http://athriskos.gr/ .

ΤΟΜΑΣ ΤΖΕΦΕΡΣΟΝ (1743 -1826)

Ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία ως ο κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και ως ο τρίτος Πρόεδρος των Η.Π.Α. ήταν επικούρειος.

0  Τόμας Τζέφερσον ήταν γόνος οικογένειας γαιοκτημόνων της Βιρτζίνια και σπούδασε νομικά, αλλά ενδιαφερόταν πολύ για συνεχή εγκυκλοπαιδική μόρφωση και πνευματική ανάπτυξη. Μελέτησε ιδιαίτερα αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία, ιστορία, φυσικές επιστήμες και αρχιτεκτονική. Άσκησε με επιτυχία τη δικηγορία, αλλά και σχεδίασε ως αρχιτέκτονας την έπαυλή του στο Μοντιτσέλλο σε αρχαιοελληνικό νεοκλασικό ρυθμό ακολουθώντας βιτρουβιανές τεχνικές.

Πορτραίτο του επικούρειου Τόμας Τζέφερσον, συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, η οποία ενέπνευσεστη συνέχεια τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης.


Όταν σε ηλικία είκοσι έξι ετών ασχολήθηκε με την πολιτική επηρεασμένος από τις αρχές του διαφωτισμού, υπήρξε ο πρώτος που έγραψε για την ανεξαρτησία των αγγλικών αποικιών στην Αμερική.
Το 1776 κατά τη σύνταξη της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας συμπεριέλαβε, ανάμεσα στα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα, το επικούρειε δικαίωμα «της επιδίωξης της ευτυχίας», που αποτελεί μέχρι σήμερα τη βάση του «αμερικανικού ονείρου» με τη λογική των ίσων ευκαιριών.
Στην ίδια διακήρυξη συνέβαλε αποφασιστικά στην καθιέρωση της αρχής της ανεξιθρησκίας, η οποία αποτελούσε ένα άπιαστο όνειρο για όλα τα «πολιτισμένα» κράτη τότε (αλλά και για τα πολλά σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της «ορθόδοξης» Ελλάδας!..)
Ως κυβερνήτης της Βιρτζίνια προώθησε τον εκδημοκρατισμό της νομοθεσίας, την ανεξιθρησκεία και τη σταδιακή κατάργηση της δουλείας. Διετέλεσε πρεσβευτής των Η.Π.Α. στη Γαλλία όπου συνδέθηκε φιλικά με διαφωτιστές και δημοκρατικούς έως τη γαλλική επανάσταση. Στη συνέχεια έγινε υπουργός Εξωτερικών, αλλά όταν ένοιωσε την πίεση των συντηρητικών για να εφαρμόσει διεθνή πολιτική στην οποία δεν συμφωνούσε παραιτήθηκε. Ίδρυσε τότε ένα δικό του κόμμα, σημερινός απόγονος του οποίου είναι το Δημοκρατικό Κόμμα των Η.Π.Α..

Το 1800 ο Τόμας Τζέφερσον εκλέχθηκε Πρόεδρος των Η.ΠΑ. και προώθησε τις σχετικές νομοθεσίες για τα δικαιώματα του ατόμου, την αποκέντρωση των εξουσιών, την ανεξιθρησκεία και τη μόρφωση του λαού. Παράλληλα επιδίωξε να καταργήσει τη δουλεία, αλλά για δύο φορές δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία (τη μια φορά μάλιστα έχασε για μια και μόνη ψήφο). Το 1804 εκλέχθηκε Πρόεδρος των Η.ΠΑ. για δεύτερη φορά…
Όταν αποσύρθηκε από την πολιτική, συνετέλεσε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ενώ σχεδίασε και φρόντισε ο ίδιος έναν τεράστιο κήπο με 170 ποικιλίες φρούτων στην έπαυλή του στο Μοντιτσέλλο.
Παρά το γεγονός ότι διάφοροι συντηρητικοί κύκλοι στις Η.ΠΑ. προσπάθησαν κατά καιρούς να αμαυρώσουν ή να σμικρύνουν τη φήμη του, η αλήθεια είναι ότι ο Τόμας Τζέφερσον αποτελεί ένα από τα φωτεινότερα πρόσωπα της καλύτερης πλευράς της αμερικανικής κοινωνίας.
Ο ίδιος κάποτε είχε γράψει σε ένα φίλο του:

«Είμαι κι εγώ επικούρειος. Θεωρώ ότι τα αληθινά δόγματα του Επίκουρου (και όχι εκείνα που του καταλόγισαν κάποιοι) περιλαμβάνουν ό,τι πιο ορθολογικό υπάρχει στην ηθική φιλοσοφία που μάς κληροδότησαν η Ελλάδα και η Ρώμη».

Πηγή: Από άρθρο του Χρήστου Γιαπιτζάκη στο περιοδικό, «Ο κήπος του Επίκουρου»

Print Friendly

Σχετικά άρθρα:

No related posts.

This entry was posted in ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. Bookmark the permalink.

-------------------------ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ------------------------- “ΤΟΜΑΣ ΤΖΕΦΕΡΣΟΝ (1743 -1826)

  1. «Είμαι κι εγώ επικούρειος» .

    Αυτή τη φράση θα ήθελα να την σχολιάσω. Καταρχήν σημαίνει πως μαζί με εμένα υπάρχουν κι άλλοι Επικούρειοι. Έχω όμως την εντύπωση πως κυρίως δηλώνει την πολεμική που δεχόταν και τότε οι μαθητές του κήπου. Φαίνετε ξεκάθαρα πως όλες τις εποχές , ακόμα και σε εκείνες που ήταν ελεύθερη η διακίνηση των ιδεών, οι Επικούρειοι ήταν στο στόχαστρο. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς πόσο «θόρυβο» κάνουν οι επικούρειες αρχές στα αυτιά αυτών που τους αρέσει να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους και τις κοινωνίες, σαν ποίμνια και στάνες.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>