«

»

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΡΑΦΙΑΣ

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://athriskos.gr/15069/

64 σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

 1. 1
  stauros

  Εμφύλιος εν μέσω ετερόφυλων.

 2. 2
  Ψονθομφανήχ

  ή… δύο γαϊδάροι μάλωναν σε ξένο αχυρώνα!

  1. ΜΑΚΕΔΝΟΣ

   …Είπε ο γάϊδαρος ,το πετεινό κεφάλα

  2. stauros

   Οι επίγονοι του Αλέξανδρου φαγώθηκαν συναμμεταξύ τους. Τα ίδια έκαναν και οι Ρωμαίοι που τους υπέταξαν. Επί πλέον οι Ρωμαίοι μας φόρεσαν για χίλια χρόνια την Βυζαντινή αυτοκρατορία η οποία δεν άφησε ζωντανό ούτε ελληνικό κουνούπι.

   *****

   Ω ΜΑΚΕΔΝΕ, ούτε οι Πτολεμαίοι ούτε οι Σελευκίδες ήταν πετεινοί. Η ιστορία τους κατέστησε τοιούτους. Αν συμμαζεύονταν στην κοιτίδα τους – σημερινή ελληνική επικράτεια, Μικρά Ασία, Εύξεινο Πόντο, Μεγάλη Ελλάδα και Χερσόνησο του Αίμου, ίσως η Ιστορία της Μεσογείου να ήταν σήμερα εντελώς διαφορετική. Αλλά διαφορετική και η Ιστορία της Ευρώπης.

   Ίσως να μην εμφανίζονταν το χριστιανικό χτικιό (το τελευταίο ίσως μάλλον έπρεπε να το γράψω με κεφαλαία)

 3. 3
  ΜΑΚΕΔΝΟΣ

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου φίλε Σταύρο!!!Μετά τον Μ.Αλέξανδρο έλειψαν οι μεγάλοι και ικανοί ηγέτες ώστε να συσπειρώσουν τον Ελληνισμό.Ίσως αν υπήρχε ένας ηγέτης τα πράγματα να ήταν αλλιώς σήμερα…

  1. stauros

   Μακεδνέ, απ’ όσο μπόρεσα να καταλάβω σχετικά με την ιστορία του Αλέξανδρου, το σκεπτικό του να κτυπήσει το κακό στην ρίζα του (περσικό κίνδυνο) είχε βάση, αφού δυο φορές οι Έλληνες γλύτωσαν στο παρά πέντε απ’ αυτό.

   Στην πορεία του όμως αυτή φαίνεται ότι μάλλον τα μυαλά του πήραν αέρα. Όπως και να έχει όμως η αλήθεια, αληθεύει ότι η κυρίως Ελλάδα παραμελήθηκε και από τον ίδιο και από τους επιγόνους του.

   Λένε για τον Πτολεμαίο τον Λάγου ότι ήταν μεγάλος και μορφωμένος άνδρας. Αλλά η περίπτωση να παρουσιαστεί και δεύτερο άτομο με την δόση της τρέλας του Αλέξανδρου μέσα στην ίδια γενιά ήταν αδύνατη.

 4. 4
  mixalis

  Καλά ρε συ Σταύρο, τόσα χρόνια και αιώνες, η Μακεδονία πως και δεν έβγαλε, έναν μεγάλο Στρατιωτικό «ηγέτη» της εμβέλειας του Φιλίππου και του μέγα γιόκα του, να «συσπειρώσει» (ξανά)τσαμπουκά τους Έλληνες (στον πάγκο του χασάπη) και να ερημώσει και συθέμελα όλη την Ελλάδα ? Δεν βλέπω λοιπόν να δρέψουμε.. καρπούς!

  1. stauros

   Μιχάλη, η ιστορία φαίνεται ότι φορτώνει με μεγάλη δόση εντροπίας όλους τους «ευφυείς» ηγέτες, διότι απεχθάνεται το άγαν.

   Σκέψου την εξής εκδοχή: να μην κολλούσε στον Χίτλερ την μανία κατάκτησης όλου του κόσμου και να ξόδευε ο άνθρωπος αυτός όλη του την ενέργεια στην οργάνωση της Γερμανίας σύμφωνα με τα ναζιστικά σχέδια.

   Μπορεί ακόμη να ζούσαμε στην εποχή της Χιτλερικής Ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας.

   Για ποίον λόγο η Βυζαντινή αυτοκρατορία άντεξε τόσο καιρό; Η γνώμη μου είναι ότι επειδή επέβαλε καθεστώς επιτυχώς ζωώδες. Δεν κατάργησε την παιδεία χάριν του «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι»;

 5. 5
  mixalis

  Η καθ εαυτού εντροπία του Μεγαλέξανδρου ήταν τα λάφυρα και η τυφλή δόξα του, τα άλλα παρελκόμενα είναι παραμύθια για τά δημοτικά και για τα μυαλά του νεο-μεγαλοιδεατισμού του μαμούκαλου Αδωνι (adon -ούτε όνομα δεν ήξερε να διαλέξει!) του Λιακό και των ιστορικά αδιάβαστων – άσχετων ή των δήθεν DNA «γνησίων» απογόνων του ( εδω γελάμε μεχρι να χεστούμε!), που οραματίζονται την πάρτη τους, ως την πρωτεύουσα του κόσμου όλου.

  1. stauros

   Η καθ’ εαυτού εντροπία του Μεγαλέξανδρου ήταν τα λάφυρα…

   Μιχάλη, για το θέμα αυτό δεν γνωρίζω κάτι. Μ’ ενδιαφέρει όμως. Από πού μπορώ να πληροφορηθώ;

 6. 6
  mixalis

  Σταύρο. Η αργυρολογία ( μάζεμα χρημάτων με εξαναγκασμό ή χαράτσωμα) και τη λαφυραγωγία, συνηθιζόταν από το ισχύον δίκαιο του πολέμου, δηλαδή την κάρπωση παντός είδους τιμαλφών, σκευών, ειδών πολυτελείας κ.λπ.

  Για παράδειγμα…. μετά τη μάχη των Γαυγαμήλων, ο Αλέξανδρος άρπαξε ολους τους αμύθητους θησαυρους των μητροπολιτικών θησαυροφυλακίων του Βασιλιά Δαρείου σε Σούσα και Περσέπολη. κτλ. κτλ κτλ

  1. stauros

   Μιχάλη, το ρώτησα αυτό επειδή κάπου είχα διαβάσει ότι οι Μακεδόνες διαμαρτυρήθηκαν ότι ο Αλέξανδρος δεν τους είχε στείλει εκεί στην πατρίδα τους ούτε ένα χρυσό νόμισμα. Κι επειδή δεν γνωρίζω αν αληθεύει αυτό για τον λόγο αυτόν ενδιαφέρθηκα να μάθω ποια είναι τελικά η αλήθεια.

   Το ερώτημα είναι αυτά που άρπαξε τι τα έκανε; Που τα πήγε;

   Νομίζω ότι είναι αυτονόητο ο κατακτητής να καρπούται τα λάφυρα των κατακτημένων. Το θέμα όμως είναι τι τα κάνει.

   Κάποιοι λένε ότι μ” αυτά έκτισε δεκάδες καινούργιες πόλεις από μηδενική βάση. Επίσης ότι αναβάθμισε κάποιες άλλες. Έπειτα δεν θυμάμαι να έκτισε κάποιο παλάτι για την πάρτη του.

   Επίσης για τον Πτολεμαίο τον Λάγου λένε ότι ξόδεψε πάρα πολλά για την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρεια. Ότι κι εκεί στην Πέργαμο κάποιος συνάδελφός του ίδρυσε μια τεράστια βιβλιοθήκη.

 7. 7
  mixalis

  είχα διαβάσει ότι οι Μακεδόνες διαμαρτυρήθηκαν ότι ο Αλέξανδρος δεν τους είχε στείλει εκεί στην πατρίδα τους ούτε ένα χρυσό νόμισμα.

  Ο πλουταρχος κάπου αναφέρει, πως τα έσοδα αυτά ο Αλέξανδρος τα διένειμε στους Μακεδόνες ευγενείς.

  Έπειτα δεν θυμάμαι να έκτισε κάποιο παλάτι για την πάρτη του.

  Απ όσο ξέρω, ούτε και ο Χίτλερ!!!

 8. 8
  mixalis

  Η λεηλασία τής Ασίας από τον “Αλέξανδρο δεν ήταν λίγη, ίσως υπήρξε ή μεγαλύτερη στην παγκόσμια Ιστορία. Στόχος οι θησαυροί των βασιλικών σκηνών, χρυσάφια, ασήμια, τιμαλφή κ.τ.λ. Μετά τη νίκη στην Ισσό οι στρατιώτες ρίχτηκαν στη λαφυραγωγία.

  παυσάμενοι του διωγμού προς άρπαγήν ώρμησαν (Διόδωρος, ΙΖ’, 35, 1)

  Μετά ο Αλέξανδρος διέταξε τον στρατηγό Παρμενίωνα να πάει στη Δαμασκό όπου είχε μεταφέρει ό Δαρείος τούς θησαυρούς του για ασφάλεια.

  Ό Δαρείος συνοδευόταν κατά την εκστρατεία από την οικογένεια του, την Αυλή και το χαρέμι του Μετέφερε για ασφάλεια και όλους τούς θησαυρούς του, χρυσό και άργυρο, φορτωμένους σε 600 μουλάρια και 300 καμήλες.Τα πλούτη του βασιλιά είχαν στοιβαχτεί σε μία ολόκληρη κοιλάδα. Χρήματα, ενδυμασίες των ευγενών, χρυσά σκεύη, χρυσά χαλιά , κατακόσμητες σκηνές, άμαξες χρυσοστόλιστες.
  Απίστευτος θησαυρός πού ξεπερνούσε κάθε φαντασία. Οι λαφυραγωγοί δεν είχαν αρκετά χέρια για να τ” αρπάξουν» (Κούρτιος Ρούφος, IΙΙ, III, 23-24).

  Πλούτισαν όλοι οι στρατιώτες. Κι αφού γεύτηκαν, γράφει ο Πλούταρχος, τούς θησαυρούς, χρυσάφι, ασήμι, απολαύσεις, γυναίκες και καλοπέραση, έτρεχαν
  ζαγάρια για καινούργια περσικά πλούτη.Πλούτισαν όλοι οι στρατιώτες. Κι” αφού γεύτηκαν, γράφει ο Πλούταρχος, τούς θησαυρούς, χρυσάφι, ασήμι, απολαύσεις, γυναίκες και καλοπέραση, έτρεχαν ζαγάρια για καινούργια περσικά πλούτη.

  ένεπλήσθη δέ καί τό λοιπόν εύπορίας στρατόπεδον. Καί γευσάμενοι τότε πρώτον οί Μακεδόνες χρυ- καί άργύρου καί γυναικών καί διαίτης βαρβαρικής ώσπερ κύνες έσπευδον άψάμενοι στίβου διώκειν καί νεύειν τόν τών Περσών πλούτον. (Πλούταρχος, “Αλέξανδρος, 24).

  Σε εκατομμύρια τάλαντα υπολογίζονται οι θησαυροί πού λεηλάτησε ό “Αλέξανδρος κατά την εκστρατεία στην “Ανατολή. Εκατόν είκοσι χιλιάδες τάλαντα χρυσού καί άρχει μόνο άπό τήν Περσέπολη εκτός από τα πολύτιμα αντικείμενα — και 40.000 – τα ανάκτορα τής Βαβυλώνας. (Διόδωρος, ΙΖ’, 71, 1)

  Ή λεία από τα Σούσα φορτώθηκε σε είκοσι χιλιάδες πουλάρια και πέντε χιλιάδες καμήλες!

  καί τού πλούτου έκκομισθήναι μυρίοις όρικοΐς ζεύγεσι καί πεντακισχιλίαις καμήλοις (Πλούταρχος, Αλέξανδρος, 37).

  Ύστερα από κάθε νίκη και λαφυραγωγία χάριζε στους ευνοούμενους του πλούτου και οίκους καί ηγεμονίας». Πλούταρχος, “Αλέξανδρος, 34.

  Στους στρατιώτες μοίρασε 13.000 τάλαντα. Πρόσταξε τον Πτολεμαίο να λεηλατήσει την παραθαλάσσια περιοχή τής Ώρείτιδος και τον Λεοννάτο να ερημώσει το εσωτερικό της χώρας — «τήν μεσόγειον κατασύραι». Φωτιά παντού, σφαγή και αρπαγή. έγεμε πάς τόπος πυρός και διαρπαγής καί πολλών φόνων. (Διόδωρος, ΙΖ, 74, 5.)

  Οί στρατιώτες συγκέντρωσαν πλούσια λάφυρα άφού εξόντωσαν μυριάδες κατοίκους. (Διόδωρος, ΙΖ, 104, 6-7.)

  “Αλλά δεν περιοριζόταν ό “Αλέξανδρος μόνο σε δηώσεις. Αφάνιζε ακόμα, με εμπρησμούς και κατεδαφίσεις, μνημεία και έργα τέχνης τού ανατολικού πολιτισμού. Ένα από τα πιο επαίσχυντα κακουργήματά του ήταν ή καταστροφή τής Περσέπολης. Όπως γράφει ό Διόδωρος ήταν ή πλουσιότερη πόλη τού κόσμου. Κατάμεστα τα σπίτια από κάθε λογής θησαυρούς. Μετά την άλωση Μακεδόνες εξόντωσαν όλους τούς άνδρες και ρίχτηκαν στη διαρπαγή. Μυθική η λεία.

  πλουσιωτάτης δ” ούσης τών ύπό τόν ήλιον καί τών ιδιωτικών οίκων πεπληρωμένων έκ πολλών χρόνων παντοίας εύδαιμονίας. … ΟιΜακεδόνες έπήεσαν, τούς μέν άνδρας πάντας φονεύοντες, τάς δέ κτήσεις διαρπάζοντες. (Διόδωρος, ΙΖ, 104, 6-7.)

  Όχι μόνο χρυσός και άργυρος αλλά και πολυτελείς ενδυμασίες, πορφύρες χρυσοποίκιλτες και άπειρα κοσμήματα. Και καθώς οι στρατιώτες διαγκωνίζονταν στη λαφυραγωγία αλληλομακελεύονταν. Πολλοί έκοβαν με τα ξίφη τους τα χέρια πού απλώνονταν σε διαμφισβητούμενη λεία. Αιχμαλώτιζαν βιαίως γυναίκες και τις έσερναν στις δουλαγορές. Με εντολή τού Αλεξάνδρου γενικεύθηκε ή σφαγή.

  «Αύτός έκέλευσεν άποσφάττεσθαι τούς άνθρώπους», γράφει ό Πλούταρχος. «Ολοι οί αιχμάλωτοι εξοντώθηκαν. (Πλούταρχος, “Αλέξανδρος, 37.)

  Οί βαρβαρότητες θα ολοκληρωθούν με την ολοσχερή καταστροφή τού πολυψημισμένου στον κόσμο για τούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς και τα ιστορικά κειμήλια ανακτορικού συγκροτήματος. Μνημεία και σημαντικά έργα τέχνης πού αποτελούσαν μία δυναμική σύνθεση και πλούσια ενότητα πολιτιστικών παραδόσεων,άσσυριακών και αιγυπτιακών αλλά και με έκδηλες επιρροές τού ελληνικού πολιτισμού διαμέσου τής Ιωνίας. Τραγική ή μοίρα αυτών των θησαυρών, εξευτελισμός και καταστροφή

  «πρός ύβριν καί παντελή φθοράν άπεδέδεικτο».(Διόδωρος, ΙΖ’, 71, 1.)

  Ό εμπρησμός των ανακτόρων και ο αφανισμός των μνημείων, έργων, έγινε κατά τη διάρκεια ενός ξέφρενου επινικίου συμποσίου τού “Αλεξάνδρου και τής κουστωδίας του. Ξαφνικά μία εταίρα, από την αγέλη των πορνών πού ακολουθούσαν τον Αλέξανδρο στην “Ασία, ονόματι θαίς, απευθύνεται στον “Αλέξανδρο πού διατελούσε, όπως συνήθως, εν κραιπάλη μέθης και τον καλεί να πυρπολήσει τα ανάκτορα, ως εκδίκηση γιά «τό Ξέρξου άσέβημα περί την Άκρόπολιν», κατά την περσική εισβολή πριν ένάμισυ αιώνα. (Πλούταρχος, “Αλέξανδρος, 37)

  Και…. συμβουλές στον μέγα στρατηλάτη από πόρνες – ειδικούς συμβούλους !!!!

  ΥΓ. υπάρχει όμως και η συνέχεια… για τους θαυμαστές του, αν το επιθυμούν, να δούμε και τις ελληνικές πόλεις που ισοπέδωσε στη μικρά Ασία, ,,,,ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ πάνω σε ποιο ΟΡΑΜΑ !!

  1. stauros

   Ή λεία από τα Σούσα φορτώθηκε σε είκοσι χιλιάδες πουλάρια και πέντε χιλιάδες καμήλες!

   Όλες αυτές οι χιλιάδες (25) υποζυγίων προς τα πού πήγαν; Πού ξεφόρτωσαν;

   Επειδή οι δρόμοι τότε ήταν στενοί, ένας πρόχειρος λογαριασμός 2m x 25.000 = 50 χιλιόμετρα καραβάνι!

  2. ΜΑΚΕΔΝΟΣ

   Όχι μόνο χρυσός και άργυρος αλλά και πολυτελείς ενδυμασίες, πορφύρες χρυσοποίκιλτες και άπειρα κοσμήματα. Και καθώς οι στρατιώτες διαγκωνίζονταν στη λαφυραγωγία αλληλομακελεύονταν. Πολλοί έκοβαν με τα ξίφη τους τα χέρια πού απλώνονταν σε διαμφισβητούμενη λεία. Αιχμαλώτιζαν βιαίως γυναίκες και τις έσερναν στις δουλαγορές. Με εντολή τού Αλεξάνδρου γενικεύθηκε ή σφαγή.

   «Αύτός έκέλευσεν άποσφάττεσθαι τούς άνθρώπους», γράφει ό Πλούταρχος. «Ολοι οί αιχμάλωτοι εξοντώθηκαν. (Πλούταρχος, “Αλέξανδρος, 37.)

   Ο Πλούταρχος δε λέει ότι έδωσε διαταγή ο Αλέξανδρος.Το μόνο που έκανε ήταν να πει ότι αυτό ωφέλησε.Ο Λύκιος ήταν αυτός που οδήγησε και έδωσε διαταγή στις Μακεδονικές φάλαγγες όταν μπήκαν στην Περσέπολη.

   [37]Τῆς δὲ Περσίδος οὔσης διὰ τραχύτητα δυσεμβόλου καὶ φυλαττομένης ὑπὸ τῶν γενναιοτάτων Περσῶν (Δαρεῖος μὲν γὰρ ἐπεφεύγει), γίγνεταί τινος περιόδου κύκλον ἐχούσης οὐ πολὺν ἡγεμὼν αὐτῷ δίγλωσσος ἄνθρωπος, ἐκ πατρὸς Λυκίου, μητρὸς δὲ Περσίδος γεγονώς· ὅ φασιν ἔτι παιδὸς ὄντος Ἀλεξάνδρου τὴν Πυθίαν προειπεῖν, ὡς Λύκιος ἔσται καθηγεμὼν Ἀλεξάνδρῳ τῆς ἐπὶ Πέρσας πορείας.
   Φόνον μὲν οὖν ἐνταῦθα πολὺν τῶν ἁλισκομένων γενέσθαι συνέπεσε· γράφει γὰρ αὐτός, ὡς νομίζων αὐτῷ τοῦτο λυσιτελεῖν, ἐκέλευεν ἀποσφάττεσθαι τοὺς ἀνθρώπους·

 9. 9
  mixalis

  Πάντως η Σούσα από την Δαμασκό που την κοπάνησε ο Δαρείος, απέχουν 300-400 χιλιόμετρα!

 10. 10
  vomolloxius

  Πολλοι Ελληνες θεωρούσαν τον Αλέξανδρο βάρβαρο κατακτητή και καταστροφέα ,και δεν μπορούσαν να ξεχασουν τις φρικαλαιότητες που εκανε ο Αλέξανδρος στην μαχη της Χαιρώνειας
  Οταν οι Αθηναίοι εμαθαν οτι πέθανε χάρηκαν περισσότερο και από τους Πέρσες.
  Μαλιστα ο ρήτορας Δημάδης οταν το εμαθε δήλωνε.
  «Ο Αλέξανδρος νεκρός; Αδύνατον.. Ολόκληρος ο κόσμος θα έπρεπε να έχει βρωμίσει από την μπόχα που αναδύει το πτώμα του »

  Τα υπολοιπα που λέγονται για τον Αλέξανδρο για δήδεν εκπολιτισμό των βαρβάρων (λες και οι Περσες δεν είχαν πολιτισμό) ειναι εσωτερικής κατανάλωσης για να αποκτήσουμε Εθνική συνείδηση

  Και τι εννοείς με το ¨ανθέλληνας»; Ανθέλληνας κατα την γνώμη σου ειναι καποιος που ξέρει ιστορία και δεν τον παραμυθιάζουν μέ σούπερ ηρωες και καρτούν;

  Υ,Γ Ασε που το γυάλιζε το πόμολο :yes:

  1. stauros

   Vomolloxiε, δεν θα μπορούσε παρά ο Αλέξανδρος ο Μακεδών να καταστεί σημείο αμφιλεγόμενο.

   Επί πλέον όλες οι ιστορίες που γράφηκαν για την περίπτωσή του είναι κατά πολύ μεταγενέστερές του. Επόμενο ήταν ο καθ’ ένας που αναφέρθηκε σ’ αυτόν να κόβει και να ράβει τα «γεγονότα» που αφορούσαν στην περίπτωσή του ανάλογα με τις συμπάθειες ή τις αντιπάθειες που τον διακατείχαν.

   Τα αρχαιολογικά ντοκουμέντα σίγουρα είναι πιο αξιόπιστα. Ίσως είναι προτιμότερο να εστιαστεί κανείς σ’ αυτά.

   Όσο για το «Ασε που το γυάλιζε το πόμολο», νομίζω ότι είναι χυδαίο να ρωτάει κανείς για την ιστορία έναν οπαδό μιας οποιασδήποτε ποδοσφαιρικής ομάδας, ο οποίος είναι ένα σπυρί του τραχανά ενός όχλου. Αυτά κάνετε εσείς οι Κουκουέδες και σας έθεσε ο λαός μια και καλή εκτός πολιτικού τερέν.

  2. mixalis

   Υ,Γ Ασε που το γυάλιζε το πόμολο

   «Περί ορέξεως αγγουροντοματοσαλάτα» ,,,, μην μου γίνεσαι «ρατσιστής» ! :mail:

 11. 11
  Politropos Dionisis

  Λογικών αντιφάσεων συνέχεα

  Ποιες κατηγορίες ανθρώπων δεν ενδιαφέρονται καν για τις αντιφάσεις τους?
  οι θρησκευόμενοι
  οι Πλατωνικοί
  οι κομμουνιστές
  και οι φασίστες

  και ο Σταύρος

  Μην συμβουλεύεις τον Ακράγαντα, όταν εσύ εν εισαι και τοσο καλυτερος όταν προσπαθώντας να αμφισβητήσεις τις ιστορικές πηγές που σου αναφέρει, ο συνομιλητής σου, με επιχειρήματα του τύπου:
  «Επειδή οι δρόμοι τότε ήταν στενοί, ένας πρόχειρος λογαριασμός 2m x 25.000 = 50 χιλιόμετρα καραβάνι!»
  Με αυτήν την επινόηση τον στενών δρόμων….. το ένα εκατομμύριο Περσών του Ξέρξη μαζί με τα υποζύγια τους κλπ μπλα μλπα…. τόσο x τόσο + τούτο + το άλλο = ακόμη μέχρι σήμερα δεν θα είχανε φτάσει οι Πέρσες στις Θερμοπύλες….
  Και από την άλλη, άλλου, παραδέχεσαι πως έκτισαν πόλεις βιβλιοθήκες κλπ δεν φαντάζομαι να εννοείς πως αυτά γίνανε με τα λεφτά των Μακεδόνων?
  Επιτέλους κατάληξε κάπου.
  Ο Αλέκος λεηλάτησε ή όχι? μην μας λες, την μια, ναι μεν ….. και την άλλη αλλά….
  μπλα μπλα….. πρόχειρους λογαριασμούς……,
  δεν έστελλε ούτε φράγκο στην Μακεδονία….
  Κι ύστερα Δάσκαλε που δίδασκες… προσπαθείς να συνετίσεις τον Ακράγαντα….

  ——————————

  Ακράγαντα φαίνεται πως οι ιστορικές πηγές στις οποίες αναφέρεται ο Μιχάλης γραφήκανε από μεγάλους ανθέλληνες όπως αυτός ο ελληνικής καταγωγής «τσόγλανος» ο Πλούταρχος….
  Που δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε θα είναι ο τελευταίος, απο αυτους που γράφουνε την ιστορία προσαρμοσμένη στα μέτρα της εκάστοτε τάξης πραγμάτων.. (βλέπε ποσοι το πρατουνε και σημερα στην χώρας μας και όχι μόνο…..)

  Αυτός λοιπόν ο ανθέλληνας ο Πλούταρχος έζησε από το 47 ως 120 μχ εποχή που οι ρωμαίοι ως ανερχόμενη δύναμη «γαμούσανε και δέρνανε» όποτε μια χαρά τους βόλευε, από την μια, να κηρύττουν τον Αλέξανδρο και όχι μόνο τον Αλέξανδρο αλλά και πολλούς άλλους…… σπουδαίους και δοξασμένους, στρατηλάτες πολιτικούς μεταρρυθμιστές κλπ και απο την αλλη ε τετοιους ωσς τέτοιο σύμβολα να δικαιολογουνε την παροιμία δράση των Ρωμαίων….. σφαγές λεηλασίες επιβολή πολιτιστικών προτύπων κλπ

  Ναι έχεις δίκιο και εγώ έχω αγανακτήσει: «Οι αναρτήσεις και τα σχόλια του mixalis με έκαναν να αποφεύγω την καθημερινή μου μόρφωση από τον Άθρησκο», οπότε, προτιμώ να επισκέπτομαι όλο και συχνότερα την Ιστοσελίδα της ΧΑ> εκεί να δεις πατριωτικές Ιστορικές αναλύσεις από τον Παναγιώταρο τον Κασιδιάρη και άλλους σωστούς ιστορικούς αναλυτές!!!

 12. 12
  stauros

  Διονύση για τον Πλούταρχο επηρεάστηκα από το παρακάτω άρθρο:

  ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ: Ο ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ
  http://athriskos.gr/428/

  Ήταν και αρχιερέας. Μέσα στο φλιτζάνι λένε ότι χωρούσαν πολλά μουλάρια φορτωμένα με λάφυρα. Πάντως πόλεμος δίχως λάφυρα δεν γίνεται. Όπως και κοινωνία δίχως ομοφυλοφιλία.

  Φορτώσαμε τους Έλληνες με το κουσούρι της ομοφυλοφιλίας, ωσάν να ήταν οι μόνοι στον κόσμο που υπήρχε στην κοινωνία τους. Στα λάφυρα θα κολλήσουμε τώρα. Ναι, κανείς στρατός στον κόσμο δεν πήρε ποτέ από πόλεμο λάφυρα πλην των Ελλήνων.

 13. 13
  mixalis

  Σταύρο, η εκστρατεία του Αλεξάνδρου κατά των χωρών της Ασίας εμφανίζεται στην επίσημη ιστοριογραφία, ως εκδικητική επιχείρηση ενάντια στους Πέρσες, που ήταν ο προαιώνιος εχθρός των Ελλήνων. Στην πραγματικότητα ,τα ντοκουμέντα βοούν και λένε : οι Ελληνικές πόλεις κατά τον 4ο αιώνα, είχαν ως κύριο εχθρό την Μακεδονική μοναρχία, που επιβουλευόταν την ανεξαρτησία τους και όχι τους μακρινότερους και πιο ακίνδυνους Πέρσες.

  Δεν είναι τυχαίο που ο Φίλιππος αρχικά δεν τολμούσε να υποτάξει την κυρίως Ελλάδα, φοβούμενος μήπως οι Πέρσες πάνε στο πλευρό τους. Η μεγάλη οργή λοιπόν των Ελλήνων δεν στρεφόταν πάνω στους Μακεδόνες (οι οποίοι ήξεραν απο Ελληνική παιδεία), αλλά στην μοναρχία!

  Ο Αλέξανδρος φίλε Σταύρε, στα νεότερα χρόνια έγινε σύμβολο ιδεοληψιών και ταυτίζεται με τον αλόγιστο πατριωτισμό, και ψευτοεθνικοφρονισμό, από την μια των νεοελλήνων (Β)ρωμιοχριστανών και από την άλλη, με τους ψευτοπαγανιστές (ή αρχαιόκαυλους κατά Βωμολόχιο), οι εξάρσεις των δυο αυτών παράλληλων βίων, είναι σχεδόν ταυτόσημες και στην χειρότερη των περιπτώσεων χρήζουν ψυχανάλυσις…. Ουδεμία ταύτιση (δηλώνω) από τη μεριά μου και το ξεκαθαρίζω στα ίσα, χωρίς κομπασμούς και μισόλογα!

  1. stauros

   Μιχάλη, δεν κατάλαβα τον λόγο για τον οποίο έκρινες χρήσιμη την σχετική πληροφόρηση μου πάνω στα θέματα αυτά. Από που συμπέρανες ότι έχω διαφορετική γνώμη από την δική σου.

   Πέραν όλων αυτών βρίσκω υπερβολικά και αυτών που βρίσκονται στην μπάντα των κατά και αυτών που βρίσκονται στην μπάντα των υπέρ. Ότι δηλαδή αμφότερες οι πλευρές επιτρέπουν τα γούστα και τις ψυχολογίες τους να γίνονται κριτές της ιστορίας. Άλλοι σε μεγαλύτερο κι άλλοι σε μικρότερο βαθμό.

  2. mixalis

   Από που συμπέρανες ότι έχω διαφορετική γνώμη από την δική σου.

   Γουστάρω,,,τώρα με έφτιαξες!!!!!!!!!! :bow:

 14. 14
  mixalis

  Politropos Dionisis. Στα περί λεηλασιών, υπάρχουν πολλές αναφορές, σιγά να μην ήταν μόνο οι Ρωμαιόδουλοι Πλουταρχος & Διόδωρος κ.α. Δεν μου είναι τόσο εύκολο να τα παρουσιάσω όλα, γιατί έχουν πολύ κόπο να τα βρω στα βιβλία μου, και να τα περάσω στον Άθρησκο,,,ίσως στο μέλλον να γίνει κι αυτό.

  1. stauros

   Μιχάλη, τώρα εδώ που τα λέμε, τίποτε θετικό δεν διακρίνετε στον Αλέξανδρο, εσείς που αβασάνιστα κρίνεται μόνο αρνητικά έναν άνθρωπο που έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο στην ιστορία των αρχαίων χρόνων;

  2. Politropos Dionisis

   Όταν το παθός κατά του τάδε ή του δείνα, υπερβαίνει την λογική τότε: «αμφότερες οι πλευρές επιτρέπουνε τα γούστα και τις ψυχολογίες τους να γίνονται κριτές της ιστορίας. Άλλοι σε μεγαλύτερο κι άλλοι σε μικρότερο βαθμό». Τέλειο!!!!

   Όμως ο επαμφοτερίζων Σταύρος, σε ποια πλευρά βρέθηκε σε αυτήν την συζήτηση?

   Η απάντηση είναι αρχικά στην μια και μετά από ζόρι στην άλλη, με άλλα λόγια σε όλες τις πλευρές….δηλαδή τρέχα γύρευε, με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω, η αλλιώς προσπαθώ να τους δείξω πόσο εξυπνότερος είμαι!!

   Σταύρε σε ευχαριστώ πολύ, για την επαλήθευση της παραδοχής που μονίμως υποστηρίζω (κι όχι μονάχα εδώ), ότι πάντα υπάρχουνε αυτοί που ερμηνεύουνε την ιστορία «αντικειμενικά) προβάλλοντας πάνω της, τις άποψης τους και στην χειρότερη των περιπτώσεων, τις απόψεις που εκφράζουνε την ισχύουσα (των ισχυρών) τάξη πραγμάτων!
   Και για να μην ξεχνιόμαστε! ο Πλούταρχος έκανε ότι κάνεις και εσύ κι εσύ, όταν μας μιλάς με θαυμασμό για τους «νοικοκύρηδες του βορά» και παπαγαλίζεις τα επιχειρήματα τους για τους ανεπρόκοπους…… Έλληνες που τους αξίζει κάθε πάθημα…

   Για τα άλλα…. ότι πάντα γίνονται λεηλασίες…… κλπ αφού πρώτα τις αμφισβήτησες….. ειρωνευόμενος (με τα τόσο x τόσο = τόσα χιλιόμετρα…..) τώρα κατόπιν εορτής……. χρόνια πολλά!!!!
   Μιχάλη ουδεμία αμφιβολία έχω επί αυτού του θέματος….. αλλά ούτε και για τον τρόπο παρουσίασης των ιστορικών θεμάτων που δεν αναλύουνε αλλά αποσκοπούνε να δημιουργήσουνε συμβολισμούς πρότυπα που συνηγορούνε στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων.
   ΥΓ
   κανεις δεν ισχυριστικε την αποψη πως όλα οσα εκανε ο Αλεξανδρος ητανε αρνητηκα.. αλλά
   περιμενω απο σενα να μας πεις τα θετικά….. για να δω αν η τοποθετηση σου αφηνει ανοιχτες πορτες παραθυρα και λαγουμια, οστε μολισ ζοριστεις να δραπετευσεις…….
   :yahoo:
   ΥΓ2
   και για να σε φτιαξω ακομη καλυτερα μιας και αναφέρεις τα περί ομοφυλοφιλίας των αρχαίων ελλήνων:Ο Μπαμπινιώτης ερμηνεύει την λέξη επαμφοτερίζων ότι συμαινει, αυτός που πάει με την μια η την άλλη πλευρά αλλά συμαινει και ομοφυλόφιλος.. :yahoo:

  3. stauros

   αυτός που πάει με την μια η την άλλη πλευρά αλλά σημαινει και ομοφυλόφιλος..

   Μα τι μανία κι αυτή που σας μαστίζει εσάς τους κομμουνιστές να τους βγάζετε όλους ομοφυλόφιλους!

 15. 15
  mixalis

  Σταύρο, η κουβέντα ξεκίνησε γύρω από την λαφυραγωγία και αν υπάρχουνε ( ρώτησες) τα στοιχεία να τα πληροφορηθείς… παρουσίασα λοιπόν και εγώ μέσα από την Ελληνική ιστορία τα δέοντα και κατηγορήθηκα γι αυτό από την αρχαιόκαυλη θήρα 13 και ως Ανθέλληνας!!!!!! Και … «παραχέστηκε κι η φοράδα στο αλώνι».
  Καθότι «Ο σωβινισμός είναι συνώνυμο της Βλακείας»

  Ας περιοριστούμε λοιπόν σε αυτά, γιατί θα πλατειάσει το θέμα πολύ. Καλύτερα να αναρτηθεί ένα άρθρο σχετικά με τον Αλέξανδρο.
  Φαντάσου μυαλό κάποιοι εληνάρες, «αν δεν συμφωνείς με μένα είσαι εναντίον μου», αν πεις δηλαδή σε ένα Γερμανό τις φρικαλεότητες του Χίτλερ σημαίνει πως είσαι αντιγερμανός :ainte: κτλ…. και οι Θηβαοι που δεν γούσταραν τον Αλεξανδρο, κατέσφαξε 6000 άνδρες, και πούλησε 30000 γυναικόπαιδα στις δουλοαγορές (κατά το Ανθέλληνα ιστορικό Αδριανό , που λέει πως η πόλη ισοπεδώθηκε και δεν πήραξε ούτε τρίχα από τα τσιράκια του).

  Ανθέλληνες λοιπόν και οι θηβαιοι!!! :ainte:

  ————————————————-

  Διονύση, βεβαίως έφερε και θετικά, οι κατακτήσεις των μακεδόνων γύρισαν το τροχό της ιστορίας , ο Ελληνισμός απλώθηκε στην διασπορά και προόδευσε ( εκτός της Ελλάδας) δεόντως σε πολλούς τομείς κτλ, μεταφέροντας έτσι στοιχεία περισσότερο πολιτισμικά, πάρα πολιτικά έτσι όπως αρμόζουν στην δική μου πολιτική σκέψη.
  Σε κάλυψα προς το παρόν;

  1. stauros

   Μιχάλη, ρίχνω τώρα μια συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι: να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή τους.

   Θέτω λοιπόν το ερώτημα: για ποιόν λόγο ο Φίλιππος και ο γιος του Αλέξανδρος πήραν την απόφαση να υποτάξουν τους κατοίκους της νότιας Ελλάδας;

   Ας απαντηθεί λοιπόν αυτό το ερώτημα και μετά πάμε και παρακάτω.

   Δεν μπορώ να έχω γνώμη περί αυτού διότι δεν έχω μελετήσει την συγκεκριμένη ιστορία όσο θα έπρεπε.

 16. 16
  ΜΑΚΕΔΝΟΣ

  Ααα στα υπολείμματα του Εβραϊσμού και του Σιωνισμού αυτά τους μαθαίνουν!Διότι είναι τυχαίο που οι ιδρυτές του κουμμουνισμού ήταν όλοι Εβραίοι,ακόμα και στην Ελλάδα;;;Πηγή ποιος,ο Φλάβιος Ιώσηπος;Γιατί κάτι τέτοια έλεγε και αυτός.Ύστερα μιλάνε για λεηλασίες και λαφυραγωγία,χμμ μήπως τα ίδια και χειρότερα δεν έκανε ο Μάο στην Κίνα;Η μήπως πχ ο Βελουχιώτης δεν το γυάλιζε το πόμολο όπως μας λέει ο Ζαχαριάδης;

 17. 17
  vomolloxius

  Αυτά κάνετε εσείς οι Κουκουέδες και σας έθεσε ο λαός μια και καλή εκτός πολιτικού τερέν

  Ξέσκισε η πόρνη η ιστορία αρχαία οράματα
  τώρα για σέρβις μας ξαποστέλνει και για χαμόμηλο
  την παρθενιά της επανορθώσαμε σφιχτά με ράμματα
  την κουβαλήσαμε και μας κουβάλησε στον ανεμόμυλο  Μιχάλη, ρίχνω τώρα μια συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι: να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή τους.

  Θέτω λοιπόν την ερώτηση: για ποιόν λόγο ο Φίλιππος και ο γιος του Αλέξανδρος πήραν την απόφαση να υποτάξουν τους κατοίκους της νότιας Ελλάδας

  Ας πάμε λίγο πιο πίσω, στη μαχη των Θερμοπυλών και στην μαχη των Πλαταιών.
  Που ηταν τότε οι Μακεδόνες;. Συμμάχισαν με τους Πέρσες εναντίον των Ελληνων και μαλιστα ειχαν συμετοχή στίς μάχες.

  Κατάλαβες τώρα γιατι οι Σπαρτιατες και μεγάλη μερίδα Αθηναίων θεωρούσαν τον Αλέξανδρο ανθέλληνα και βαρβαρο;
  Αν συμπεριλάβεις και την καταστροφή των Ελληνικών πολεων της Ασίας, Αλικαρνασσό και Μίλητο γιατί λέει συμμαχισαν με τους Περσες.

  Αυτά βέβαια δεν τα διδασκουν στα σχολεία ,ουτε πως και ο Διογένης αυνανιζόνταν δημόσια.
  Γιατι απλά δεν ειναι και τοσο ηρωϊκα κατορθώματα οπως οι Θερμοπύλες και το Ζάλογγο

  1. stauros

   vomolloxiε, καλά το ξεκίνησες το θέμα νομίζω. Μάλλον το κλειδί βρίσκεται εκεί, στις περιπέτειες των περσικών πολέμων.

   Πώς δηλαδή απ” εκεί που δεν τους αντιστάθηκαν οι Μακεδόνες μετά άλλαξαν γνώμη και αποφάσισαν να τους ξεκάνουν μια και καλή!

  2. ΜΑΚΕΔΝΟΣ

   Στην μάχη των Θερμοπυλών το 481 π.Χ., έναν χρόνο πριν την μάχη συγκλήθηκε πανελλήνιο συνέδριο στην Κόρινθο.Σ’ αυτό το συνέδριο δεν πήραν μέρος οι Μακεδόνες διότι είχαν υποταχθεί στους Πέρσες.Την παραμονή της μάχης των Πλαταιών ο βασιλιάς των Μακεδόνων, Αλέξανδρος ο Α’,που είχε υποταχθεί στους Πέρσες,πήγε κρυφά στο στρατόπεδο των Ελλήνων και τους είπε το σχέδιο του Μαρδόνιου και αιτιολόγησε την πράξη του,ότι ως Έλληνας δεν θα ήθελε να δει την Ελλάδα σκλαβωμένη:

   «44
   1 μετὰ δὲ τὴν ἐπειρώτησιν τῶν χρησμῶν καὶ παραίνεσιν τὴν ἐκ Μαρδονίου νύξ τε ἐγίνετο καὶ ἐς φυλακὰς ἐτάσσοντο. ὡς δὲ πρόσω τῆς νυκτὸς προελήλατο καὶ ἡσυχίη ἐδόκεε εἶναι ἀνὰ τὰ στρατόπεδα καὶ μάλιστα οἱ ἄνθρωποι εἶναι ἐν ὕπνῳ, τηνικαῦτα προσελάσας ἵππῳ πρὸς τὰς φυλακὰς τὰς Ἀθηναίων Ἀλέξανδρος ὁ Ἀμύντεω, στρατηγός τε ἐὼν καὶ βασιλεὺς Μακεδόνων, ἐδίζητο τοῖσι στρατηγοῖσι ἐς λόγους ἐλθεῖν. 2 τῶν δὲ φυλάκων οἱ μὲν πλεῦνες παρέμενον, οἳ δ᾽ ἔθεον ἐπὶ τοὺς στρατηγούς, ἐλθόντες δὲ ἔλεγον ὡς ἄνθρωπος ἥκοι ἐπ᾽ ἵππου ἐκ τοῦ στρατοπέδου τοῦ Μήδων, ὃς ἄλλο μὲν οὐδὲν παραγυμνοῖ ἔπος, στρατηγοὺς δὲ ὀνομάζων ἐθέλειν φησὶ ἐς λόγους ἐλθεῖν.
   45
   1 οἳ δὲ ἐπεὶ ταῦτα ἤκουσαν, αὐτίκα εἵποντο ἐς τὰς φυλακάς· ἀπικομένοισι δὲ ἔλεγε Ἀλέξανδρος τάδε. “ἄνδρες Ἀθηναῖοι, παραθήκην ὑμῖν τὰ ἔπεα τάδε τίθεμαι, ἀπόῤῥητα ποιεύμενος πρὸς μηδένα λέγειν ὑμέας ἄλλον ἢ Παυσανίην, μή με καὶ διαφθείρητε· οὐ γὰρ ἂν ἔλεγον, εἰ μὴ μεγάλως ἐκηδόμην συναπάσης τῆς Ἑλλάδος. 2 αὐτός τε γὰρ Ἕλλην γένος εἰμὶ τὠρχαῖον καὶ ἀντ᾽ ἐλευθέρης δεδουλωμένην οὐκ ἂν ἐθέλοιμι ὁρᾶν τὴν Ἑλλάδα. λέγω δὲ ὦν ὅτι Μαρδονίῳ τε καὶ τῇ στρατιῇ τὰ σφάγια οὐ δύναται καταθύμια γενέσθαι· πάλαι γὰρ ἂν ἐμάχεσθε. νῦν δέ οἱ δέδοκται τὰ μὲν σφάγια ἐᾶν χαίρειν, ἅμ᾽ ἡμέρῃ δὲ διαφωσκούσῃ συμβολὴν ποιέεσθαι· καταῤῥώδηκε γὰρ μὴ πλεῦνες συλλεχθῆτε, ὡς ἐγὼ εἰκάζω. πρὸς ταῦτα ἑτοιμάζεσθε. ἢν δὲ ἄρα ὑπερβάληται τὴν συμβολὴν Μαρδόνιος καὶ μὴ ποιέηται, λιπαρέετε μένοντες· ὀλιγέων γάρ σφι ἡμερέων λείπεται σιτία. 3 ἢν δὲ ὑμῖν ὁ πόλεμος ὅδε κατὰ νόον τελευτήσῃ, μνησθῆναι τινὰ χρὴ καὶ ἐμεῦ ἐλευθερώσιος πέρι, ὃς Ἑλλήνων εἵνεκα οὕτω ἔργον παράβολον ἔργασμαι ὑπὸ προθυμίης, ἐθέλων ὑμῖν δηλῶσαι τὴν διάνοιαν τὴν Μαρδονίου, ἵνα μὴ ἐπιπέσωσι ὑμῖν ἐξαίφνης οἱ βάρβαροι μὴ προσδεκομένοισί κω. εἰμὶ δὲ Ἀλέξανδρος ὁ Μακεδών „. ὃ μὲν ταῦτα εἴπας ἀπήλαυνε ὀπίσω ἐς τὸ στρατόπεδον καὶ τὴν ἑωυτοῦ τάξιν.» (Ηροδότου Ιστορίαι, βιβλίο Καλλιόπη)

  3. stauros

   Μακεδνέ, τι γνωρίζουμε για το πώς και το γιατί υποτάχθηκαν οι Μακεδόνες στους Πέρσες πριν την μάχη των Θερμοπυλών;

 18. 18
  ΜΑΚΕΔΝΟΣ

  Αναγκάστηκαν να υποταχθούν τώρα το πως δεν γνωρίζω ακριβώς,θα πρέπει να το ψάξω καλύτερα.

  «1 αὗται μὲν ὦν σφι πρόσχημα ἦσαν τοῦ στόλου· ἀτὰρ ἐν νόῳ ἔχοντες ὅσας ἂν πλείστας δύνωνται καταστρέφεσθαι τῶν Ἑλληνίδων πολίων, τοῦτο μὲν δὴ τῇσι νηυσὶ Θασίους οὐδὲ χεῖρας ἀνταειραμένους κατεστρέψαντο, τοῦτο δὲ τῷ πεζῷ Μακεδόνας πρὸς τοῖσι ὑπάρχουσι δούλους προσεκτήσαντο· τὰ γὰρ ἐντὸς Μακεδόνων ἔθνεα πάντα σφι ἦν ἤδη ὑποχείρια γεγονότα. 2 ἐκ μὲν δὴ Θάσου διαβαλόντες πέρην ὑπὸ τὴν ἤπειρον ἐκομίζοντο μέχρι Ἀκάνθου, ἐκ δὲ Ἀκάνθου ὁρμώμενοι τὸν Ἄθων περιέβαλλον. ἐπιπεσὼν δέ σφι περιπλέουσι βορέης ἄνεμος μέγας τε καὶ ἄπορος κάρτα τρηχέως περιέσπε, πλήθεϊ πολλὰς τῶν νεῶν ἐκβάλλων πρὸς τὸν Ἄθων. 3 λέγεται γὰρ τριηκοσίας μὲν τῶν νεῶν τὰς διαφθαρείσας εἶναι, ὑπὲρ δὲ δύο μυριάδας ἀνθρώπων. ὥστε γὰρ θηριωδεστάτης ἐούσης τῆς θαλάσσης ταύτης τῆς περὶ τὸν Ἄθων, οἳ μὲν ὑπὸ τῶν θηρίων διεφθείροντο ἁρπαζόμενοι, οἳ δὲ πρὸς τὰς πέτρας ἀρασσόμενοι· οἳ δὲ αὐτῶν νέειν οὐκ ἐπιστέατο καὶ κατὰ τοῦτο διεφθείροντο, οἳ δὲ ῥίγεϊ.»(Ηροδότου Ιστορίαι,Ερατώ,44)

  Πάντως ο Αλέξανδρος ο Α” βοήθησε όσο μπορούσε και στις 2 μάχες,Πλαταιών και Θερμοπύλες και όταν υποχώρησαν οι Πέρσες βοήθησε σημαντικά στην καταστροφή τους.

  1. vomolloxius

   Η ουσία ειναι οτι ειχε επαφές και με τις δύο πλευρές. Στην πραγματικότητα έγλυφε και τους δύο,

 19. 19
  vomolloxius

  Στην μάχη των Θερμοπυλών το 481 π.Χ., έναν χρόνο πριν την μάχη συγκλήθηκε πανελλήνιο συνέδριο στην Κόρινθο.Σ’ αυτό το συνέδριο δεν πήραν μέρος οι Μακεδόνες διότι είχαν υποταχθεί στους Πέρσες.Την παραμονή της μάχης των Πλαταιών ο βασιλιάς των Μακεδόνων, Αλέξανδρος ο Α’,που είχε υποταχθεί στους Πέρσες,πήγε κρυφά στο στρατόπεδο των Ελλήνων και τους είπε το σχέδιο του Μαρδόνιου και αιτιολόγησε την πράξη του,ότι ως Έλληνας δεν θα ήθελε να δει την Ελλάδα σκλαβωμένη

  Μαλλον ο Αλεξανδρος ο Α το επαιζε σε διπλό ταμπλό γιατι το οι Ελληνες πριν απο τις Θερμοπύλες ειχαν σχέδιο να σταματήσουν τους Πέρσες στα στενά των Τεμπών, Ο Αλέξανδρος τους ρουφιάνεψε, ειδοποίησε τους Περσες να μην περάσουν απο την κοιλάδα των τεμπών και τους έστειλε απο τον Σαραντάπορο.

  1. ΜΑΚΕΔΝΟΣ

   Και τότε για ποιο λόγο πήγε και τους είπε το σχέδιο του Μαρδόνιου ότι θα περνούσε από κει;;;
   173
   1 ταῦτα ἔλεγον οἱ Θεσσαλοί. οἱ δὲ Ἕλληνες πρὸς ταῦτα ἐβουλεύσαντο ἐς Θεσσαλίην πέμπειν κατὰ θάλασσαν πεζὸν στρατὸν φυλάξοντα τὴν ἐσβολήν. ὡς δὲ συνελέχθη ὁ στρατός, ἔπλεε δι᾽ Εὐρίπου· ἀπικόμενος δὲ τῆς Ἀχαιίης ἐς Ἄλον, ἀποβὰς ἐπορεύετο ἐς Θεσσαλίην, τὰς νέας αὐτοῦ καταλιπών, καὶ ἀπίκετο ἐς τὰ Τέμπεα ἐς τὴν ἐσβολὴν ἥ περ ἀπὸ Μακεδονίης τῆς κάτω ἐς Θεσσαλίην φέρει παρὰ ποταμὸν Πηνειόν, μεταξὺ δὲ Ὀλύμπου τε ὄρεος ἐόντα καὶ τῆς Ὄσσης. 2 ἐνθαῦτα ἐστρατοπεδεύοντο τῶν Ἑλλήνων κατὰ μυρίους ὁπλίτας συλλεγέντες, καί σφι προσῆν ἡ Θεσσαλῶν ἵππος· ἐστρατήγεε δὲ Λακεδαιμονίων μὲν Εὐαίνετος ὁ Καρήνου ἐκ τῶν πολεμάρχων ἀραιρημένος, γένεος μέντοι ἐὼν οὐ τοῦ βασιληίου, Ἀθηναίων δὲ Θεμιστοκλέης ὁ Νεοκλέος. ἔμειναν δὲ ὀλίγας ἡμέρας ἐνθαῦτα· 3 ἀπικόμενοι γὰρ ἄγγελοι παρὰ Ἀλεξάνδρου τοῦ Ἀμύντεω ἀνδρὸς Μακεδόνος συνεβούλευόν σφι ἀπαλλάσσεσθαι μηδὲ μένοντας ἐν τῇ ἐσβολῇ καταπατηθῆναι ὑπὸ τοῦ στρατοῦ τοῦ ἐπιόντος, σημαίνοντες τὸ πλῆθός τε τῆς στρατιῆς καὶ τὰς νέας. ὡς δὲ οὗτοί σφι ταῦτα συνεβούλευον, χρηστὰ γὰρ ἐδόκεον συμβουλεύειν καί σφι εὔνοος ἐφαίνετο ἐὼν ὁ Μακεδών, ἐπείθοντο. 4 δοκέειν δὲ μοι, ἀῤῥωδίη ἦν τὸ πεῖθον, ὡς ἐπύθοντο καὶ ἄλλην ἐοῦσαν ἐσβολὴν ἐς Θεσσαλοὺς κατὰ τὴν ἄνω Μακεδονίην διὰ Πεῤῥαιβῶν κατὰ Γόννον πόλιν, τῇ περ δὴ καὶ ἐσέβαλε ἡ στρατιὴ ἡ Ξέρξεω. καταβάντες δὲ οἱ Ἕλληνες ἐπὶ τὰς νέας ὀπίσω ἐπορεύοντο ἐς τὸν Ἰσθμόν.
   174
   1 αὕτη ἐγένετο ἡ ἐς Θεσσαλίην στρατηίη, βασιλέος τε μέλλοντος διαβαίνειν ἐς τὴν Εὐρώπην ἐκ τῆς Ἀσίης καὶ ἐόντος ἤδη ἐν Ἀβύδῳ. Θεσσαλοὶ δὲ ἐρημωθέντες συμμάχων οὕτω δὴ ἐμήδισαν προθύμως οὐδ᾽ ἔτι ἐνδοιαστῶς, ὥστε ἐν τοῖσι πρήγμασι ἐφαίνοντο βασιλέι ἄνδρες ἐόντες χρησιμώτατοι.
   175
   1 οἱ δὲ Ἕλληνες ἐπείτε ἀπίκατο ἐς τὸν Ἰσθμόν, ἐβουλεύοντο πρὸς τὰ λεχθέντα ἐξ Ἀλεξάνδρου τῇ τε στήσονται τὸν πόλεμον καὶ ἐν οἵοισι χώροισι. ἡ νικῶσα δὲ γνώμη ἐγίνετο τὴν ἐν Θερμοπύλῃσι ἐσβολὴν φυλάξαι· στεινοτέρη γὰρ ἐφαίνετο ἐοῦσα τῆς ἐς Θεσσαλίην καὶ ἅμα ἀγχοτέρη τῆς ἑωυτῶν· 2 τὴν δὲ ἀτραπόν, δι᾽ ἣλωσαν οἱ ἁλόντες Ἑλλήνων ἐν Θερμοπύλῃσι, οὐδὲ ᾔδεσαν ἐοῦσαν πρότερον ἤ περ ἀπικόμενοι ἐς Θερμοπύλας ἐπύθοντο Τρηχινίων. ταύτην ὦν ἐβουλεύσαντο φυλάσσοντες τὴν ἐσβολὴν μὴ παριέναι ἐς τὴν Ἑλλάδα τὸν βάρβαρον, τὸν δὲ ναυτικὸν στρατὸν πλέειν γῆς τῆς Ἱστιαιώτιδος ἐπὶ Ἀρτεμίσιον. ταῦτα γὰρ ἀγχοῦ τε ἀλλήλων ἐστὶ ὥστε πυνθάνεσθαι τὰ κατὰ ἑκατέρους ἐόντα, οἵ τε χῶροι οὕτω ἔχουσι.(Ηροδότου Ιστορίαι,Πολύμνια)

 20. 20
  Politropos Dionisis

  «αυτός που πάει με την μια η την άλλη πλευρά αλλά σημαινει και ομοφυλόφιλος..»

  Μα τι μανία κι αυτή που σας μαστίζει εσάς τους κομμουνιστές να τους βγάζετε όλους ομοφυλόφιλους!

  agapite fon stuvros: Έτσι κάνουν οι κυρά Κατίνες της κοπτοραπτικής, διοτη ολοκληρη η προταση είναι:
  Ο Μπαμπινιώτης ερμηνεύει την λέξη επαμφοτερίζων ότι σημαίνει, αυτός που πάει με την μια η την άλλη πλευρά αλλά σημαίνει και ομοφυλόφιλος..

  Οπότε d. Fon Stavros!!!!! δεν έχω τι άλλο από το να σε ευχαριστήσω τα μάλα, για την κάτωθι πληροφορία, διότι ο καψερός δεν γνώριζα, πως κομουνιστής είναι και ο έγκριτος συνάδελφος σου, καθηγητής Μπαμπινιώτης. Από του οποίου το λεξικό, εψαξα να βεβαιωθώ πως η λεξη επαμφοτερίζων, συμαινει αυτος που παει απο εδω κι απο εκει * εκι λοιπον διαβασα πως αυτή η ιδία λέξη κατά Μπαμπινιώτη σημαίνει και ομοφυλόφιλος….

  Τι φταίω εγώ ένας απόφοιτος βοιδοσχολής, που ένας τόσο αναγνωρισμένος γνώστης της ελληνικής, όπως ο Μπαμπινιώτης, λέει τέτοια κομουνιστικά πράγματα και θέλει να τους βγάζει όλους ομοφυλόφιλους?

  Θα αναφωνησω,θεε μου!!! τι γενίκευση τι φασισμός είναι αυτός!!! να μου απευθύνεις αυτο το «εσείς οι κομουνιστές»!!! κομουνιστής είσαι και φαίνεσαι βρε!!!

  Ώστε κομουνιστής και ο Μπαμπινιώτης και υπόλειμμα του εβραίο-σιωνισμού όπως λέει και ο ΜΑΚΕΔΝΟΣ!

  Κάτι τέτοια ενθαρρύνουνε τις επισκεψεις της θύρας 13 και των θαμώνων της ιστοσελίδας της ΧΑ!!

  *δηλαδή αυτος που όπως εσυ δοκιμασες ανεπιτυχώς σε αυτήν την συζήτηση, κατά το «με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω»

  1. ΜΑΚΕΔΝΟΣ

   Γιατί ψέμματα λέω;Ο Μαρξ,ο Λένιν και αυτοί εβραίοι δεν ήταν;Ο Κάρλ Μάρξ είναι γνωστό ότι καταγόταν από γενιά Ραββίνων και από ματέρα και από μητέρα.Ο Πατέρας του Μάρξ όμως άλλαξε την θρησκευτική του ταυτότητα κάποια στιγμή.
   http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%BB_%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%BE
   http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CF%81_%CE%9B%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BD

   Λεφ Νταβίντοβιτς Μπρόνσταϊν ή Λέων Τρότσκι γεννήθηκε στο μικρό χωριό Γιάνοφκα της Ουκρανίας,στις 7 Νοεμβρίου 1879.Ήταν το πέμπτο παιδί του εύπορου Εβραίου Νταβίντ Λεοντίγεβιτς Μπρόνσταϊν και της συζύγου του Άννας Μπρόνσταϊν.
   http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%AD%CF%89%CE%BD_%CE%A4%CF%81%CF%8C%CF%84%CF%83%CE%BA%CE%B9

   Αβραάμ Μπεναρόγια υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης καθώς και του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος στη δεκαετία του 1920. Το 1915 εξελέγη μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου ενώ πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του ΣΕΚΕ, μετέπειτα ΚΚΕ στο πλευρό του Μπεναρόγια ήταν βουλευτές και ανώτατα στελέχη του ΚΚΕ οι επίσης εβραίοι Βεντούρα Κοέν, Αρντιττι, Πινχάς, Σουλάμ κτλ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης καθώς και του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος στη δεκαετία του 1920. Το 1915 εξελέγη μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου ενώ πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του ΣΕΚΕ, μετέπειτα ΚΚΕ στο πλευρό του Μπεναρόγια ήταν βουλευτές και ανώτατα στελέχη του ΚΚΕ οι επίσης εβραίοι Βεντούρα Κοέν, Αρντιττι, Πινχάς, Σουλάμ κτλπ.
   http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%AC%CE%BC_%CE%9C%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1

  2. mixalis

   δηλαδή αυτος που όπως εσυ δοκιμασες ανεπιτυχώς σε αυτήν την συζήτηση

   Ποίο είναι το επιτυχές, να σπάσουμε τα νεύρα μας, μαλώνοντας – ανταπαντώντας σε εγω-πυροβολημένους, και με την κατ ιδία δήλωση τους ( στο διαδίκτυο), αρχαιολάτρες δηλαδή αρχαιόκαυλους και…. ολίγον από γιουβέτσι «άθρησκους». :ainte: :yahoo:

 21. 21
  ΜΑΚΕΔΝΟΣ

  Αλλά μιας και λένε κάποιοι για το Αλέξανδρο ότι γυάλιζε το πόμολο ας δούμε τι λέει ο Πλούταρχος.

  «Παραθῶμεν τὰ τῶν ὁμολογουμένων φιλοσόφων. Σωκράτης ἠνέσχετο συγκοιμηθέντος Ἀλκιβιάδου· Ἀλέξανδρος δέ, Φιλοξένου τοῦ τῆς παραλίας ὑπάρχου γράψαντος, ὅτι παῖς ἐν Ἰωνίᾳ γέγονεν οἷος οὐκ ἄλλος ὥραν καὶ εἶδος, καὶ πυνθανομένου διὰ τῶν γραμμάτων εἰ ἀναπέμψῃ, πικρῶς ἀντέγραψεν

  « Ὦ κάκιστ´ ἀνθρώπων, τί μοι πώποτε τοιοῦτον συνέγνως, ἵνα τοιαύταις με κολακεύσῃς ἡδοναῖς; »»(Πλουτάρχου, Περί Αλεξάνδρου Τύχης ή Αρετής Λόγος Α’ 12)

  «Και ο Αλέξανδρος, όταν του έγραψε ο Φιλόξενος, ο κυβερνήτης της παραλίας ότι υπάρχει στην Ιωνία ένα παιδί που,όμοιο στην ομορφιά του δεν ξανάγινε ποτέ και ζητούσε να πληροφορηθεί με γράμμα, αν ήθελε να του το στείλει, ο Αλέξανδρος του έγραψε απαντώντας αυστηρά: «Ω πιο κακέ απ’ όλους τους ανθρώπους, με ξέρεις ανακατεμένο, ποτέ, με τέτοιες βρωμοδουλειές,για να με κολακεύσεις με τέτοιου είδους απολαύσεις;».

  1. vomolloxius

   Αλλά μιας και λένε κάποιοι για το Αλέξανδρο ότι γυάλιζε το πόμολο ας δούμε τι λέει ο Πλούταρχος.

   Επειδή εγώ αναφέρθηκα περι του γυαλίσματος του πομόλου,(αν και δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα) πρέπει να το στηρίξω
   .
   Ο Αλέξανδρος εκτός του Ηφαιστίωνα ειχε δεσμό και με εναν Περση αυλικό τον Βαγώα, με τον ποίο μάλιστα κυκλοφορούσαν μαζί και ο δεσμός τους ηταν κοινό μυστικό.
   Ας δούμε τι λέει ο Πλούταρχος για εναν διαγωνισμό χορού που ειχε κερδίσει ο Βαγώας.

   «λέγεται δ’ αυτόν μεθύοντα θεωρείν αγώνας χορών, τόν δ’ ερώμενον Βαγώαν χορεύοντα νικήσαι καί
   κεκοσμημένον διά τού θεάτρου παρελθόντα καθίσαι παρ’ αυτόν. ιδόντας δέ τούς Μακεδόνας κροτείν καί
   βοάν φιλήσαι κελεύοντας, άχρι ού περιβαλών κατεφίλησεν»

   Δεν νομίζω να χρειάζεται μετάφραση

   Αν ο Αλέξανδρος ήταν αμφισεξουαλικός αιωρείται. Στην σημερινή Ελλάδα ο Αλέξανδρος ειναι εθνικός ήρωας, και πολλοί εξοργίζονται γιατι εκτός απο αρχαιόκαυλοι εχουν και χριστιανικά κωλύματα
   Λες και αν γυάλιζε το πόμολο θα ηταν λιγότερο σφαγέας.

   Γιατί ψέμματα λέω;Ο Μαρξ,ο Λένιν και αυτοί εβραίοι δεν ήταν;Ο Κάρλ Μάρξ είναι γνωστό ότι καταγόταν από γενιά Ραββίνων και από ματέρα και από μητέρα.Ο Πατέρας του Μάρξ όμως άλλαξε την θρησκευτική του ταυτότητα κάποια στιγμή

   Μια χαρα που ειναι το πρόβλημα;

 22. 22
  mixalis

  Μαλλον ο Αλεξανδρος ο Α το επαιζε σε διπλό ταμπλό

  O Βασιλιάς Αλέξανδρος ο Α΄ αφού διαδέχθηκε τον Αμύντα κατάφερε και απέκτησε την εύνοια και εμπιστοσύνη του Μεγάβαζου, μετά δήλωσε πλήρη υποταγή στον Ξέρξη και κατέληξε πράκτορας του. Ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του ο Ξέρξης του δώρισε ( σαν σατραπεία) τις περιοχές που βρισκόταν ανάμεσα στον Ολυμπο και στον Αίμο (Ηρόδοτος VII, 108). Στο Δύσωρο της Βισαλτίας στην πρασιάδα λίμνη ( Βούτκοβα ) ήταν πλούσια κοιτάσματα αργύρου για τα βασιλικά ταμεία (Ηροδοτος V,17,5).

  H πολιτική του ήταν καιροσκοπική και υπήρξε ικανότατος διπλωμάτης, διότι είχε καταφέρει να έχει καλές σχέσεις και με τους Πέρσες και με τους Έλληνες και κρατούσε πάντα γερές πισινές. Στην αρχή βοήθησε τον Ξέρξη (ίσως και με στρατό )και τον ακολούθησε στην Ελλάδα και όταν καταστράφηκε ο περσικός στόλος στην Σαλαμίνα και ο περσικός στρατός στις Πλαταιές, γύρισε να οργανώσει την Μακεδονία στρατιωτικά και δημοσιονομικά με βάση την πείρα που είχε αποκομίσει από τους Πέρσες.

  Για να αναπτύξει το εμπόριο κατέλαβε και την Πύνδα (Θουκιδιδης I,137,1) και την περιοχή του Στρυμόνα για να εκμεταλλευτεί τα ορυχεία του. Συνεχίζοντας προς το Παγγαίο συγκρούστηκε με την Αθηναϊκή δημοκρατία που την ενδιέφερε η περιοχή αυτή, μη μπορώντας όμως να τα βάλει μαζί της,κατάφερε να ξεσηκώσει εναντίον της το 465 την Θάσο (Ηρόδοτος VI,46 και Θουκυδίδης I,100,2).
  Εδώ μπαίνουν και μεγάλες υποψίες για δωροδοκία του Αθηναίου στρατηγού και πολιτικού Κίμωνα που είχε σταλεί να εγκαταστήσει Αθηναίους κληρούχους στη περιοχή, εφόσον τον έπεισε να γυρίσει πίσω στην Αθήνα (Πλουταρχος Κίμων, 14) Ενίσχυσε επίσης και τους Θράκες με αποτέλεσμα στη μάχη του Δράβησκου να σκοτωθούν 10000 Αθηναίοι, η ήτα αυτή των Αθηναίων εγινε με την αρωγή του Αλέξανδρου.

  Η αρχαία παράδοση τον χαρακτηρίζει ως «φιλλελληνα» γιατί μετά τις νίκες των Ελλήνων, άλλαξε την πολιτική του άρδην εκμεταλλευόμενος τις εσωτερικές διαφορές των Ελλήνων, επωφελούμενος για την διατήρηση του κράτους του και να κρατήσει με νύχια και δόντια την πλούσια περιοχή του Στρυμόνα. Με σκοπό τις εμπορικές συναλλαγές, άρχισε και έκανε επιθέσεις φιλίας στους Έλληνες, λέγοντας πως καταγόταν από γαλαζοαίματους του Αργους! Πήγε στην Ολυμπία να λάβει μέρος στους αγώνες, και παρότι πολλοί έφεραν αντίρρηση διότι τον θεωρούσαν βάρβαρο (μη Ελληνα) , εκείνος όμως κατάφερε και έπεισε τους Ελλανοδίκες και ως καταφερτζής τα κατάφερε. Ακόμη για να καταδείξει τον φιλελληνισμό του καλούσε στην αυλή διάφορους Έλληνες, από πολλούς ολιγαρχικούς φίλους που είχε αποκτήσει μέχρι τον Πίνδαρο και τον Ηρόδοτο!

  1. ΜΑΚΕΔΝΟΣ

   Ο Στράβωνας (Γεωγραφικά 7), σχετικά με την εθνικότητα των Μακεδόνων, αναφέρει ξεκάθαρα ότι ήσαν Έλληνες: «Εστίν με ουν Ελλάς και η Μακεδονία, νυνί μέντοι τη φύσει των τόπων ακολουθούντες και τω σχήματι χωρίς έγνωμεν από της άλλης Ελλάδος τάξαι και συνάψαι προς όμορον αυτής Θράκης…» (Στράβων Γεωγραφικά, 7).

   Είναι ψευδές ότι αναφέρεται άρνηση των Ελλήνων αθλητών να δεχθούν τη συμμετοχή του βασιλιά Αλέξανδρου Α΄ στους Ολυμπιακούς Αώνες.Απλώς ο Ηρόδοτος αναφέρει το πώς,πότε και ποιος πήρε την απόφαση οι Μακεδόνες να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αώνες.Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο πρώτος Μακεδόνας που πήρε λέει απόφαση να συμμετέχουν οι Μακεδόνες στους Ο.Α. ήταν λέει ο βασιλιάς Αλέξανδρος Α,ο οποίος, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο,έλαβε μέρος στην 80η Ολυμπιάδα,το 460 π.Χ., έτρεξε στο αγώνισμα στάδιο και τερμάτισε μάλιστα ίδια με τον πρώτο: «Πως Έλληνες είναι αυτοί οι απόγονοι του Περδίκκα, όπως λένε κι οι ίδιοι, κι εγώ προσωπικά είμαι σε θέση να το ξέρω, αλλά στη συνέχεια της ιστορίας μου θα αποδείξω πως είναι Έλληνες και επιπλέον και οι οργανωτές των αγώνων των Ελλήνων που γίνονται στην Ολυμπία αυτή την απόφαση έβγαλαν.Γιατί, όταν ο Αλέξανδρος,πήρε την απόφαση να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες και κατέβηκε γι αυτό το σκοπό,οι Έλληνες που ήταν αντίπαλοί του σε αγώνα δρόμου ήθελαν να τον αποκλείσουν με τον ισχυρισμό πως ο αγώνας δεν είναι για βάρβαρους αθλητές,αλλά για Έλληνες.Κι ο Αλέξανδρος,επειδή απέδειξε πως η καταγωγή του ήταν από το Άργος κι οι κριτές παραδέχτηκαν πως είναι Έλληνας, πήρε μέρος στο αγώνισμα δρόμου ενός σταδίου και τερμάτισε στον ίδιο χρόνο με τον πρώτο. (Ηρόδοτος Ε 17-22)

  2. mixalis

   Ο Στράβωνας (Γεωγραφικά 7), σχετικά με την εθνικότητα των Μακεδόνων

   Δεν έγινε λόγος από κανέναν, στα περί της εθνικότητας των Μακεδόνων…δεν βρίσκεται εκεί το ειδικό βάρος..

 23. 23
  Politropos Dionisis

  ΜΑΚΕΔΝΕ
  Δεν νομιζω πωςέχει καμιά σημασία για μας αν ο Αλέκος κουνούσε την αχλαδιά, ουτε και μασ ενδιαφέρη…
  Από τα εκατομμύρια των ομοφυλόφιλων ο Αλέκος ξεχώρισε και έμεινε στην ιστορία για πολλά αλλά κι για αυτό.
  Ποιος σοβαρός άνθρωπος κάθεται να ασχοληθεί με το πώς όριζει την κωλοτρυπίδα του ο κάθε ένας? Όταν μάλιστα αυτό δεν αφορά τους λόγους για τους οποίους αποτελει μερος της ιστορίας.

  Αυτά ενδιαφέρουνε:
  -Από την μια μεριά όσους γουστάρουνε και κουνάνε την αχλαδιά, γιατί ενώ γουστάρουνε από την άλλη μη οντάς συμβιβασμένοι με αυτήν τους την ιδιαιτερότητα και φορτωμένοι άδικα με ενοχές θέλουνε αναφερόμενοι στην ομοφυλοφιλία σπουδαίων ανθρώπων να φυρούνε τα πράγματα σε κάποιο λογαριασμό.
  -Και από την άλλη και όσοι έχουνε την υπόνοια ότι θα μπορούσανε να γουστάρουνε τρομοκρατούνται γιατί τέτοιες παραδοχές βάζουνε σε αμφισβήτηση τον ανδρισμό τους, για την ομοφιλοφοβία μεγάλο ρόλο έχει η θρησκεία των αβράμιδων.
  Για κανέναν άλλον δεν έχει ενδιαφέρον ένα τέτοιο θέμα ας μείνουμε στα αλλά για τα όποια υπήρξε ξεχωριστός ο όποιος άνθρωπος, και στην περίπτωση μας κι ο Αλέκος.
  ————————————————————————————–
  Έπειτα λες: «Γιατί ψέματα λέω; Ο Μαρξ, ο Λένιν και αυτοί εβραίοι δεν ήταν;» εγώ θα σου έλεγα πως δεν λες και όλη την αλήθεια, διότι την οδηγείς και την ερμηνεύεις σε κάποια συγκεκριμένη δηλαδή κατεύθυνση στο κυνήγι μαγισσών….. τι το περιεδγο εχει οτι οι εβραίοι, (που την διασπορά τους στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα «βοηθήσανε» οι Ρωμαίοι….) συμβαίνει να θέλουνε συμμετέχουνε στην πολιτική κοινωνική και οικονομική ζωή φυσικά και στα κινήματα όπως και ο κάθε άλλος, πριν αλλά και μετά, στις χώρες που προκύψανε απο την διάλυση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και εντευθεν
  Μήπως και οι Έλληνες της διασποράς (και όχι μόνο οι Έλληνες….. δενεπιδιώκουνε να συμμετέχουνε κατά τον ίδιο τρόπο στις διάφορες χώρες όπου ζούνε!!
  (είναι εντελώς άλλο πράγμα μια συζητηση για το πόσο και αν τα καταφέρνουνε να παίζουν οι μεν και οι δε σημαντικό ρόλο…. στις σωστές ή λάθος πολιτικές επιλογές των ηγεσιών αυτών των χωρών)

  Δηλαδή πρέπει να κατηγορήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που όπως ολοι, πριν απο όλα ειναι κοινωνικά οντα, για το ποιο φυσικό πράγμα? όχι!!

  Άλλωστε κι από την μια μεριά του πολιτικού φάσματος (την αριστερή) και από την άλλη την (Δεξιά) υπάρχουνε εβραίοι έλληνες κλπ

  Συνεπώς θέλουμε μια βαθύτερη προσέγγιση για να κατανοήσουμε τα ιστορικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Και αν στην προκειμένη περίπτωση προκύπτει σοβαρό πρόβλημα (και για μένα προκύπτει) αυτό αφορά μονάχα την ιδεολογία και τις «αξίες» (ποιο σωστά απαξίες…) που καλλιεργούνε η εβραϊκής προέλευσης θρησκείεςσε όλες τις εκδοχές τους (εβραϊκή εβραιο- χριστιανική Ισλάμ και μαζί με όλες τις παραλλαγές αυτών των εκδοχών).
  Πέραν αυτού κάθε γενίκευση είναι φασισμός!!

  1. mixalis

   Πέραν αυτού κάθε γενίκευση είναι φασισμός!!

   Συμφωνώ…..Να σκοτώσουμε λοιπόν το φασίστα μέσα μας!
   Πόσα όμως είναι τα θετικά ( που αρμόζουν στη δική σου σκέψη)
   που μπορεί να έχει ένας αρχαιοφασίζων στρατηλάτης μέσα του,
   όχι τίποτε άλλο με ενδιαφέρει η τοποθέτηση σου, για πες μου το.

 24. 24
  Politropos Dionisis

  Τίποτε περισσότερο ή λιγοτερο από ότι και στην δική σου πολιτική σκέψη.

  και σε οτι αφορα τον Αλεκο υπογραφω το συμπερασμα σου εδώ: «Διονύση, βεβαίως έφερε (ο Αλεξανδρος)και θετικά, οι κατακτήσεις των μακεδόνων γύρισαν το τροχό της ιστορίας , ο Ελληνισμός απλώθηκε στην διασπορά και προόδευσε ( εκτός της Ελλάδας) δεόντως σε πολλούς τομείς κτλ, μεταφέροντας έτσι στοιχεία περισσότερο πολιτισμικά, πάρα πολιτικά έτσι όπως αρμόζουν στην δική μου πολιτική σκέψη.»

  Δηλαδή και μένα με αφορά η εξέλιξη της δημοκρατίας κι όχι των τυραννικων δεσποτικων καθεστώτων. Από τα όποια ως πολίτης δεν έχω να ωφεληθώ τίποτε!!

  Οποιαδήποτε άλλη παραδοχή, βρίσκει τους απολογητές της μεταξύ των ηλίθιων, οι οποίοι ανήκουνε σε δυο μεγάλες κατηγορίες:
  -Στην πρώτη ανήκουνε αυτοί που επωφελούνται των αντιδημοκρατικών συνθηκών και ενδιαφέρονται να παραμείνει η κατάσταση ως έχει! Νομίζοντας πως η βελτίωση του πολιτικού συστήματος δεν τους αφορά!
  -Και στην δεύτερη όλοι οι άλλοι που όχι μόνο δεν επωφελούνται, αλλά και τους ζητάνε και τους παίρνουνε ακόμη κι αυτά που δεν έχουνε……. και παρ όλα αυτά αδιαφορούνε ιδιωτεύουνε και υποστηρίζουνε οτιδήποτε άλλο από την δημοκρατία.

  Έτσι και η παρούσα συζήτηση, ξαναβρίσκει τους υπερασπιστές της δημοκρατίας από την μια μεριά και τους χύμα στο κύμα…. που το όλον του φάσματος συμπεριλαμβάνει, τους απολογητές του καπιταλισμού, (αστική δημοκρατία το λένε για να εξωραΐσουνε την κατάσταση…) και φτάνοντας στους ζητώ η θρησκεία μας, κι ο Αλέκος, κι ο Χίτλερ και ο Στάλιν και ο Μάο και……. Κι η Ρώμη, το Βυζάντιο κι η χούντα και οι ΧΑ πάτοι του Μιχαλο χάλια κλπ κλπ

 25. 25
  ΜΑΚΕΔΝΟΣ

  «λέγεται δ’ αυτόν μεθύοντα θεωρείν αγώνας χορών, τόν δ’ ερώμενον Βαγώαν χορεύοντα νικήσαι καί
  κεκοσμημένον διά τού θεάτρου παρελθόντα καθίσαι παρ’ αυτόν. ιδόντας δέ τούς Μακεδόνας κροτείν καί
  βοάν φιλήσαι κελεύοντας, άχρι ού περιβαλών κατεφίλησεν»

  Δεν νομίζω να χρειάζεται μετάφραση

  Αν ο Αλέξανδρος ήταν αμφισεξουαλικός αιωρείται. Στην σημερινή Ελλάδα ο Αλέξανδρος ειναι εθνικός ήρωας, και πολλοί εξοργίζονται γιατι εκτός απο αρχαιόκαυλοι εχουν και χριστιανικά κωλύματα
  Λες και αν γυάλιζε το πόμολο θα ηταν λιγότερο σφαγέας.

  Εδώ μας λέει τον φίλησε κατ” επανάληψη και με θέρμη.Λέει αν τον φίλησε στο στόμα,αν έβαλε γλώσσα ή αν του χάϊδευε τα αχαμνα;Δηλαδή αν έρθω εγώ και σε φιλήσω θερμά και στα 2 σου μάγουλα επειδή κέρδισες ένα αγώνα και σε συγχαρώ ,τότε είμαι πισογλέντης;;;Και δεν είμαι χριστιανός ούτε αρχαιόκαυλος όπως το εννοείς!Και άλλο πράγμα φίλε μου το το αιωρείται,δλδ άλλο υπόθεση και άλλο η απόδειξη!!!

  1. stauros

   Μακεδνέ, προσωπικά διακρίνω τον ίδιο τρόπο του σκέπτεσθαι και φέρεσθαι, είτε ακούω το ο Αλέξανδρος ήταν ομοφυλόφιλος είτε το ο Μαρξ ήταν Εβραίος.

   Έχω την γνώμη ότι όλοι μας είμαστε μολυσμένοι από τα γεννοφάσκια μας με την κατάρα της μειωτιστικής χολέρας, την οποία μας κόλλησε η χριστιανική απέχθεια προς την φιλοσοφία.

   Να δυσκολευόμαστε δηλαδή όταν διερευνάμε την Ιστορία να φερόμαστε ως παρατηρητές κι όχι ως συναισθηματικά υποκείμενα. Ως θεατές ενός ποδοσφαιρικού αγώνα της ομάδας, της οποίας είμαστε οπαδοί.

  2. vomolloxius

   Εδώ μας λέει τον φίλησε κατ” επανάληψη και με θέρμη.Λέει αν τον φίλησε στο στόμα,αν έβαλε γλώσσα ή αν του χάϊδευε τα αχαμνα;Δηλαδή αν έρθω εγώ και σε φιλήσω θερμά και στα 2 σου μάγουλα επειδή κέρδισες ένα αγώνα και σε συγχαρώ ,τότε είμαι πισογλέντη

   : B-) χα! χα!

   Μαλλον χρειάζεται η μετάφραση: Λέγεται πως παρακολούθησε μεθυσμένος τους αγώνες χορού,στους οποίους νίκησε ο εραστή του Βαγώας,μπήκε μέσα στο θέατρο στολισμένος,καί κάθισε δίπλα του.
   Βλέποντας αυτό οι Μακεδόνες χειροκροτούσαν καί φώναζαν να τον φιλήσει, μέχρι που τον αγκάλιασε καί τον καταφίλησε.
   Πρόσεξε λέει τον καταφίλησε, τι εννοεί; με γλώσσα; χωρις γλώσσα; δεν ξέρω,

   Και δεν είμαι χριστιανός ούτε αρχαιόκαυλος όπως το εννοείς!

   Σε καμμια περίπτωση δεν σε αφορούσε το σχολιό μου.Πρώτον δεν εξοργίστηκες,δευτερον εισαι αξιόλογος συνομιλητής ασχετα αν διαφωνούμε. και τρίτον προσπαθείς να τεκμηριώσεις τις απόψεις σου.
   Και τέλος θέλω να πω οτι δεν με ενδιαφέρουν οι σεξουαλικές προτιμήσεις κανενός,
   Τωρα επειδή πρώτος αναφέρθηκα για «γυαλισμένα πόμολα » το εκανα για να πειράξω κάποιους και μαλλον το εχω μετανοιώσει

 26. 26
  mixalis

  Μας νοιάζει αν ο Μέγας Θεοδόσης ήταν και ολίγον αδελφή;
  Σημασία έχει, ότι μας μας κατέσφαξε σαν τραγιά!
  Μας νοιάζει αν ο Ανδριανός ήταν πιο πολύ αδελφή;
  Σημασία έχει, ότι στόλισε με τα έργα του την Ελλάδα!
  κτλ, κτλ,κτλ.»κουσούρια».
  Γιατί τότε να μας νοιάζει, αν ο Αλέκος κούναγε την αχλαδιά!
  Σημασία έχει να περιοριστούμε να του αναγνωρίσουμε τις μεγάλες
  μιλιταριστικές αρετές και διπλωματικές του ικανότητες …
  και άντε για τα κοριτσάκια που διαβάζουν το «Μετροπόλιταν,
  για σασπένς,,,,,,,, τα γαλάζια μάτια τα ξανθά μαλλιά του!!!

  ΥΓ. Είναι σαν να μας νοιάζει γιατί, η κεντρο-αριστεροθρεμένη
  Βούλτεψη.. δεν ανέλαβε – λέει η ειδηση-
  το υπουργείο υγείας….Στα @ΡΧΙΔ@ μας δηλαδη!

 27. 27
  ΜΑΚΕΔΝΟΣ

  Σταύρο δε ξέρω τι εντύπωση έχω δώσει όσο γράφω στην σελίδα αυτή,αλλά εγώ τουλάχιστον προσπαθώ να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται.Δεν λέω ότι τα ξέρω όλα ή ότι εγώ τα λέω σωστά.Μελετώ,ψάχνω και ερευνώ!

  1. stauros

   Μακεδνέ, έγραψα «όλοι μας». Άλλος σε μεγαλύτερο κι άλλος σε μικρότερο βαθμό. Νομίζω ότι αυτό που αξίζει είναι να ελαττώνουμε συνεχώς τον βαθμό της ανεπάρκειας αυτής. Δεν αναφέρθηκα στο άτομό σου. Δεν μ” ενοχλείς σε τίποτε, αν κι αυτό δεν έχει καμμιά σημασία.

 28. 28
  stauros

  Πώς να διορθώσουμε την διαλογική διαδικασία;

  Λέει κάτι κάποιος. Ένας άλλος θέλει να απαντήσει. Και ρωτάω: είναι τόσο δύσκολο, αυτός ο δεύτερος, αντί να αρχίσει τους χαρακτηρισμούς, προς πάσα κατεύθυνση, να προβάλλει το επιχείρημά του, το οποίο τυχαίνει να αντικρούει τα λεγόμενα του πρώτου!

  Φυσικά πρώτα έθεσα το ερώτημα στον εαυτό μου. Η απάντηση που μου έδωσε ήταν, ναι, είναι δύσκολο.

  Όταν τον ρώτησα γιατί είναι δύσκολο, άρχισε ο ερίφης να μου αραδιάζει χίλιες δυο δικαιολογίες. Ήταν σαν να έβλεπα τον εαυτό μου δίχως το τομάρι του. Όπως φαίνεται το γδαρμένο γουρούνι και το γδαρμένο μουσχάρι.

  Αμέσως σχεδόν τον παρακάλεσα να σταματήσει γιατί σιχάθηκα. Θα σταματήσω μου είπε, αφού σου πω και το τελευταίο που θέλω: σου είναι δύσκολο να κάνεις αυτό που ρώτησες επειδή έχεις πολύ μεγάλη ιδέα για μένα.

  1. Politropos Dionisis

   Πώς να διορθώσουμε την διαλογική διαδικασία;

   Αυτοκριτική και εξομολόγηση μας λέει ο Σταύρος!

   Δηλαδή αυτά που εφαρμόζουνε οι κομμουνιστές και οι χριστιανοί προκειμένου να ταπεινωθούνε παραδεχόμενοι τις όποιες ενοχές και αμαρτίες κατά του λαού οι μεν κατα του θεού οι δε και έτσι να υποταχθούνε πλήρως στην ομάδα. Και στην πραγματικότητα σε αυτούς που ασκούνε την πραγματική εξουσία στην ομάδα!!
   Σταυρέ η ευγένεια στον διάλογο δεν έχει να κάνει με τους χαρακτηρισμούς καθολου, αλλά σίγουρα εχει να κανει με τα επιχειρήματα!!
   Είναι χειρότερο από οποιονδήποτε χαρακτηρισμό, η άρνηση, η περιφρόνηση, που εκφράζεται με το να μην απαντάς σε επιχείρημα του συνομιλητή σου ( είτε αποδεχόμενος την λογική του επιχειρήματος είτε με αντεπιχείρημα)

   Ποιος θίγεται ή κάνει ότι θίγεται από έναν αιτιολογημένο χαρακτηρισμό?
   Αυτός που δεν έχει να απαντήσει, και ο υπέρμετρος εγωισμός του δεν τον αφήνει να παραδεχτεί…. οπότε το γυρνά στο τσάμικο ή στα μπνελίκια!!!

   Η συζήτηση που μπορεί πάνω στην ζέση της να έχει και κάποιους χαρακτηρισμούς (στα ίσα ή πλαγίως….) αλλά που να προσπαθεί να εκλογικεύσει τις παραδοχές, είναι προτιμότερη από την απεχθή χριστιανό-κομουνιστική μαλακία της εξομολόγησης- αυτοκριτικής!!!

   Τι άγρια πάθη μου ξύπνησες ρε Σταύρε!!
   Με την αυτοκριτική σου, μου θύμησες τα κηρύγματα της ΚΝΕ και του κατηχητικού και μου φάνηκες χειρότερος κι από τον καλύτερο κνιτη, γαμω τον μπελα σου!!!

   Κατά τα αλλά με έχεις χαρακτηρίσει πολλές φορές με διάφορα… (δεν παίρνω χαμπαρι…… ) αλλά θα εστιάσω στον χαρακτηρισμό του κομουνιστή που συχνά μου αποδίδεις, γιατί εδω βλέπω πως τελικά εσύ έχεις αρπάξει γερή κομουνιστική και μαζί και χριστιανική φόλα, και μάλιστα με το χειρότερα δηλητήρια που περεχούνε αυτά τα ιδεολογικά συστήματα – αυτοκριτική- εξομολόγηση- μπλιαχχχχχ άντε τωρα βρες αντίδοτο…. γρήγορα στο κτηνίατρο μπας και μπορέσουμε να σε σώσουμε!!!! :yahoo:

  2. stauros

   Διονύση, μισό λεπτό, εγώ βρίσκω και στον κομμουνισμό και στον χριστιανισμό και μερικά καλά. Μερικά λέω. Βλέπεις δεν διαθέτω τόσο τεράστια σβήστρα σαν την δική σου, η οποία όταν αρχίζει το σβήσιμο ξεχνάει να κάνει διάλειμμα.

   Έπειτα τι το κακό βρίσκεις στην αυτοκριτική! Που να ήξερες ότι κάνω και ολονυκτίες αυτοκριτικής. Φαντάζομαι τι θα μου “σερνες.

   Μια βδομάδα έχω να συλλειτουργήσω με την αφεντιά σου στο Διόνυσο και σε πιάσανε οι διαβόλοι. Και σου το έχω πει τόσες φορές, να σπένδεις και μόνο σου στον θεό, γιατί είναι εκδικητικός όταν τον παραμελούμε. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζω και με το πατριωτάκι σου τον Μιχάλη τον χαμουτζή. Άσε που εκείνος μεταλαμβάνει στη χάση και στη φέξη, ο αθεόφοβος.

  3. mixalis

   Μια βδομάδα έχω να συλλειτουργήσω με την αφεντιά σου στο Διόνυσο και σε πιάσανε οι διαβόλοι. Και σου το έχω πει τόσες φορές, να σπένδεις και μόνο σου στον θεό, γιατί είναι εκδικητικός όταν τον παραμελούμε. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζω και με το πατριωτάκι σου τον Μιχάλη τον χαμουτζή. Άσε που εκείνος μεταλαμβάνει στη χάση και στη φέξη, ο αθεόφοβος.

   Ένα πράγμα θα ήθελα να δω…… , να σας απολαύσω από κοντά και τους δυο σας, και να σας δω να τρώγεστε, με την προϋπόθεση όμως να έχετε μεταλάβει τα σχετικά σας….σας ορκίζομαι πως θα ζητούσα πίσω όσο – όσο την ψυχή μου κει που την ξεπούλησα κάποτες – χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα ! :yahoo: :yahoo: :yahoo:

 29. 29
  ΜΑΚΕΔΝΟΣ

  Εγώ πάλι δεν μπορώ να καταλάβω πως από ένα σχόλιο για έναν ηγέτη καταλήξαμε να συζητάμε για άρες μάρες κουκουνάρες.Αλλο ήταν το θέμα!Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΡΑΦΙΑΣ!!!Θα κάνω και ένα τελευταίο σχόλιο περί λαφυραγωγίας και τελειώνω.Επειδή τυχαίνει να είμαι στρατιωτικός,δεν ξέρω πως το σκέφτονται οι υπόλοιποι,αλλά όλο το σκηνικό που είχε στήσει ο Αλέξανδρος έπρεπε με κάποιο τρόπο να πληρωθούν οι στρατιώτες,οι τεχνίτες,οι ψυχαγωγείς,να πληρώσει τα έργα και τα κτήρια που έχτιζε και φυσικά έπρεπε να φάνε κιόλας κ.α.Από που να τα έβρισκε ο έρημος και με τι να τα έκανε με το αέρα ή με θαύματα;Σόρρυ παιδιά αλλά ο Τζίζας δεν ζούσε εκείνη την εποχή για να κάνει το κολπάκι με τα ψάρια και τα ψωμιά!!! :bye:

  1. stauros

   Μακεδνέ, η φήμη του «εκτός θέματος» είναι πολύ πονηρή και αμαρτωλή ιστορία. Άσε την. Μη την ψάχνεις τόσο πολύ. Δύσκολα θα βρεις άκρη.

   Δεν είναι φυσιολογικό η κεντρομόλος δύναμη να ωθεί τις φυγόκεντρες αναζητήσεις προς τον πυρήνα του θέματος;

 30. 30
  Politropos Dionisis

  Μη φοβάσαι θα σε ταχτοποιήσω μια χαρά!!!
  Αυτήν την μνημειώδη σιχαμερή εξομολόγηση – αυτοκριτική σου, την κοπιάρισα για να την έχω πρόχειρη να σου την μοστράρω όταν θα ξανακάνεις τις ίδιες αμαρτίες!!! :yahoo:

  Είσαι όντος αδιόρθωτος που προσπαθείς να δικαιολογηθείς αμέσως μετά από μια τοσο αυστηρη εξομολόγηση –αυτοκριτική που έκανες? Φτούσου ρε μπαγαπόντη!

  Υποψιάζομαι όμως, πως με αυτό το τέχνασμα, ότι τάχα έκανες μια εκ βάθους εξομολόγηση- αυτοκριτική, θέλεις να μας παρασύρεις να μας σπρώξεις κατά εκεί, για να μας έχεις του χεριού σου………. αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που καλου κακου την κοπιάρισα.

  Τάχα βρίσκεις και στον κομμουνισμό και στον χριστιανισμό και μερικά καλά, αυτά τα καλά (εξομολογηση και αυτοκρητική) που τάχα κράτησες για να μας τα σερβίρεις, νομίζοντας που σαν χαϊβάνια θα τα χάψουμε, καλά τα λες? εγώ τα λέω κάκαλα*!!!

  Όσο για την σβήστρα, ναι τον χριστιανισμό τον έχω διαγράψει ολοσχερώς και προσπαθώ στην καθημερινοτητα μου, να αποβάλω ακομη και κάθε λεκτική αναφορά που παραπέμπει σε αυτόν και αν έχει να δώσει κάποια θετικά, μπορώ να τα πάρω από άλλου…. δεν θα του κάνω και την βιτρίνα….
  .
  Από την κοσμοθεωρία του κομουνισμού, την οποια δεν ενστερνίζομαι ως δόγμα αλλά ως τρόπο θέασης του κόσμου (ξερω εισαι ετοιμος να μου ξαναβαλεις την ταμπελα του κομμουνιστη…) τα καλύτερα όχι μόνο δεν τα έσβησα, αλλά τα φύλαξα βαθιά μέσα μου κι εντός μου, δεν τους βαζω ταμπελα όμως τα ανασταίνω οπού βρεθώ κι ανασαίνω τ” άρωμα τους….
  Από αυτόν τον τρόπο θέασης, δεν σβήνω με τίποτε εκείνες τις παραδοχές του, που με βοηθάνε να δω τον κόσμο καλύτερο, καλύτερο από την σκοπιά των δικόν μου συμφερόντων, δηλαδή από την σκοπιά του εργαζομένου λαού, στον οποίο ανήκω φύση και θέση!!!

  *(αρ..δια στην ποντιακή διάλεκτο )

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

:bye: 
more...