«

»

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Πώς γίνεται σωστά ο σταυρός. Προσέξτε προς θεού

 

2f5327432507aabf0ba0366ab5e52715

Μην κάνεις ποτέ τον σταυρό σου φορώντας γάντια. Θα πάθεις μεγάλο κακό. (βλ. βίντεο)

Κατ’ αρχάς πώς γίνεται σωστά ο σταυρός μας. Δεν είναι τόσο απλή χειρονομία όσο νομίζεται. Υπάρχει αυστηρό πρωτόκολλο και οδηγίες λεπτομερέστατες. Αλλιώτικα δεν πιάνει. Πάει χαμένος όλος ο κόπος.

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΚΟΠΗΜΑΤΟΣ (από http://vatopaidi.wordpress.com)

Πώς θα γίνει στα χέρια μας ο σταυρός φόβητρο των δαιμόνων;

Αν το κάνουμε σωστά. Αν το κάνουμε όπως μας παραδίδει και μας διδάσκει ή άγια Εκκλησία μας – με πίστη, ευλάβεια, συναίσθηση, ιεροπρέπεια, ταπείνωση και διάκριση.

Πώς δηλαδή;

Αρχικά ενώνουμε τα τρία πρώτα δάκτυλα του δεξιού χεριού, ομολογώντας έτσι την πίστη μας σ’ ένα Θεό, πού είναι ταυτόχρονα και τρεις υποστάσεις, τρία πρόσωπα – ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα -, ομοούσια, ενωμένα μεταξύ τους «αχωρίστως» και «αδιαιρέτως». Τα άλλα δύο δάκτυλα, πού ακουμπούν στην παλάμη, συμβολίζουν τις δύο φύσεις, δύο θελήσεις και δύο ενέργειες του Κυρίου μας, τη θεία και την ανθρώπινη. Μ’ αυτό τον τρόπο κάνουμε μια συμβολική ομολογία της ορθοδόξου πίστεως μας, που βάσεις και θεμέλιά της αποτελούν το τριαδολογικό και το χριστολογικό δόγμα.

Μετά φέρνουμε το χέρι στο μέτωπο, τη σωματική περιοχή της διανοητικής λειτουργίας, φανερώνοντας έτσι ότι αγαπούμε το Θεό μ’ όλη τη διάνοια μας και ότι αφιερώνουμε σ’ Αυτόν όλες τις σκέψεις μας.
Το χέρι έρχεται κατόπιν στην κοιλιά. Έτσι δηλώνουμε συμβολικά ότι προσφέρουμε στον Κύριο όλες τις επιθυμίες μας και όλα τα συναισθήματα μας.

Τέλος, φέρνουμε το χέρι στους ώμους, πρώτα στο δεξιό και μετά στον αριστερό, ομολογώντας έτσι ότι και κάθε σωματική μας δραστηριότητα ανήκει σ’ Εκείνον.

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΠΑΘΕ ΚΑΠΟΙΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΩ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΗΜΩΡΗΘΗΚΕ ΔΙΟΤΙ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΓΑΝΤΙΑ ΤΟΥ.

 

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

-     Τα δαιμόνια είναι πάντοτε μαύρα. Τι μαύρα δηλαδή, μαύραρα να λες.

-     Είναι βάρβαρα και πρέπει όταν τα αντιμετωπίζουμε να ψάλλουμε το κατεβατό «Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βλακοιςλεύσι κατά μαυράρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού Σου, πολίτευμα».  Και πάλι, αν πιάσει.

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://athriskos.gr/11481/

1 σχόλιο

  1. 1
    vomolloxius

    Επειδή το σταυροκόπημα είναι συμβολικό,προτείνω να καθιερωθεί και το «τσιμπητό» .Δηλαδή να τσιμπούμε συμβολικώς διάφορα σημεία του κρανίου μας με ενωμένους τον αντίχειρα και τον δείκτην της δεξιάς χειρός μας και να κραυγάζομεν «Όϊ Όϊ Όϊ!» συμβολίζοντες το Ιερόν τσίμπημα των Αγίων ακανθών απο το ακάνθινο στεφάνι.

    Υ.Γ Παλι καλά που οι Ρωμαίοι Τον σταύρωσαν, φαντάσου να Τον ανασκολπίζανε τι θα μας εβαζαν να κάνουμε

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

:bye: 
more...