«

»

Εκτύπωσέ το Άρθρο

ΠΕΡΙ «ΑΛΩΣΕΩΣ» ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ («Αιρετικού» τινός, ταις πρεσβείες Φαναρίου;)

 

Άλωση-της-Πόλης-3

 

Με κάθε επιφύλαξη, δημοσιεύουμε το κείμενο που βρήκε ο ιστότοπός μας, μέσα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και είναι επακριβώς το παρακάτω: 

 

 

 

 

Εν Φαναρίω Ισταμπούλ
Εκ του Οικουμενικού Θρόνου
Γραφείο Τύπου Παναγιωτάτου

Αγαπητέ «Άθρησκε»

Χρόνια πολλά σε σένα και όλους τους γκιαούρηδες (επ’ ευκαιρία της εορτής των 100 χρόνων από της απαλλαγής του δοβλετίου μας από τους ενοχλητικούς γκιαούρηδες της Ιωνίας).

Ελαβα και σου αποστέλλω (με μικρή καθυστέρηση) το παρακάτω  άρθρο, ενός ανωνύμου υπηρέτη της πίστεώς μας με το προσωνύμιο «Αιρετικός», με την ευκαιρία της εθνικής μας εορτής της 29ης Μαίου. Είναι μία ευκαιρία να αποδείξω σε σας τον πλουραλισμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ισταμπούλ, αλλά και τον άνεμο αναδημιουργίας που υπάρχει σε όλο το δοβλέτι υπό την θεόσταλτη ηγεσία του πολυχρονεμένου μας Ερτογάν-Εφέντη. Να μελετήσετε το άρθρο όλοι σας, ιδίως δε ο αμαρτωλός συνεργάτης σας, ο βλάχος από τα Πορόια, που με κακολογεί συνέχεια.

Επίσης να διοχετεύσετε τους χαιρετισμούς μου στον όμορφο νεαρούλη πολιτικό αρχηγό του Γιουνανιστάν που θέλει να γίνει πρωθυπουργός αλλά θέλει και να μας φορολογήσει την ελάχιστη περιουσία που μας απέμεινε μετά τα θλιβερά γεγονότα του 1821 (βλ. Το χριστιανικό ιερατείο ομολογεί ότι θεωρεί την Επανάσταση του 21 ως αρχή του τέλους του).

Εμείς που ελπίζουμε ότι «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θάναι» τον περιμένουμε, μετά την στέψη του, να μας φιλήσει το χέρι, όπως έκαναν όλοι οι μέχρι τώρα ηγέτες του Γιουνανιστάν που έγιναν οι καλύτεροι φίλοι μας, μας ενισχύουν με τεράστια ποσά, με προεξάρχοντες τον bravo-giorgos και τον Καρατζαφέρη.  Σε αυτόν όμως επιφυλάσσουμε κάτι καλύτερο επειδή τον βλέπουμε και σαν ξερολούκουμο (με το μπαρδόν αλλά «έξις, δευτέρα φύσις»). Χαρείτε λοιπόν την ιστορία και την ευλογία μου

Βαρθολομαίος

 

ααα

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ «ΑΙΡΕΤΙΚΟΥ»

Παναγιώτατε,

πολλές φορές, τον τελευταίο καιρό, έχει τεθεί, από την κοινή γνώμη της Ελλάδος,  σοβαρός προβληματισμός σχετικά με την διέξοδο από την κρίση. Οι διάφοροι προβληματισμοί που εκφράζονται  στις πλατείες , στις γειτονιές στα καφενεία και στα σπίτια έχουν σχέση τόσο με πρόσωπα «σωτήρες» όσο και με πολιτικές δυνάμεις υπάρχουσες ή υποβόσκουσες ή με διαχρονικούς θεσμούς όπως ο στρατός και η εκκλησία. Η πρόσφατη ιστορία μπορεί να μας δώσει παραδείγματα συμπεριφοράς του καθενός σε κρίσιμες περιόδους του έθνους μας, αυτά δε είναι καταγεγραμμένα κατά το μάλλον ή ήττον και υπάρχουν ακόμη και ζωντανοί μάρτυρες, οι δε διαφωνίες που έχουν προκύψει είναι συχνά αντικείμενο αναφορών, βιβλίων, διαλέξεων, τηλεοπτικών εκπομπών αλλά και δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο.

Ολη αυτή η τουλάχιστον ενημερωτική δραστηριότητα έχει μία βασική ωφέλεια. Κρατάει νωπή την μνήμη βασικών γεγονότων και δραστηριοτήτων έτσι ώστε τουλάχιστον οι νουνεχείς να μπορούν να σταθμίσουν τα λάθη των προηγούμενων περιόδων ώστε αυτά να μην επαναληφθούν. Οσο όμως προχωράμε προς τα πίσω διαπιστώνουμε την θολούρα που υπάρχει σχετικά με πολλά γεγονότα ή θεσμούς οι οποίοι υφίστανται ακόμη. Η θολούρα αυτή όταν έχει σχέση με ξένη εξάρτηση, πολιτική ή οικονομική, ή επικράτηση ιδεολογιών και θρησκειών, έχει τις περισσότερες φορές κατευθυνόμενο χαρακτήρα, εννοείται για σπουδαίους σύγχρονους λόγους.

Επειδή όμως η ιστορία, γενικά, διδάσκεται από τους νικητές, αλλά γράφεται από όλους, πάντα υπάρχουν στοιχεία ελάχιστα ή επιμελώς «κρυμμένα». Κυρίως όμως η θολούρα  αφορά κοινωνικούς, πολεμικούς  ή άλλους αγώνες και ό,τι  διημείφθη κατά την διάρκειά τους. Διότι ως γνωστόν, για την μία ή την άλλη ενέργεια ανθρώπων, κοινωνικών ομάδων, ή στρατευμάτων πραγματοποιούνται συσκέψεις, σκέψεις και δράσεις χιλιάδων ωρών και άπειρες παράλληλες μικροδραστηριότητες οι οποίες μπορεί να έχουν τεράστια σημασία.

Η αποτύπωση  αυτής της πλούσιας εμπειρίας ποτέ δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί και, το κυριώτερο, να μεταβιβασθεί ολοκληρωμένα. Οι άνθρωποι μετά από μία πολεμική εμπλοκή, πολύ δε περισσότερο μετά από καταστροφή, στρέφονται κυριολεκτικά στην επιβίωση και την αναδημιουργία, μέσα από την νέα άμεση πραγματικότητα, «αδιαφορώντας» να καταγράψουν με ασφαλή τρόπο, και έτσι να διασώσουν  στους επομένους, τις  συνταρακτικές λεπτομέρειες από γεγονότα που οι ίδιοι δημιούργησαν ή τους έγιναν άμεσα αντιληπτά. Στερούν έτσι από τις επόμενες γενιές σπουδαίες παρακαταθήκες.

Ετσι πολύτιμα στοιχεία που θα ήταν ικανά να συμβάλουν σε συναγωγή σπουδαίων συμπερασμάτων, για αποφυγή μελλοντικών λαθών, χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Κυρίως όμως «χάθηκαν» από τους εξουσιαστές και ιδίως από τους διαχρονικούς εξουσιαστές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν και την μέθοδο της διαστρέβλωσης ή της μισής αλήθειας, εμποδίζοντας τους ανθρώπους από την μετάδοση και επανοικειοποίηση, ολοκληρωμένα,  των εμπειριών αυτών.

Ως γνωστόν ένας από τους κυριώτερους αυτούς διαχρονικούς εξουσιαστές είναι η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία η οποία στην διαδρομή της Ελληνικής Ιστορίας προσπάθησε, και είχε την ευχέρεια, να λειτουργήσει με οργανωμένο τρόπο, να εξαπατήσει, να σκυλεύσει χιλιάδες νεκρούς και να συκοφαντήσει σαν παράφρονες, αντικοινωνικούς, αντεθνικούς  και  «αιρετικούς» όλους όσους αντιστάθηκαν και επέμεναν στην πανανθρώπινη ουσία, στην ισότητα, την δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική και Εθνική απελευθέρωση. Επίσης, και εδώ αναφέρεται το σημερινό μας θέμα, να θολώσει και να παρουσιάσει  με ορισμένο τρόπο σημαντικά γεγονότα στα οποία η στάση της ήταν όχι μόνον αδιάφορη αλλά καταφανώς προδοτική. Η αποκάλυψη αυτής της τής στάσης θα έθετε την υπόστασή της, σαν χειραγωγού της συνείδησης του ποιμνίου των σημερινών  Ελλήνων, σε κίνδυνο. Αυτή η αποκάλυψη βέβαια είναι καθήκον των ελευθεροφρόνων πολιτών και αντικείμενο του παρόντος άρθρου.

Τα γεγονότα της «άλωσης» της Κων/πολης είναι γνωστά στους περισσότερους και ιδίως στους ασχολούμενους με την ιστοριογραφία. Τα διάφορα χρονικά που είναι γνωστά, περιγράφουν τις διάφορες ενέργειες των αντιπάλων και μερικές φορές αποκαλύπτουν την υποκειμενική στάση των συγγραφέων τους. Υπάρχουν όμως και  διάφορα, ελάχιστα γνωστά, ντοκουμέντα που καταδεικνύουν μία κρυφή διάσταση της «άλωσης» στην οποία οφείλονται και τα εισαγωγικά της λέξης στον τίτλο του άρθρου.  Πρόκειται για την ανοικτή, για τότε, και «κρυφή» για τώρα, συνεργασία του Πατριαρχείου και παραγόντων της Κων/πολης με τον Μωάμεθ τον Πορθητή (διαρκούσης της πολιορκίας) για συνθηκολόγηση, με αντάλλαγμα την σωτηρία αυτών των ιδίων και την διασφάλιση της μετέπειτα πορείας τους ως βασικών συνεργατών του Οθωμανικού κράτους, φυσικά με το αζημίωτο.

Νομίζουμε ότι τα κατοπινά γεγονότα, μέχρι την Επανάσταση του 1821, και η πορεία του Πατριαρχείου, σαν ο έτερος πόλος της σκλαβιάς και ο εσωτερικός «Εφιάλτης» της προσπάθειας για διαχρονική υποταγή των κατακτημένων, είναι η καλύτερη απόδειξη για την αλήθεια των λεγομένων ή φημολογουμένων.  Επίσης σοβαρότατη ένδειξη είναι η σιωπή, μέχρι τώρα,  του Πατριαρχείου και της μετά την Επανάσταση του 1821 Ελλαδικής εκκλησιαστικής τάξης πραγμάτων, για τα ντοκουμέντα που έχουν παρατεθεί κατά καιρούς. Βέβαια σπουδαίος παράγων που «βοήθησε», άθελά του, την μερική αποκάλυψη όλου του πλέγματος της συνεργασίας με τον κατακτητή είναι, η μέχρι πρότινος, απόλυτη κυριαρχία του ορθόδοξου ιερατείου στον ιδεολογικό τομέα και η αίσθησή του ότι θα κυριαρχεί για πάντα με την ίδια δεσπόζουσα θέση.

Με τις απροκάλυπτες ομολογίες της δουλοφροσύνης τους, που υπάρχει σε όλα σχεδόν τα επίσημα κείμενα του Πατριαρχείου, μας θυμίζουν τους γερμανούς των στρατοπέδων συγκέντρωσης, που η μανία τους για τήρηση αρχείων τους έκαμε ακόμα και να φωτογραφίζουν, για αρχειακούς λόγους, τους μελλοθανάτους στα διάφορα στρατόπεδα. Με την άνοδο όμως του μορφωτικού επιπέδου των Ελλήνων, την αποστασιοποίηση πολλών πανεπιστημίων και κρατικών λειτουργιών από την σκοταδιστική επίδραση του ιερατείου, την οργάνωση  βιβλιοθηκών και αρχείων, με την πιο εύκολη πρόσβαση σε αυτές, αλλά και με την ανάπτυξη του διαδικτύου, κατέστη πλέον δυνατόν να μπορέσουμε να «σκάψουμε» πιο βαθιά στα ψιλά γράμματα της ιστορίας για την ανακάλυψη στοιχείων και αληθειών που έμειναν εκατονταετίες θαμμένα.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σέ υπάρχοντα, αλλά σπάνια ντοκουμέντα αυτής της πτυχής της «Αλωσης»,  όπως  και σε σπουδαίες εργασίες που είναι λίγο πολύ άγνωστες στο πλατύ κοινό και οι οποίες θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε συμπεράσματα:

α) Με μία προσεκτική ματιά στην επίσημη αλληλογραφία του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Δελικάνης, 1904) θα παρατηρήσουμε ότι σε κάθε ευκαιρία, και ιδίως σε σπουδαία έγγραφα αφορώντα υποθέσεις εξωτερικών παραγόντων, γίνεται υπόμνηση της θέσης και σπουδαίας θεικής αποστολής του Σουλτάνου και γενικά της τουρκικής εξουσίας. Αυτή η αναφορά  αποτελεί υποχρέωση   που νομίζουμε ότι εξελίχθηκε σε ευχάριστη συνήθεια των δοσιλόγων του Πατριαρχείου που φυσικά θεωρούσαν, για πάρα πολλά χρόνια, ταυτισμένη την μοίρα τους με αυτήν του τουρκικού κράτους. Δεν αποτελεί, επομένως, έκπληξη η ευθεία αναφορά για την καλά κρυμμένη αλήθεια της Αλωσης   στο 1ο τεύχος/1-10-1880, του εβδομαδιαίου περιοδικού «Αλήθεια» που εξέδιδε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αφού με παράθεση σχετικής πατριαρχικής εγκυκλίου υποχρεώνει όλους τους Αρχιερείς, τους κληρικούς και τις ιερές μονές να γίνουν συνδρομητές, αναφέρει ως σκοπόν του περιοδικού «…ομολογούμενον έστιν ότι, πλην του κλήρου, και αι του λαού διάφοροι τάξεις χρείαν έχουσι πληρεστέρας γνώσεως ου μόνον των της ημετέρας Εκκλησίας, αλλά και των πραγμάτων των λοιπών ομοδόξων και ετεροδόξων Εκκλησιών περί πάντων των αφορώντων εις την καθ’ ημάς αγίαν του χριστού Εκκλησίαν…».

Αμέσως μετά παρατίθεται ένα δωρητήριο ακινήτου, του Οικουμ. πατριάρχου Ιερεμίου του Α’, του έτους 1539 προς την μονήν Παναγίας Παμμακαρίστου. Στον αμέσως παρακάτω σχολιασμό της δωρεάς παρατίθενται τα εξής αποκαλυπτικά:
«δέον να δεχθώμεν ότι πρό του 1523 η του πρώτου Ιερεμίου (δηλ. του δωρητού – σημ. δική μου) επί τον οικουμενικόν θρόνον ανάρρησις εγένετο. Πατριαρχεύοντος του αειμνήστου αυτού ανδρός, κλύδων δεινός εξηγέρθη κατά της Εκκλησίας του Χριστού, απειληθείσης να απορφανισθεί των απομεινάντων ευκτηρίων της. ετει δωδεκάτω της βασιλείας Σουλτάν Σουλειμάνου Α’, του Κιανουνή, του και Μεγαλοπρεπούς επωνυμουμένου, φανατιώντες τινες, εξεγείραντες τον τουρκικόν όχλον ηπείλουν να ανασκάψωσιν εκ θεμελίων πάσας τας εν Κωνσταντινουπόλει Εκκλησίας των Χριστιανών.

Κατ’ ευτυχή συγκυρίαν υπάτευε τότε ο Ιμβραχήμ Πασάς ο παρά τοις Οθωμανοίς γνωστός Φρέγκ Ιβραχίμ, υιός ναύτου τινός εκ Πάργας, επ’ αδελφή γαμβρός του Σουλτάνου και μεγάλως υπ’ αυτού ευνοούμενος, προς όν κατέφυγε ο Ιερεμίας και διά δώρων προσηταιρίσατο, και ούτω τη συμβολή αυτού, προσφυγών εις τα δικαστήρια και προστησάμενος δύο Μωαμεθανούς μάρτυρας, ηλικίας ετών 102, καταθέσαντας ενόρκως ότι άπασα η Κωνσταντινούπολις δεν εγένετο δορυάλωτος, καίτοι πολιορκηθείσα, αλλά το ήμισυ αυτής εκουσίως παρεδόθη εις τον πορθητήν μετά συμφωνιών, έλαβε δικαστικήν απόφασιν εφ’ ής ο Σουλτάν Σουλειμάνης εξέδωκε διάταγμα διακελεύον να τηρηθώσιν ανέπαφοι αι των Χριστιανών Εκκλησίαι

Το έγγραφο είναι ξεκάθαρο. Στο κεντρικό του θέμα μάλιστα, έχει ίδια φρασεολογία με αυτήν που χρησιμοποίησε στις μέρες μας ο Εφραίμ, ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου, κατά την σύνταξη των αμαρτωλών συμβολαίων των ιδιοκτησιών των βασισμένων σε «χρυσόβουλα»  με την κα Πελέκη-Βουλγαράκη  ότι δηλ. οι μονές του Αγ. Ορους δεν υπήρξαν «δορυάλωτες» αλλά συνθηκολόγησαν οικειοθελώς. Τυχαίο; Παραθέτω το σχετικό  ντοκουμέντο

image002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

β) β) β) β) β)Το  επόμενο ντοκουμέντο είναι από τον  Αθανάσιο Κομνηνό Υψηλάντη στο έργο του «Τα μετά την άλωσιν» του 1870 «εκ χειρογράφου ανεκδότου της ιεράς μονής του Σινά», όπως χαρακτηριστικά τιτλοφορείται. Από την, από του 1870, αναστατικήν έκδοσιν Νότη Καραβία και από την σελ. 49 διαβάζουμε για την περιβόητη συμφωνία (δεν την παραθέτω γιατί κυκλοφορεί και μπορείτε να την δείτε)

γ) Το επόμενο ντοκουμέντο είναι από τον Ι. Χάμμερ, από τους πλέον επιφανείς ιστορικούς-Τουρκολόγους,  στο μνημειώδες και αρχειακό έργο του «Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», 3ος τόμος,   που εξεδόθη το 1872 στα ελληνικά. Σημειωτέον ότι είναι γνωστή η ερευνητική μανία του Χάμμερ που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία μελετώντας την ιστορία της.

Παραθέτω το σχετικό ντοκουμέντο:
Σελ.322
«….Ο Πατριάρχης έχων μεθ’ εαυτού πάντα τον κλήρον, παρέστη τω διβανίω της Αδριανουπόλεως και επεκαλέσατο την επίσημον συνθήκην Μωάμεθ του Β’, εν ή μετά την άλωσιν της Κωνσταντινουπόλεως δημοσία υπέσχετο, ότι ου μεταποιήσει εις τεμένη τας εκκλησίας, ουδέ κωλύσει την εξάσκησιν της λατρείας αυτών, επιτρέψει δε την δημοσίαν τελετήν του Πάσχα. Περί δε της βίας επιστροφής  εις τον ισλαμισμόν επεκαλέσατο το Κοράνιον, όπερ επιτρέπει τοις μη Οθωμανοίς τα της λατρείας αυτών επί κεφαλικώ φόρω.
Η έγγραφος συνθήκη απώλετο εν πυρκαιά τινι, αλλά τρείς γέροντες γενίτσαροι, οίτινες παρήσαν προ εξήντα ετών τη αλώσει της Κωνσταντινουπόλεως, εμαρτύρουν, ότι ο σουλτάνος παρέσχε τας τρείς ταύτας προνομίας τοις πρεσβευταίς της πόλεως, τοις κομίσασιν αυτώ επί χρυσής λεκάνης τας κλείδας αυτής. Ο Σελίμ ετίμα την ρήτραν του Κορανίου και τον λόγον του πορθητού εφ’ όσον απέβλεπε εις την ελευθερίαν της θρησκείας….»(Οι υπογραμμίσεις δικές μου)

Εντύπωση προκαλεί το «…πάντα τον κλήρον..» που υποδηλώνει ότι τουλάχιστον στην τότε εκκλησιαστική κοινότητα της Κων/πολης ήταν πασίγνωστο το γεγονός. Επίσης η επισημότητα με την οποίαν έγινε η παράδοση και η διαπραγμάτευση (χρυσές λεκάνες κλπ.). Κατά δε την γνώμην μου είναι απίθανο για μια τόσο σημαντική συμφωνία να υπήρξε μόνο ένα αντίγραφο.

δ) Το επόμενο ντοκουμέντο είναι αποσπάσματα από την κορυφαία ιστορική μελέτη του Μ. Σεργή που εκδόθηκε το 1996 από τις εκδόσεις «Δημιουργία» με τίτλο «Γεώργιος Σχολάριος-Γεννάδιος Β’» που κατά την γνώμη μας είναι και η καλύτερη που κυκλοφόρησε για το ειδικό αυτό θέμα (σήμερα το βιβλίο είναι δυσεύρετο και όπου το βρείτε πάρτε το)

ε) Το επόμενο ντοκουμέντο είναι μια σπουδαία παρουσίαση-ανάλυση από το ιστολόγιο «lykawn.blogspot.com», την 23/5/2009 με θέμα «Το ξεπούλημα της Πόλης στους Τούρκους (1453)». Στην ανάλυση γίνονται πάμπολλες αναφορές και συγκρίσεις πάρα πολύ χρήσιμες για την ολόπλευρη εξέταση του θέματος.

στ) Το επόμενο ντοκουμέντο είναι το λεγόμενο «Χρονικό της Θεοδώρας Φραντζή: η πτώσις της Κων/λεως» που το εξέδωσε ως ιστορικό μυθιστόρημα ο Εκδοτικός οίκος Γεωργιάδη το 2004. Σε αυτό το χρονικό που απηχεί προφορικές παραδόσεις υπάρχει πλήρης περιγραφή των αντιθέσεων μεταξύ ενωτικών και ανθενωτικών, της προσπάθειας του Κων/νου Παλαιολόγου να κατευνάσει τα πάθη ενώπιον του τρομερού κινδύνου και γλαφυρή εξιστόρηση της προδοτικής συναλλαγής με τον Μωάμεθ.  Αν και υπάρχουν σοβαρώτατες ενστάσεις για την ιστορικότητα του Χρονικού, πιθανόν να ήταν συρραφή διαφόρων προφορικών ιστοριών που κάποτε παρουσιάστηκαν με αυτήν την μορφή. Αν και δεν αποτελεί λοιπόν σοβαρό ιστορικό ντοκουμέντο, έχει την σημασία του και  ως τέτοιο το αναφέρουμε (για κάθε ενδιαφερόμενο υπάρχει στα βιβλιοπωλεία).

Το γενικό συμπέρασμα που πρέπει να εξάγουμε από την προσεκτική μελέτη των παραπάνω ντοκουμέντων, αλλά και των λοιπών που αναφέρονται σε αυτά, δηλ. όλες τις εξιστορήσεις περί της άλωσης, πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τις εξής παραμέτρους-ερωτήματα:
1) Είναι τυχαία η προδοτική στάση γειτονικού μοναστηριού (μονή Βλατάδων) στην παράδοση της Θεσσαλονίκης  (πριν το 1453) στους Τούρκους με αντάλλαγμα την ενίσχυση και την ατιμωρησία του (βλ. Η προδοσία των μοναχών της Μονής Βλατάδων και η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους το 1430 και Μονή Βλατάδων: Προδοσία, Αγυρτία, Ροζ σκάνδαλα, Αρχαιοκαπηλία);
2) Είναι τυχαία η παράδοση και η διατήρηση του αλώβητου για τα μοναστήρια του  Αθωνα  ήδη από το 1280, ο τρόπος της οποίας μας υπενθυμίστηκε από την κα Πελέκη-Βουλγαράκη;
3) Είναι τυχαία η κάθε φορά αστραπιαία επέμβαση του επίσημου, τουλάχιστον, ιερατείου απέναντι σε κάθε κίνηση που αντετίθετο στην Οθωμανική κυριαρχία; Σε αντίθετη άποψη πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι Τούρκοι βύζαιναν το δάχτυλό τους και κράτησαν τετρακόσια χρόνια μόνο με το σπαθί.
4) Είναι τυχαίο ότι και οι δύο πλευρές απέδωσαν την πολιτική τους συνεύρεση σε θρησκευτικούς, άρα θεόσταλτους λόγους; Οι μεν χριστιανοί στην ευαγγελική ρήσι περί υποταγής στην κάθε εξουσία, οι δε οθωμανοί στην εντολή του Κορανίου περί ατιμωρησίας αυτών που παραδίδονται οικειοθελώς (και επί πλέον ανήκουν σε «συγγενές» θρήσκευμα)
5) Είναι τυχαίες οι συμπτώσεις ιστορικών διαφορετικών εποχών και αφετηριών που διηγούνται τα ίδια ή παραπλήσια γεγονότα;
6) Είναι τυχαία η παντελής αποσιώπηση αυτής της ιστορικής πτυχής από την επίσημη ιστοριογραφία αλλά και από τις παρουσιάσεις της άλωσης σε ομιλίες, Παν/μια κλπ;
7) Είναι τυχαία η διαρκής και ταυτόσημη λογική που ακολουθήθηκε από το Πατριαρχείο όλα τα χρόνια μέχρι σήμερα απέναντι στο Τουρκικό κράτος ανεξάρτητα ποιος αναδεικνύονταν Πατριάρχης; Αυτό φαίνεται περίτρανα από μία απλή ανάγνωση της επίσημης αλληλογραφίας του Πατριαρχείου. Επίσης από το καλύτερο βιβλίο που έχει εκδοθεί ποτέ στην Ελλάδα για την περίοδο αυτή  «Η πολιτική των επισκόπων στην Τουρκοκρατία» του  Δημήτρη Κ. Παπαιωάννου (προσφέρεται ψηφιακά και δωρεάν από το ιστολόγιο «Ελεύθερη Ερευνα).
Είναι λοιπόν  τυχαία όλα αυτά που  μαζευτήκανε; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι για άλλη μία φορά οι χριστιανοί ταγοί απέδειξαν την εθελοδουλεία τους σε κάθε ισχυρό, ακολουθώντας πιστά τις ρήσεις των γραφών και τις ανάγκες του σαρκίου τους. Αποδεικνύεται επίσης ότι η ημερομηνία λήξης του Ελληνα ως ιδεολογικού και πολιτισμικού προσώπου ταυτίζεται με την ημερομηνία γέννησης του χειρότερου θεοκρατικού  μορφώματος της ιστορίας, δηλαδή του Βυζαντινού κράτους. Γιατί ο Ελληνας πάντα είχε μέσα του την φλόγα της εξέγερσης ενάντια σε κάθε καταπίεση. Την φλόγα αυτή, προνόμιο των απανταχού ελεύθερων ανθρώπων,  προσπαθεί να σβήσει η απάνθρωπη και αφύσικη ιουδαιο-χριστιανική θρησκεία, όπου έχει επικρατήσει.

Στο χριστιανικό αγιολόγιο δεν υπάρχει, και ούτε πρόκειται να υπάρξει, άγιος Λεωνίδας αλλά ούτε και άγιος Αθανάσιος Διάκος. Σαν χαρακτηριστικές ιστορικές στιγμές θρησκευτικής αποχαύνωσης  αναφέρουμε την συνάθροιση του πλήθους στην Αγία Σοφία όπου περίμεναν τον άγγελο Γαβριήλ που θα χτυπούσε με την ρομφαία του τους Τούρκους, και την παθητική στάση των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των γερμανών. Αυτό πρέπει να το θυμίζουμε στους σύγχρονους Ελληνες και ιδίως στους μαθητές και σπουδαστές. Ο κάθε υγιής (και πολλάκις επιβεβλημένος) εθνικισμός (φυσικό χαρακτηριστικό του κάθε έμφρονος κοινωνικού ανθρώπου) δεν πρέπει να συνδέεται με τους απόπατους της ιστορίας.

Σχετικά όμως με το θέμα μας, αυτό που μένει σε όλους τους σκεπτόμενους είναι ότι σε κάθε ευκαιρία της επετείου της άλωσης να αποκαθιστούμε την ιστορική αλήθεια, υποβάλλοντας στους διάφορους «δασκάλους», «καθηγητές», κατηχητές, ιεροκήρυκες και λοιπούς γλείφτες του ιερατείου τα παραπάνω αδιάσειστα ντοκουμέντα και κρίσιμα ερωτήματα.

Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι λαοί που δεν έχουν μνήμη, έχουν μνημόνιο

Μάιος 2012

Αιρετικός

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://athriskos.gr/13757/

11 σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  1. 1
    mixalis

    Ο θρησκευτικός φανατισμός προκάλεσε συμφορές στην ανθρωπότητα, ιδιαιτέρα ο χριστιανικός θρησκευτικός φανατισμός, γιατί σε καμιά άλλη θρησκεία (εκτός βέβαια τον ισλαμισμό, που κι αυτός μαζί με τον χριστιανισμό, αποτελούν τα δύο παιδιά του ιουδαϊσμού) δεν υπάρχει και ούτε υπήρξε ποτέ, που να προκαλέσει μυριάδες ανθρώπινα θύματα.

    Το κύριο χαρακτηριστικό της ζωής στο Βυζάντιο ήταν ο θρησκευτικός φανατισμός που προκαλούσε καυγάδες, όχι μόνο ανάμεσα στον παπαδαριό, ανώτερο και κατώτερο, αλλά και στον απλό λαό, για πράγματα γελοία (δόγματα και εντολές), που ξεφούρνιζε ο κάθε Χατζηκηφήνας κληρικός.

    Ένας λαός βρισκόμενος σε καταστολή μαστούρας για αιώνες, σύμφωνα μ” αυτούς, δεν υπήρχε καμία ανάγκη βοήθειας από μέρους των μισητών σχισματικών Λατίνων «Προτιμότερο το σαρίκι του Τούρκου, παρά η τιάρα του Πάπα». και μοναχά την βοήθεια της Παναγίας εκλιπαρούσαν. Τόση ήταν η μωρία αυτού του λαού εκείνου τον οποίο είχαν ρίξει στα σκοτάδια της αμορφωσιάς οι Πατέρες της Εκκλησίας, που δεν ήξεραν τουλάχιστο το ρητό:
    «Συν Αθηνά και χείρα κίνει».
    Τόση ήταν η μωρία αυτού του λαού τότε, τόση.. συνεχίζει και σήμερα!

  2. 2
    kimon

    Αιρετικέ όλα καλά στο άρθρο σου…. μόνο μια μικρή συμπλήρωση «οι λαοί που δεν έχουν μνήμη δεν έχουν μόνο μνημόνια αλλά και διαρκή μνημόσυνα…η δε χαρά εξέλειπε δια παντός» το μέγα ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις ιδεοληψίες και τις εμμονές των «ρωμιών» και την απόλυτη πίστη τους στους ρασοφόρους και τις γ@μημένες παραινέσεις τους στη στρούγκα των προβάτων.

    1. Βαρθολομαίος

      Αγαπητέ Kimon, «διαρκή μνημόσυνα» υπάρχουν για σένα. Για μένα υπάρχει διαρκής ευφορία και ευχαρίστηση και δεδομένου του μικρού προσδόκιμου της ανθρώπινης ζωής μου (μας) φτάνει και περισσεύει. Το βιβλίο του μεγάλου Ευάγγελου Λεμπέση «Η επαναστατική μάζα και η τεράστια σημασία των βλακών στον σύγχρονο βίο» (το θεωρώ το καλύτερο βιβλίο κοινωνιολογίας που έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα) το διάβασα (ευτυχώς) όταν έγινα 40 ετών, και επειδή οι περισσότεροι δεν το έχουν διαβάσει (και ούτε πρόκειται), κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον για μας. Μέχρι τότε έχει ο θεός. Εως τότε λοιπόν έλα να σε φιλοξενήσω στο φτωχικό μου στην Ισταμπούλ να δεις τι θα πεί ζωή. Την ευλογία μου…

  3. 3
    Βαρθολομαίος

    Με το μπαρδόν αλλά ξέχασα κάτι σημαντικό. Επειδή τον τελευταίο καιρό η πλέον διάσημη προσωπικότητα στο Γιουνανιστάν είναι ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής (μεγάλο το όνομά του!!) θα ήθελα να μάθω αν οι εκλεκτοί συνεργάτες μας στον Αντένα ξέρουν αυτήν την ιστορική πτυχή της ζωής του, αλλιώς να γυρίσουν νέο επεισόδιο με αυθεντικούς και ταλαντούχους ηθοποιούς που θα τους προμηθεύσει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Επίσης αν την ξέρει ο πολύς κος Κυριάκος Βελόπουλος (γνωστός και ως «ρόμπα» κατά τηλεοπτική δήλωσή του) ο οποίος επανερχόμενος, σαν μετανοούσα Μαγδαληνή, στην εκπομπή ¨Ελληνιστί» του καναλιού του Καρατζαφέρη, διαφημίζει ένα βιβλίο με την πραγματική ζωή του Σουλεϊμάν (μεγάλο το όνομά του!!!), το οποίο δυστυχώς δεν έχω διαβάσει και δεν ξέρω άν περιέχει την πληροφορία. Νομίζουμε ότι για την τήρηση της δεοντολογίας πρέπει μάλλον να προσθέσει τα παραπάνω ντοκουμέντα σε νέα έκδοση, και για το κόστος να μην στενοχωριέται θα το αναλάβουμε εμείς ή το κράτος των γκιαούρηδων, αφού μας αφαιρέσει την σχετική δαπάνη από την κανονική και πλούσια ετήσια επιχορήγησή μας. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους βυζαντινολάτρες, τύπου Πλεύρη, Μπαρμπή, Καρατζαφέρη, Μπαμπινιώτη κλπ. οι οποίοι, από διαφορετική οπτική ο καθένας, τραβώντας την Ιστορία από τα μαλλιά και κάνοντας την τρίχα τριχιά, πασχίζουν να μας πείσουν για την ελληνικότητα του Βυζαντίου. Τους συνιστώ να διαβάσουν Χρυσόστομο, Βασίλειο, Μ. Θεοδόσιο, Ιουστινιανό, Ιουλιανό, Υπατία, Αμμιανό Μαρκελίνο και άλλους «κλασικούς» του Βυζαντίου. Νομίζω ότι κυκλοφοράνε τα βιβλία τους στο κέντρο των Αθηνών και ίσως …δεν το έχουν ακόμη πληροφορηθεί. Πάντα όμως υπάρχει καιρός. Επίσης προτείνω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την προσθήκη του Γεννάδιου-Σχολάριου σε περίοπτη θέση στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αλλά και στην επόμενη έκδοση του βιβλίου «Οι άγιοι της πίστεώς μας» του επιφανούς λόγιου και εκλεκτού τέκνου μας κου Καρατζαφέρη (πάλι με δικά μας έξοδα). Εμείς εδώ τον έχουμε (τον Γεννάδιο) ακριβώς από κάτω από τον Γιαχβέ και τον Μωάμεθ τον Πορθητή (μεγάλο το όνομά του !!!). Τόσο σπουδαία θεωρούμε την συνεισφορά του. Και πάλι την ευλογία μου…

  4. 4
    kimon

    Bαρθολομαίε…. καλός ο Λεμπέσης αν και ψοφοδαής καραδεξιός…εγώ σου ζήτησα επί του πρακτέου και εσύ μου απαντάς με αμπελοσοφίες του μικρού προσδόκιμου της ζωής .λες και τώρα ανακάλυψες τον τροχό.
    Ζουμί στο ερώτημά μου θέλω .
    ¨οσο για τα μνημόσυνα μην είσαι τόσο σίγουρος για τον εαυτό σου και περί της διαρκούς εφορίας σου, η ζωή έχει γυρίσματα και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε….δεδομένου οτι η διαρκής ευφορία είναι καρδιογράφημα παράλληλο προς το έδαφος δηλαδή πεθαμένος…φρόντισε να την αντιστρέψεις και λίγο …είναι καλή η ποικιλία.

    1. Βαρθολομαίος

      Kimon μάλλον δεν με κατάλαβες. Κατ” αρχήν το «καραδεξιός» δεν ανήκει στην φρασεολογία μου, διότι θεωρώ τις «δημοκρατικές δυνάμεις» (ορισμός του ΜΕΓΑΛΟΥ), που χρησιμοποιούν συνήθως αυτόν τον όρο, ισοδύναμες άν όχι χειρότερες από τον Σούμπερτ και τους «Σουμπερίτες» (ελπίζω να τον ξέρεις από την δράση τους στην Ελλάδα). Αυτό βέβαια σχετικά με την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Σου θυμίζω την ανιδιοτελή υπηρεσία του «δημοκράτη» Βαγγέλα στα τάγματα ασφαλείας, του επίσης «δημοκράτη κεντρώου» Μαγγανά στην Μεσσηνία και του χωροφύλακα Κουτσόγιωργα. Επίσης τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του αρχιδημοκράτη Γ. Παπανδρέου στους Εγγλέζους και της λοιπής οικογενείας του στο ΔΝΤ και τους Αμερικάνους. Απ” ότι ξέρω ο Λεμπέσης πέθανε φτωχός και άσημος το 1968, όσο για την εκτίμηση που του έχω, ως του καλύτερου κοινωνιολόγου, την έχω δανειστεί από τον Βασ. Ραφαηλίδη.
      Οσο για το «ζουμί» που επιζητάς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, η απάντηση βρίσκεται (αντίστροφα βέβαια) στην ιστορία του Αμμιανού του Μαρκελλίνου και στους νόμους του Θεοδοσίου και του Ιουστινιανού ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ. Εάν όμως το ισχυρισθείς αυτό δημοσίως θα εκληφθείς ως γραφικός, τρελλός, αρχαιολάτρης, φασίστας, ρατσιστής κλπ. Εννοείται βέβαια άν προλάβεις, διότι θα υποστείς αμέσως «καρδιογράφημα παράλληλο με το έδαφος», κατά τα γραφόμενά σου. Διότι ισχύει πάντα η τεράστια μαθηματική αρχή του ΜΕΓΑΛΟΥ Λεμπέση η οποία ισχύει για όλους τους ανθρώπους, όλων των φυλών και φυσικά για όλους τους χρήστες του διαδικτύου,

      90 – 9 – 1

      δηλαδή στους 100 οι 90 είναι οπωσδήποτε διαχρονικά ηλίθιοι, οι 9 εκμεταλλεύονται τους ηλιθίους λίγο ή πολύ και ο 1 καταλαβαίνει τι γίνεται και ο οποίος, σχεδόν πάντα, καταλήγει γραφικός.
      Οσο για την υγεία μου μην ανησυχείς. Μέχρι να πεθάνω, άν πεθάνω, θα έχω ζήσει εκατό ζωές πιό πλούσιες από την δική σου, αλλά και αν βγεί φάρμακο για την αθανασία, σίγουρα θα μπορώ να το αγοράσω πρώτος από όλους (ίσως μετά τον Rochild). Διότι τα μεγάλα προβλήματα λύνονται με λεφτά, και αυτά που δεν λύνονται με λεφτά, λύνονται με πολλά λεφτά. Από τέτοια έχει πολλά η Μεγάλη Εκκλησία (άρα και εγώ) διότι γι” αυτό γεννήθηκε. Ελπίζω με εννοείς. Και πάλι την ευλογία μου…

    2. mixalis

      Ρε Τραγοπώγων,,,από παλλακίδες πως τα πας, τον γρασάρεις το Μάρκο σου;;;

  5. 5
    mixalis

    Η διασπορά του φόβου και της απελπισίας, η διάδοση ότι δεν υπάρχει οδός διαφυγής από την παγκόσμια τραπεζοπιστωτική εξουσία, λειτουργεί κατασταλτικά επάνω στο υποσυνείδητο ( ψυχολογικός πόλεμος) της απαίδευτης κοινής γνώμης, που έτσι την καθιστά αδύνατη να αντιδράσει στα σχέδια της νέας τάξης.
    Τα μνημόνια έγιναν επειδή έχουμε Ευρώ, με την η ένταξη μας σε αυτό και λόγω του χαμηλού επιτοκίου δανεισμού, μας έφερε τις σπατάλες, τον υπερδανεισμό, και τώρα ήλθε ο λογαριασμός με τις συνεχείς εσωτερικές υποτιμήσεις εις βάρος της ανταγωνιστικότητας μας με τις ξένες αγορές και της ζητούμενης αύξησης του ΑΕΠ, που αυτό, μόνον με μια υποτίμηση εθνικού νομίσματος θα μπορούσε να αυξηθεί ,καθότι η πείρα όλων των οικονομικών κρίσεων, μας το εχει επιβεβαιώσει αυτό.

    Τα μνημόνια θα δεν έχουν τέλος,,,,ο λαός ελπίζει όπως ήλπιζε κάποτε στην Ισταμπούλ….. λες και ένας μαγικός τρόπος θα μας απαλλάξει απ αυτά,,, η παναγία !!!(μεγάλη η χάρη της).

  6. 6
    kimon

    Πολύ δογματικές οι απόψεις σου,ίσως το γειτνίασμα με τους ρασοφόρους στην σταμπούλ να έχει επιδράσει στις απόψεις σου…..όσο περί του» καλλύτερου κοινωνιωλόγου» του μακαρίτη Ραφαηλίδη δεν σημαίνει τίποτα, μια άποψη ενός δημοσιογράφου μπροστά στην σχετικότητα των απόψεων.

    1. Βαρθολομαίος

      Κατανοώ ότι δεν με κατανοείς

  7. 7
    Βαρθολομαίος

    Μιχάλη, στο κακόγουστο σχόλιό σου δεν σου απαντάω διότι φοβάμαι ότι ο καράβλαχος από τα Πορόϊα θα μου σβήσει το σχόλιο με βάσει τον Ν. 4000 περί τεντυμποίσμού, όπως φημολογείται ότι κάνει τελευταία. Οσο για παλλακίδες ή παλλακίδους, ο καλός ο μύλος τα αλέθει όλα. Σας συγχωράω όλους. Την ευλογία μου…

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

:bye: 
more...