανε πάλι τον οικονομικό έλεγχο.

  Αιτωλέ με την διατυπωση αυτη δεν συμφωνώ γιατί το να βρεθεί η Ελλάδα να μην χρωστά σημαίνει ότι ήδη θα έχει αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της.!!

  Και τώρα τι κάνουμε; Θα ψοφήσουμε όλοι μας από την πείνα. Εξ αιτίας της εργατικής τάξης που ψηφίζει κόμματα της αστικής.
  Αλλά κι αυτό το ΚΚΕ! Να προσπαθεί να βασίζεται σε μια τόσο αλλοπρόσαλλη τάξη!

  Κατ αρχήν ο καβαλησας την καλαμο, από τον τρόπο που τοποθετιέται στο θέμα δείχνει πως διαχωρίζει τον εαυτό του, θαρρείς και αυτος δεν ανήκει στους εργαζομένους!

  Επειτα θάρρει τόσο σοβαρό αυτό το ρηχό «επιχείρημα», που το χρησιμοποίει κατά κόρο σε διαφορές παραλλαγές….. ποτε δεν παίρνει υπ όψη ότι η εργαζόμενοι βρισκονται μονιμα υπό καθεστώς καθημερινής τρομοκρατίας καλλιέργειας φόβου και ενοχών…..
  Θαρρείς και δεν έγινε στην χώρα το έλα να δεις….. με εμφύλιο, εξορίες, διώξεις δολοφονίες, εθνικό διχασμό, ανώμαλα πολιτικά καθεστώσα χούντα…. Και παράλληλα δεν φροντίζουνε να υπενθυμίζουνε στους εργαζομένους, κάθε τόσο…. δείχνοντας τους τι παθαίνουνε ακόμη και σήμερα όσοι μας πάνε κόντρα…. τα αναφέρω και παραπάνω Ιράκ Γιουγκοσλαβία κλπ
  Όλα αυτά προφανώς ο Σταυρός τα αγνοεί, για αυτόν υπάρχει δημοκρατία και καλούνται οι εργαζόμενοι ο λαός να επιλέξουνε ελεύθερα!!!

  Κατά την ταπινή μου γνώμη κάτω από αυτές τις συνθήκες και παρά τις συνεχείς διαψεύσεις των προσδοκιών του κόσμου της Δημοκρατίας και της Αριστεράς…. τα ποσοστά που παίρνει το ΚΚΕ ιδικά και γενικότερα η Αριστερά στην Ελλάδα, είναι τεράστια! Και κάθε άλλο παρά συνηγορούνε σε τέτοια γελοία ψευτοεπιχηρηματα!!!

  Αλλά μου κάνει εντύπωση μεγάλη, πως αυτό το παιδί, όταν θέλει από άλλη μεριά να επιτεθεί στον κομουνισμό, μας αναφέρει πως υπό καθεστώς φόβου στις χώρες του ανύπαρκτου σοσιαλισμού η εργατική τάξη ψήφιζε και ψηφίζει με τεράστια ποσοστά κόμματα τύπου ΚΚΕ…
  Εκεί ξέρει μια χαρά να βρει τις αιτίες!!!!

  Α ρε βλάχε Λίτσα που σου χιάζετε!!!!

  .

  1. stauros

   Αλλά μου κάνει εντύπωση μεγάλη πως αυτό το παιδί όταν θέλει από άλλη μεριά να επιτεθεί στον κομουνισμό….

   Διονύση διαμαρτύρομαι ενώπιόν σου. Ποτέ δεν έχω επιτεθεί στον κομμουνισμό. Το πολύ, το έχω απευθύνει παρατηρήσεις για έλλειψη μέτρου από την πλευρά του. Διότι το μέτρο ισχύει προς όλες τις κατευθύνσεις,

  2. Politropos Dionisis

   Διότι το μέτρο ισχύει προς όλες τις κατευθύνσεις

   Το μετρο θα επρεπε…..να ισχυει προς όλες τις κατευθυνσεις

   Όσο και να διαμαρτύρεσαι το γεγονός ότι προσάπτεις στον κομουνισμό υποσχέσεις για επιγείους παράδεισους δείχνει πως εννοείς «το μετρό προς όλες τις κατευθύνσεις..»

 9. 9
  Politropos Dionisis

  Δυστυχώς αυτή η εργατική ταξη διέβει τον Ρουβίκωνα

  Βωμολόχε άσε την πλάκα γιατί ακόμη στο ΚΚΕ είσαι!!! που ειναι το καλύτερο αμάρτησερ του συστήματος καπιταλισμός!!! Και δυστοιχώς μέρος του Ρουβίκωνα που ακομη είναι αναγκασμένη να διαβεί η Εργατική τάξη είναι και το ΚΚΕ!!

  1. stauros

   Βωμολόχε άσε την πλάκα γιατί ακόμη στο ΚΚΕ είσαι!!!

   Διονύση σε παρακαλώ θερμά, δεν είναι σωστό να υποκινείς εμφυλιακής φύσεως εξάρσεις εδώ πέρα.

   Χώρια που δεν συμφωνώ να στενοχωρείς τόσο αβασάνιστα το φιλαράκι μου τον Βωμολόχιο.

   Και μόνο που είναι συνάδελφος στη μουσική αρκεί για να ανεχόμαστε το απυρόβλητο των πολιτικών του ασυνεπειών.

   Εξ άλλου όλοι οι μουσικάντηδες την έχουμε την δόση της…

 10. 10
  Politropos Dionisis

  Νομίζεις πως ο βωμολόχος θα τσιμπήσει το δόλωμα που έριξες….

  …στενοχωρείς τόσο αβασάνιστα το φιλαράκι μου τον Βωμολόχιο.

  Κάθε άλλο παρά αυτήν την πρόθεση έχω!!! Επειδή μου φαίνεται συμπαθής του τα λέω, μπας και ξεκολλήσει
  Μιλώ εξ εμπειρίας, γιατί τον πέρασα το Ρουβίκωνα του ΚΚΕ και λέω πως όχι μόνο δεν εκφράζει κομουνιστική αντίληψη, αλλά είναι και ο χειρότερος συκοφάντης της…. Αυτό το κόμμα (και δεν είναι μόνο το ΚΚΕ….) καταχράται και συκοφαντεί ακόμη και την ιδέα της δημοκρατίας.
  Οι δημοκράτες του ΚΚΕ, που ενώ στο κόμμα τους εφαρμόζουνε το πλειοψηφικό σύστημα ζητάνε από το αστικό κράτος την απλή αναλογική.
  Η πολίτικη τους αλητεία φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο τότε μετά από την συγκυβέρνηση του ΚΚΕ μέσο του Συν με την Δεξιά όταν ο Α Παπανδρέου στριμώχτηκε ,τους την πρότεινε αλλά αυτοί το κορόιδο, γιατί ο πραγματικός τους καημός, ήτανε να τους αποδεχτεί όχι η εργατική τάξη, αλλά οι αστική τάξη με τους πολιτικούς της εκφραστές!!!
  Οι άνθρωποι ερωτευτήκανε τους βιαστές τους, Σύνδρομο της Στοκχόλμης το λένε…
  Η προπόνηση στην ανοχή των συντρόφων της απέναντι όχθης είναι κάλο πράγμα Καλό είναι να εξασκείτε κάποιος σε αυτήν, ιδικά όταν ο ίδιος σουρνει τα εξ αμάξης σε αλλά τμήματα της Αριστεράς!!!

  1. vomolloxius

   Βωμολόχε άσε την πλάκα γιατί ακόμη στο ΚΚΕ είσαι!!! που ειναι το καλύτερο αμάρτησερ του συστήματος καπιταλισμός!!! Και δυστοιχώς μέρος του Ρουβίκωνα που ακομη είναι αναγκασμένη να διαβεί η Εργατική τάξη είναι και το ΚΚΕ!!

   Δεν νομίζω να αποστασιοποιήθηκα απο τις θέσεις του κομματος.Το οτι δεν υπάρχει ταξική συνείδηση ειναι γνωστό,το ΚΚΕ τα λέει ,απλά δεν θέλετε να τα ακουσετε,( Γενικά μιλάω)
   http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7100275&publDate=

   Οσο για την αυτή εργατική τάξη δεν ειναι ικανη να διαβεί τίποτα! :no: Απο την στιγμή που κεκτημενα δικαιώματα με αγώνες δεκαετιων χαθηκαν τοσο ευκολα χωρίς να ανοίξει μύτη, αυτή η εργατική τάξη ειναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων.
   Η αλήθεια είναι οτι μονο μια μικρή, αλλα ισχυρη οργανωμένη ομάδα πρωτοπόρων αγωνιστών μπορει να πάει μπροστα το κίνημα.
   Οι υπολοιποι θα ακολουθήσουν μη έχοντας αλλη λύση.(ετσι κι’άλλιώς πρόβατα είναι) και στην πορεία ισως καταλάβουν τι ειναι αγώνας και πως προασπίζονται τα δικαιωματά τους.

   Η πολίτικη τους αλητεία φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο τότε μετά από την συγκυβέρνηση του ΚΚΕ μέσο του Συν με την Δεξιά όταν ο Α Παπανδρέου στριμώχτηκε ,τους την πρότεινε αλλά αυτοί το κορόιδο, γιατί ο πραγματικός τους καημός, ήτανε να τους αποδεχτεί όχι η εργατική τάξη, αλλά οι αστική τάξη με τους πολιτικούς της εκφραστές

   Και εμένα εκείνη την περίοδο μου «φάνηκε κάπως» και δεν πήγα να ψηφίσω.
   Βεβαια αυτο εγινε για να μην γίνει η παραγραφή του Παπανδρέου, αλλά το ΚΚΕ επρεπε να μείνει μακρία απο αυτά τα παιχνίδια εξουσίας,και πολύ περισσότερο εφόσον δεν ηταν κόμμα εξουσίας.
   Οι :ainte: :ainte: πληρώνονται

  2. stauros

   Επειδή μου φαίνεται συμπαθής του τα λέω, μπας και ξεκολλήσει…

   Διονύση, όπως φαίνεται ξεκάθαρα ο Βωμολόχιος δεν είναι κολλημένος. Μάλιστα απέναντι στο πρωτόκολλο της φιλίας βλέπω ότι φέρεται άριστα.

   Έτυχε να του απευθύνω πολύ χοντροκομμένο μπινελίκι και φέρθηκε με μεγάλη ανωτερότητα, τηρώντας την διάταξη του συνυπολογισμού του πρωτοκόλλου της φιλίας, που λέει ότι απαγορεύεται οι φίλοι να μνησικακούν απέναντι στους φίλους τους. Σε αντίθεση με την αφεντιά σου, που έγινες πυρ και μανία, όταν σου λογόκρινα σχόλιο, επειδή το θεώρησα προσβλητικό όχι για μένα αλλά για κάποιον συσχολιαστή μας.

   Έχω βαρεθεί εδώ μέσα να λέω και να ξαναλέω ότι ο τρόπος είναι ο άνθρωπος (Αλαίν ντε Μπενουά – η λατρεία σου, αλλά και του Βωμολόχιου).

   Το λέω λοιπόν για ακόμη μια φορά (ιδού ένα από τα πολλά κολλήματά μου – εσύ δεν βρίσκεις για τον εαυτό σου ούτε μισό), ότι θεωρώ τον τρόπο σπουδαιότερο από το θέμα. Και ως προς αυτή την παράμετρο βρίσκω τον Βωμολόχιο καλλιτεχνικώς ευπολύτροπο.

 11. 11
  ασχετος

  Σχετικα καινουργιο

  Ο Βοσκός και ο Γιάπης

  Μία ομάδα βοσκών, ενώ έβοσκαν τα πρόβατά τους σε μια απόμερη τοποθεσία, βλέπει από μακριά να πλησιάζει ένα αστραφτερό τζιπ ΒΜW.

  Ο οδηγός, ένας νεαρός ντυμένος με κοστούμι Versace, παπούτσια Gucci, γυαλιά ηλίου Ray Ban και Yves Saint Laurent γραβάτα, σταματάει δίπλα τους, κατεβάζει το παράθυρο και τους λέει:

  Αν σου πω πόσα ακριβώς πρόβατα έχει το κοπάδι, θα μου δώσεις ένα;

  Ο νεαρότερος βοσκός κοιτάει το νεαρό, που ήταν φανερά ένας γιάπης, κοιτάει και το κοπάδι και του απαντά ήρεμα:

  Ναι, γιατί όχι;

  Αμέσως λοιπόν ο γιάπης κατεβαίνει από το αυτοκίνητο μαζί με ένα laptop Apple το οποίο και συνδέει με ένα κινητό Motorola με παγκόσμια σύνδεση της cosmote – AT&T.

  Αφού συνδέεται με το Internet, πηγαίνει σε μια σελίδα της NASA, και επιλέγει ένα σύστημα δορυφορικού προσδιορισμού τοποθεσίας GPS το οποίο υπολογίζει την ακριβή τοποθεσία που βρίσκεται και στέλνει τα στοιχεία αυτά σε ένα άλλο δορυφόρο της ΝASA ο οποίος σκανάρει την περιοχή και βγάζει μια φωτογραφία υπέρ-υψηλής ανάλυσης, που του την στέλνει.

  Αφού επεξεργάζεται τη φωτογραφία με το πρόγραμμα Adobe Photoshop, στέλνει την εικόνα σε ένα εργαστήριο ερευνών στο Αμβούργο, στη Γερμανία και μετά από μερικά δευτερόλεπτα λαμβάνει στο Palm Pilot του ένα e-mail που επιβεβαιώνει ότι η φωτογραφία έχει αναλυθεί και τα στοιχεία έχουν καταχωρηθεί σε μια βάση δεδομένων.

  Μέσω μιας σύνδεσης ΟDBC εισχωρεί σε μια MS-SQL database και παίρνει τα στοιχεία σε ένα φύλλο εργασίας Excel το οποίο και στέλνει μέσω e-mail στο Blackberry του.

  Μετά από λίγα λεπτά εκτυπώνει μια έκθεση 150 σελίδων με έγχρωμες φωτογραφίες από τον καινούργιο του HP LaserJet εκτυπωτή και αφού τη διαβάζει λέει στο βοσκό:

  Το κοπάδι έχει ακριβώς… 1586 πρόβατα!!!!’.

  Ακριβώς, λέει ο βοσκός! Και συνεχίζει: μπορείς να πάρεις όποιο πρόβατο θέλεις!

  Ο νεαρός γιάπης διαλέγει ένα ζωντανό και το μεταφέρει στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου…

  Εκείνη τη στιγμή, λέει ο νεαρός βοσκός στο γιάπη:

  Να σου πω κάτι κι εγώ; Αν βρω ακριβώς τι δουλειά κάνεις, θα μου επιστρέψεις το ζώο μου;

  Ο γιάπης το σκέφτεται για μια στιγμή, και μετά χαμογελώντας απαντάει στον βοσκό:

  ΟΚ, γιατί όχι, ας σου δώσω μιά ευκαιρία;

  Και χωρίς κανένα δισταγμό ο βοσκός λέει:

  Είσαι σύμβουλος επιχειρήσεων!

  Απίστευτο, λέει αποσβολωμένος ο νεαρός, ναί έτσι είναι!! Μα πως το μάντεψες;

  Δεν ήταν και τόσο δύσκολο, λέει ο βοσκός:

  Ήρθες από το πουθενά, χωρίς να στο ζητήσει κανείς, θέλεις να βρεις για μένα μια απάντηση που ήδη γνωρίζω, σε μια ερώτηση που δεν σε ρώτησε κανείς και θες και να πληρωθείς και γι” αυτό, και το καλύτερο: δεν έχεις ιδέα από αυτή την επιχείρηση….

  Τώρα θα μου δώσεις πίσω το σκύλο μου;

  1. omni

   Ο γνωστός Michael Moore στα βιβλία του Downsize This! (1996), TV Nation (1998), Stupid White Men (2002) και άλλα ξεμπροστιάζει όλους αυτούς τους συμβούλους, general manager και CEO. Οποιος τα διαβάσει θα δει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν χαμηλό IQ και είναι ανίκανοι να κάνουν πράγματα που κάνουν με ευκολία οι καθημερινοί άνθρωποι. Είναι καλοί μόνο στο να απολύουν υπαλληλους για να μεγιστοποιούν τα κέρδη των μεγάλων εταιριών. Αυτά που ο Moore περιέγραφε στα βιβλία του πριν 15 χρόνια και κριτίκαρε σε βάθος την αμερικανική κοινωνία, έχουν γίνει τώρα πραγματικότητα και στην Ευρώπη! Κανείς όμως κουλτουριάρης ευρωπαίος δεν τολμάει να πει τίποτα για τους διεφθαρμένους ευρωπαίους ηγέτες και τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Moore

  2. Politropos Dionisis

   Ωραίο ανέκδοτο και σοβαρό!!!

 12. 12
  Politropos Dionisis

  Έχω βαρεθεί εδώ μέσα να λέω και να ξαναλέω ότι ο τρόπος είναι ο άνθρωπος (Αλαίν ντε Μπενουά – η λατρεία σου, αλλά και του Βωμολόχιου).

  τυχε να του απευθύνω πολύ χοντροκομμένο μπινελίκι και φέρθηκε με μεγάλη ανωτερότητα, τηρώντας την διάταξη του συνυπολογισμού του πρωτοκόλλου της φιλίας, που λέει ότι απαγορεύεται οι φίλοι να μνησικακούν απέναντι στους φίλους τους. Σε αντίθεση με την αφεντιά σου, που έγινες πυρ και μανία, όταν σου λογόκρινα σχόλιο, επειδή το θεώρησα προσβλητικό όχι για μένα αλλά για κάποιον συσχολιαστή

  Φίλε Φον Σταυρέ, σε μια κουβέντα άσχετη…. εισάγεις εμβόλιμα, την μαλακία που έκανες τότε,,,,,,, να με λογοκρίνεις και το χειρότερο (?) λες και ανακρίβειες, ότι τάχα το σχόλιο ήτανε προσβλητικό για κάποιον άλλο σχολιαστή….. διότι από την απάντηση σου (αν δεν την έσβησες κι αυτήν, ψάξε και θα δεις πως έχω δίκιο) εκει προκύπτει πως απέτρεπες να συζητηθούνε εδώ στον άθρησκο σχόλια που έγιναν σε άλλη Ιστοσελίδα….
  Με αυτά που λες είναι προφανές ότι ενώ την έκανεςτην…., δεν θέλεις να την παραδεχτείς, έτσι συνεχίζεις να εκτίθεσαι. Το χειρότερο είναι ότι δεν καταλαβαίνεις και το μέγεθος της, διότι την συμψηφίζεις με το όποιο μπενελικι!!!

  Και μιλάς από πάνω για τα τσιτάτα του φασίστα Μπενουά που ισχυρίζεται που υιοθετείς: «ο τρόπος είναι ο άνθρωπος»

  Στην περίπτωση της λογοκρισίας ενός σχολίου, που απλά ενημέρωνε για το τι μας σέρνουνε κάποιοι …. (βλέπεις σέβομαι την υπόδειξη που μου έκανες τότε και δεν αναφέρομε σε αυτούς…) σε άλλη ιστοσελίδα σελίδα….
  Αν λοιπόν στην περίπτωση αυτή πάρω της μετρητής την συμβουλή σου, Και μάλιστα συνυπολογίσω πως δεν ήμουνα ο πρώτος που αναφέρθηκα σε αυτό (όπως διαπίστωσα πριν από μένα το είχε πάρει είδηση ο Μιχάλης και αναλόγως ανάφερε…. αλλά εκεί μουγκά…..)

  Τότε θα πρέπει να σου απαντήσω πως καταλαβα πως ενοεις το «ο τρόπος είναι ο άνθρωπος» είδα φαυμασα τον αμνησίκακο τρόπο σου, ο οποίος συνίσταται: α) να λογοκρίνεις επιλεκτικά και β) Να απαντάς σε ένα σχόλιο το οποίο το έχεις εξαφανίσει,
  Είναι λογικό άλμα να συμψηφίζεις την λογοκρισία με κάποιο μπινελίκι, στο οποίο αφού δημοσιευτεί, άνετα μπορεί και να απαντηθεί, αν και εφόσον τηρούνται οι δημοκρατικοί κανόνες…..
  Αλλωστε ισχύει τον γνωμικό ότι οι ύβρεις και οι χαρακτηρισμοί (όταν δεν αιτιολογούνται) χαρακτηρίζουνε πολύ περισσότερο τους υβριστές….
  Αφού δεν παρατήρησες τον Μιχάλη, κι αφου ηθελες να λογοκρίνεις, θα έπρεπε και μπορούσες μια χαρά, να με πάρεις ένα τηλ. και να μου πεις τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να δημοσιευτεί το σχόλιο μου, αλλά εσύ προτίμησες τον σωστό ΤΡΟΠΟ!!! δηλαδή να απαντήσεις σε αόρατο σχόλιο μου….

  Το δε τσιτάτο του φασίστα Μπινε θα μπορουσα να το παρω σαν ένα πομπώδες φληνάφημα, αλλά δυστοιχώς είναι μια ακόμη φασιζουσα παραδοχή!! όταν απαγγελεται αυτή, από έναν φασίστα εχει και την αναλλογη συμασία
  Την ουσία αυτής της παραδοχής του (σου) την έχω υποστεί στο πετσί μου, σε άλλες πολύ σοβαρές, περιπτώσεις, όπου εγώ ήμουν ο αδικημένος και οι «ανώτεροι» μου λέγανε, σαν και του λόγου σου, πως μπορεί να έχω δίκιο, αλλά δεν φέρομαι με τον σωστό τρόπο, μιλάμε ΓΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟ στο τετράγωνο, δηλαδή ο τρόπος, να έχει μεγαλύτερη αξία κι από το σωστό και δίκαιο…..

  Μπράβο λοιπόν και σε σένα και στον φασίστα τον Μπινέ!!!

  Για μένα ο τρόπος, είναι ένα ζητούμενο που καθορίζεται από πολλές παραμέτρους, με ποιο σημαντική την ουσία τον λόγων και των πράξεων… και σε τελική ανάλυση η ουσία μέτρα κι όχι αν κάποιος έχει τρόπο- τρόπους καλους οι κακους…… ή αν εφαρμόζει πρωτόκολλα…. Τις περισσότερες φορές ο τρόπος καθορίζετε εξ αντανακλάσεως….. και για αυτό δεν νομίζω πως υπάρχουνε τρόποι ή πρωτόκολλα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα ανά πάσα στιγμή!!!

  Έτσι λοιπόν συμφώνα με την άποψη περί τρόπου για να πω κι ένα παράδειγμα:
  Το να πεις σε κάποιον ότι λέει ψέματα μπορεί να θεωρηθεί προσβολή, διότι είναι σαν να του λες ότι το κάνει σκόπιμα…. Αλλά αν του πεις αυτό που λες δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια «δεν είναι» και τόσο προσβολή,
  Μα έτσι η αλλιώς το ζητούμενο και η ουσία είναι, αν ο ισχυρισμός είναι όντος ψεύτικος η αληθινός…

  (ιδού ένα από τα πολλά κολλήματά μου – εσύ δεν βρίσκεις για τον εαυτό σου ούτε μισό)

  Και εσένα (εσάς όλους γιατί σας έχω???
  Αν έχω κάποια κολλήματα να μου τα πεις, όχι χαρακτηρισμούς μονάχα, αλλά να μου τα υποδείξεις και να τα αποδείξεις, εσύ και όποιος άλλος….. όπως βλέπεις δεν αποφεύγω να συζητήσω οτιδήποτε …..

 13. 13
  omni

  Αναφερόμενος στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ο οικονομολόγος τάσσεται κατά της πώλησης της ΔΕΠΑ. «Πρέπει γι” αυτό να σημάνει συναγερμός σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ένα μονοπώλιο αερίου αποτελεί μια μηχανή που κόβει χρήμα με σταθερά κέρδη και τζίρο. Παραιτείται λοιπόν κανείς από μια σταθερή πηγή εσόδων, για να εισπράξει σήμερα λίγα χρήματα; Πότε κάνει κάτι τέτοιο μια κυβέρνηση; Μόνον όταν και η ίδια δεν πιστεύει πλέον ότι θα επιζήσει για πολύ»

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63865944

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

:bye: 
more...