«

»

Εκτύπωσέ το Άρθρο

IT ’S NOT ONLY ROCK AND ROLL. Θ. Λαμπρόπουλος

 

images

 ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

(Πώς ακούστηκε κάποτε η ροκ μουσική από τους νέους   μιας τριτοκοσμικής χώρας)
Συγγράψας: Θοδωρής Λαμπρόπουλος
Σελίδες: 328
Εκδόσεις Bookstars , Αθήνα 2013

(Εικόνα εξωφύλλου: απόκομμα εισιτηρίου από την -διακοπείσα- συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα, 17 Απριλίου 1967)

 

ΕΞΩΦΥΛΛΟ-page0001    Είναι καλοκαίρι, σε μια Ελλάδα που συγκλονίζεται  από την λεγόμενη οικονομική κρίση και από ένα πρωτότυπο «τρομοκρατικό» χτύπημα, το οποίο έχει καταμπερδέψει διωκτικές αρχές, και «αναλυτές». Ένας πατέρας και ο οκτάχρονος γιος του ταξιδεύουν με μοτοσυκλέττα, κάνοντας ελεύθερη κατασκήνωση. Στον δρόμο τους πέφτουν επάνω σε ένα παράξενα νεανικό ανδρόγυνο πρώην χίππιδων του ’60, που κάνουν το ίδιο.

Συνεχίζουν το ταξίδι τους όλοι μαζί. Κάθε φορά γύρω από τη φωτιά του καταυλισμού τους ξεδιπλώνουν λίγο-λίγο τις ζωές τους. Οι διηγήσεις τους δημιουργούν ένα παράλληλο ταξίδι, που περνά μέσα από μνήμες μιας κάποτε ταραγμένης νεότητας, που αμφισβήτησε όχι μόνο τις θεωρούμενες ως «αρετές» της υλικής ένδειας, αλλά και το υποτιθέμενο αντίθετό της, το μοντέλο «δούλεψε-κατανάλωσε–ψόφα» της μεταπολεμικής καταναλωτικής ψευδοευημερίας. Κι από τα όνειρά της για  μια αυθεντική ζωή,  που αν και δεν εκπληρώθηκαν, δεν έπαψαν ποτέ να είναι παρόντα για κάποιους. Και στη συνέχεια, από τις συμπληγάδες μιας ενηλικίωσης που προσπαθεί να αποφύγει τους -ατιμωτικούς τουλάχιστον-  συμβιβασμούς και αναζητά επίπονα τη φιλοσοφική συνέπεια.

Το αρχικά αμέριμνο αυτό ταξίδι θα οδηγηθεί σταδιακά σε μια τραγική ειρωνεία / κάθαρση, που άλλους θα συντρίψει κι άλλους θα τους ξαναφέρει για ένα νέο ξεκίνημα στον πάντοτε γόνιμο «τόπο» της νιότης τους.

Η αφήγηση εκτυλίσσεται στα πρότυπα «ταξιδιωτικών» συγγραφέων όπως ο Ρόμπερτ Πήρσινγκ (Το Ζεν και η τέχνη της συντήρησης της μοτοσυκλέττας), ή ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, όπου η μυθιστορία συνυπάρχει και εναλάσσεται με το φιλοσοφικού τύπου δοκίμιο.

(Aπό το οπισθόφυλλο)


————————————————————————

Για την ιστορία να πω ότι μια από τις πιο ουσιαστικές στιγμές που έχει ένας πατέρας, είναι το βράδυ όταν λέει παραμύθια στον μικρό του γιό, για να τον κοιμίσει (αν και το να διαλέγεις επί χρόνια  ένα παραμύθι για βράδυ, μοιάζει αρκετά με τον γνωστό βραχνά της νοικοκυράς, που πρέπει κάθε πρωί να αποφασίζει τί θα μαγειρέψει). Φυσικά από κάποιο σημείο και μετά αυτές οι στιγμές θα αρχίσουν να ελαττώνονται, ώσπου να τελειώσουν. Αλλά ο «παραμυθάς» πατέρας θα τις αναπολεί όσο λίγα ίσως άλλα πράγματα από τη ζωή του.

Έτσι το ξεκίνησα από επιθυμία να συνεχίσω να έχω ένα παραμύθι να πω στον δικό μου σε κάμποσα χρόνια, κι ας θα έχει πλέον ενηλικιωθεί. Γιατί όμως ήθελα κάτι τέτοιο; Ίσως γιατί δεν έχω κάτι άλλο να του αφήσω; Ίσως για να έχει κάτι, που αν εγώ εκλείψω πρόωρα (συνήθης φόβος των γονιών), να μπορεί αυτό να «δουλεύει» στη θέση μου; Ή μήπως βαρέθηκα να λέω τα ίδια και τα ίδια παραμύθια (σαν τη νοικοκυρά που μαγειρεύει τα ίδια και τα ίδια δέκα-είκοσι φαγητά); Ή μήπως ήθελα απλώς να ακούσω εγώ μια ιστορία σαν κι αυτή, την οποία επειδή δεν μπορούσα να τη βρω έτοιμη κάπου αλλού, αναγκάστηκα να την γράψω ο ίδιος;  Ή μήπως όλα τα παραπάνω είναι προσχήματα και στην πραγματικότητα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας στις χιλιάδες γυναίκες που ψάχνουν έναν άντρα σαν κι εμένα (και δεν τον έχουν βρει ακόμα); Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Άρχισα λοιπόν να το δοκιμάζω για την πλάκα μου, χωρίς να νιώθω συγγραφέας  και ίσως χωρίς καν σκοπό να το τελειώσω. Αλλά αυτό «πήγε» από μόνο του και μια ωραία μέρα βρέθηκε ολοκληρωμένο. Κάποιοι φίλοι από τον χώρο του βιβλίου μού είπαν ότι είναι συγκριτικά καλύτερο από αρκετά που κυκλοφορούν, ότι ίσως ενδιαφέρει κι άλλους εκτός από εμένα κι ότι ίσως θα άξιζε να κάνω μια προσπάθεια να το εκδώσω.

Έτσι το έριξα στη θάλασσα κι ό,τι απογίνει. Ούτως ή άλλως ο σκοπός του έχει ήδη εκπληρωθεί αρκετά πιο πριν (βέβαια αν βγει και κάνα φράγκο, εποχές που είναι…).
Θ. Λ.

YΓ. Μπορώ πάντως να καυχηθώ με -σχετική- ασφάλεια για μια πρωτοτυπία: πιθανότατα είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως όπου ο Καστοριάδης αποκτά και μυθιστορηματικές αναφορές στο πρόσωπό του, εκτός από τις μέχρι σήμερα βιβλιογραφικές.

Από: http://hypnovatis.blogspot.gr/2013/06/ena-bib-it-s-not-only-rock-and-roll.html#comment-form

 

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://athriskos.gr/14253/

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

:bye: 
more...