«

»

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Οι διαβολές κατά του πρωτοπόρου της αθεΐας Πρωταγόρα καλλιεργούνται ακόμα

 

«Μέτρον πάντων χρημάτων άνθρωπος, των μεν όντων ως έστι, των δε μη όντων ως ουκ έστι». Πρωταγόρας. Δηλαδή, μέτρο για όλα είναι ο άνθρωπος. Ο Πρωταγόρας σαρκάστηκε από τον Πλάτωνα. Κατά το τρίτο έτος μάλιστα της Ενενηκοστής Δευτέρας Ολυμπιάδας (ή 410 προ..χυδαιότητας) η αθηναϊκή πολιτεία καταδίκασε τον Πρωταγόρα επί αθεΐα και όλα τα βιβλία του κάηκαν στην αγορά.

«Περί μεν Θεών ουκ έχω ειδέναι, ουθ’ ως εισίν ουθ’ ως ουκ εισίν ουθ’ οποιοί τινές ιδέαν, πολλά γαρ τα κωλύοντα ειδέναι ή τ’ αδηλότης και βραχύς ών ο βίος του ανθρώπου«. Δηλαδή : «Για τους Θεούς δεν μπορώ να ξέρω ούτε ότι υπάρχουν ούτε ότι δεν υπάρχουν ούτε ποιας λογής είναι, γιατί πολλά είναι αυτά που μας εμποδίζουν να μάθουμε και η αδηλότητα και το ότι σύντομος είναι ο βίος του ανθρώπου«.

Επίσης ο Αναξαγόρας απεφάνθη ότι ο ήλιος, η σελήνη και τα αστέρια, δεν είναι θεοί, αλλά πύρινες μάζες.

Αυτές του οι δηλώσεις είναι που εξαγρίωσαν και εξακολουθούν να ενοχλούν, τον κάθε θρήσκο ακόμη και σήμερα. Κι όταν δεν είναι εύκολο να αντιτάξει κανείς σοβαρά επιχειρήματα εναντίον τους, ψάχνει μετά στα σκουπίδια της ιστορίας, μπας και ανακαλύψει κανένα ψεγάδι, απ’ αυτά που προσπάθησαν να του προσάψουν κάποιοι θεοσεβούμενοι συγγραφείς, οι οποίοι έζησαν μισή χιλιετία αργότερα, απ’ αυτόν, όπως ο Φιλόστρατος.

Από  http://ermionh.blogspot.com/2011/12/blog-post_03.html, διαβάζουμε:

ΦΙΛΟΣΤΡΑΤΟΥ «ΒΙΟΙ ΣΟΦΙΣΤΩΝ»

Ο Πρωταγόρας ο Αβδηρίτης ήταν σοφιστής και όσον καιρό βρισκόταν στην πατρίδα του μαθήτευσε κοντά στον Δημόκριτο. Στη συνέχεια, την εποχή της εκστρατείας του Ξέρξη κατά της Ελλάδας, ήρθε σε επαφή με τους μάγους των Περσών. Πατέρας του ήταν ο Μαίανδρος, άνθρωπος πολύ πλούσιος ανάμεσα στους Θράκες. Δέχτηκε τον Ξέρξη στο σπίτι του και με την προσφορά δώρων κατάφερε να έρθει ο γιος του σε επαφή με τους μάγους του Πέρση βασιλιά . Οι Πέρσες μάγοι δεν αναλαμβάνουν την εκπαίδευση αλλοεθνών, αν δεν δώσει ο βασιλιάς τη συγκατάθεση του.

Η έκφραση της αμφιβολίας από τον Πρωταγόρα για την ύπαρξη ή μη των θεών, είναι, νομίζω, ατόπημα που οφείλεται στην Περσική παιδεία του διότι οι μάγοι, παρ’ όλο που στις μυστικές τελετές τους επικαλούνται τους θεούς, στα φανερά αρνούνται την ύπαρξη του θείου, μη θέλοντας να υπάρχει η εντύπωση πως η δύναμη τους προέρχεται από εκεί.

Γι’ αυτό τον λόγο οι Αθηναίοι έδιωξαν τον Πρωταγόρα απ’ όλα τα μέρη της γης, αφού πρώτα δικάστηκε, όπως υποστηρίζει μια άποψη, ενώ, σύμφωνα με άλλους, με ψήφισμα εναντίον του και χωρίς να δικαστεί. Έτσι, περνώντας από νησί σε νησί και από στεριά σε στεριά και αποφεύγοντας τις Αθηναϊκές τριήρεις που ήταν διασκορπισμένες σε όλα τα πελάγη, βυθίστηκε, καθώς έπλεε με ένα μικρό σκάφος.

Ήταν ο πρώτος που επινόησε την αμοιβή για τις διαλέξεις και πρώτος έκανε γνωστή αυτή την τακτική στους Έλληνες. Αυτό δεν είναι βέβαια αξιοκατακριτο, διότι εκτιμούμε καλύτερα όσα μαθαίνουμε ξοδεύοντας χρήματα παρά όσα μας προσφέρονται δωρεάν.

*******************************************************

Ο ίδιος ο Πρωταγόρας, βέβαια, στον Πρωταγόρα του Πλάτωνα, παρουσιάζεται να λέει για την αμοιβή του: «αν κάποιος μάθει από μένα, εφόσον θέλει μου δίνει τα χρήματα που παίρνω συνήθως· αν όμως όχι, πηγαίνει σε κάποιο ιερό και ορκίζεται, κι όσο λογάριασε πως άξιζαν τα μαθήματα, τόσα καταθέτει στο ναό.» (328B)

Η αθλιότητα του Φιλόστρατου: «Η έκφραση της αμφιβολίας από τον Πρωταγόρα για την ύπαρξη ή μη των θεών, είναι, νομίζω, ατόπημα που οφείλεται στην Περσική παιδεία του διότι οι μάγοι, παρ’ όλο που στις μυστικές τελετές τους επικαλούνται τους θεούς, στα φανερά αρνούνται την ύπαρξη του θείου, μη θέλοντας να υπάρχει η εντύπωση πως η δύναμη τους προέρχεται από εκεί». Διαβολή αρσενικής κατίνας του κερατά.

Φαίνεται όμως ότι όλοι οι ερευνητές αντιλήφτηκαν την κατινιά του Φιλόστρατου και την παρέκαμψαν, αφού κανείς τους δεν αναφέρει κάτι περί περσικής παιδείας του Πρωταγόρα, άποψη η οποία ασφαλώς είναι άξια περιφρονήσεως και χλευασμού, εξ αιτίας της σαφώς διαφωτιστικής διδασκαλίας του ανδρός, η οποία όχι μόνον απέχει παρασάγγας από την σκοταδιστική των μάγων, αλλά σαφώς αποτελεί τον αντίποδά της.

Για τον Πρωταγόρα περισσότερα:  ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ – ο πρώτος θεωρητικός της δημοκρατίας

Σταύρος Βασδέκης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://athriskos.gr/164/

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

:bye: 
more...