«

»

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Πλάτων. Ο Αρχιερέας της θρησκείας του σκοταδισμού της ιδεοπληξίας. Ή περι όνου σκιάς

 

images

Στο πρώτο από τα δυο βίντεο που έπονται, μέσα σε δυόμισι λεπτά της ώρας εκτίθεται ολόκληρο το «φιλοσοφικό» έργο του Πλάτωνα.

Στο δεύτερο, η πρότασή του για την απελευθέρωση των ανθρώπων από την σκλαβιά του σπηλαίου, μέσα στο οποίο ενδιαιτούν όλοι οι άνθρωποι, μέχρι στιγμής, πλην ενός, δηλαδή αυτού του ιδίου.

 

 

Το φιλοσοφικό έργο του Πλάτωνα σε 150 δευτερόλεπτα:

Προσέξτε παρακαλώ ότι ο διεστραμμένος «σκηνοθέτης» του βίντεο (Νέα Δημοκρατία Τοπική Ρόδου!!! – από κάπου το κλέψανε δίχως να το αναφέρουν*) παρουσιάζει τον έξω του σπηλαίου πραγματικό κόσμο σε τοπίο και φόντο ερήμου. Ήτοι πυροβολημένος ιουδαιοχριστιανός του κερατά. Κοντολογίς, μπρος σκιά και πίσω έρημος του Σινά.

Επίσης προσέξτε ότι πάνω στον διάδρομο περνούν δούλοι και υποζύγια.

 

 

Ο τρόπος της απελευθέρωσης που προτείνει ο Πλάτων:

 

 

Περισσότερα για τον Πλάτωνα από:  Πλάτων

 

********************************

 

Περί όνου σκιάς

GaidarosΛέμε ότι κάποιοι μαλώνουν «περί όνου σκιάς» (για την σκιά του γαϊδάρου), όταν φιλονικούν για κάτι ασήμαντο.

Η έκφραση προέρχεται από ένα περιστατικό με τον Αθηναίο ρήτορα Δημοσθένη.

Αγορεύοντας κάποτε στους συνδημότες του για θέματα της πόλης, διαπίστωσε πως αυτοί δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον να τον ακούσουν. Αυτός τότε, για να τους κεντρίσει την προσοχή, άρχισε να τους αφηγείται μια ιστορία μεταξύ ενός αγωγιάτη κι ενός ταξιδιώτη.

Ο ταξιδιώτης είχε νοικιάσει τον γάιδαρο του αγωγιάτη και ταξίδευαν παρέα για τα Μέγαρα. Στον δρόμο, σταμάτησαν κάπου να ξεκουραστούν. Έκανε όμως ζέστη και δέντρο εκεί γύρω για να προφυλαχτούν απ΄τον ήλιο και να δροσιστούν λίγο, δεν υπήρχε.

Ο ταξιδιώτης, αφού ξεπέζεψε απ΄τον γάιδαρο, έσπευσε να ξαπλώσει στην σκιά του. Ο αγωγιάτης όμως δεν τον άφησε, διεκδικώντας την σκιά του γαϊδάρου για τον εαυτό του, καθώς όπως του είπε, ενοικίασε μόνο τον γάιδαρο κι όχι και την σκιά του. Για τον λόγο αυτόν κατέληξαν στο δικαστήριο.

Στο σημείο αυτό, ο Δημοσθένης σταμάτησε την αφήγησή του και οι ακροατές του, που μέχρι πριν λίγο αδιαφορούσαν για ότι έλεγε, τον ρώτησαν με αγωνία να τους πει τι κατάληξη είχε η υπόθεση. Ο Δημοσθένης τότε τους χλεύασε που αντί να ασχολούνται με σοβαρά θέματα, κάθονται και ασχολούνται με την σκιά ενός γαϊδάρου.  (από: http://www.pare-dose.net/3569)

 

************************************

 

*

Ο αχμάκης αρχηγός της ΝΔ προσέξτε ότι μιλά για Ιδέες και πίστη και όνειρα.

 

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://athriskos.gr/16271/

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

:bye: 
more...